KOBİ’lerin ortak tedarik, ortak tasarım, ortak pazarlama, ortak laboratuvar, ortak imalat, ortak hizmet sunumu gibi konularla orta-yüksek ve yüksek teknolojili üretim yapmasını hedefleyen KOSGEB, İşbirliği Güç Birliği Destek Programı’nın startını verdi. 6 aydan 24 aya kadar verilecek destek programıyla üretimi daha da arttırmayı amaçlayan KOSGEB, bu anlamda KOBİ’lere üst limiti 1milyon 200 bin TL’ye kadar çıkabilen destek verecek. Konuyla ilgili gazetemize bilgilendirmelerde bulunan KOSGEB İl Müdürü Gülden Uslu, önceden beri var olan bu destek programından KOBİ’lerin daha etkin yararlanabilmesi için içerikte bazı değişiklikler yapıldığını söyledi. Programın diğer amaçlarından da bahseden Uslu, “KOBİ’lerin bir araya gelerek; hammadde, ara mamul, mamul, lojistik ve diğer hizmetleri daha hızlı ve ucuz temin edebilmelerini, üretim ve hizmet kapasitelerini, çeşitlerini, verimliliğini ve kalitelerini artırmalarını, ulusal ve uluslararası pazar paylarını artırmalarını, marka imajı oluşturmalarını, uluslararası pazarın ihtiyaçlarına cevap vermelerini amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. Destek programının kriterlerini anlatan Uslu, başvuru için en az 5 işletmenin bir araya gelmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca Uslu, sunulacak projenin orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında ve imalata yönelik olması halinde 700 bin TL geri ödemeli olmak üzere toplam 1milyon 200 bin TL destek verilebileceğini kaydetti.

KOBİLER EKONOMİNİN LOKOMOTİFİDİR”

KOBİ’leri ekonominin lokomotifi olarak tanımlayan Uslu, sözlerinin devamında şunları kaydetti:KOBİ’ler ulusal ekonomiye istihdam, ihracat, katma değer anlamında oldukça fazla katkı sağlamaktadırlar ve ekonominin lokomotifi niteliğindedirler. Öte yandan KOBİ’ler bazı alanlarda çeşitli problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu program ile işletmelerimizin bir araya gelerek karşılaştıkları sorunlara ortak çözüm önerileri sunabilmek ve iş birliği içerisinde rekabet gücü yüksek işletmeler ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda program kapsamında amaçlanan bazı hedefleri açıklamak gerekirse KOBİ’lerin bir araya gelerek; hammadde, ara mamul, mamul, lojistik ve diğer hizmetleri daha hızlı ve ucuz temin edebilmeleri, üretim ve hizmet kapasitelerini, çeşitlerini, verimliliğini ve kalitelerini artırmaları, ulusal ve uluslararası pazar paylarını artırmaları, marka imajı oluşturmaları, uluslararası pazarın ihtiyaçlarına cevap vermeleri amaçlanmaktadır.”

BAŞVURU İÇİN EN AZ 5 İŞLETME ŞARTI

Başvuru için en az 5 işletmenin bir araya gelmesi gerektiğini söyleyen Uslu, “Eğer yatırım yapılacak alan Başkanlığımız tarafından belirlenen Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji alanlarında ve imalata yönelik ise üç işletmenin bir araya gelerek ortak proje sunmaları yeterlidir. İşletme temsilcileri, desteklenen sektörleri ve Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji alanlarına ilişkin bilgiyi KOSGEB web sitesinden öğrenebilirler. Ayrıca proje ortağı işletmelerin başvuru tarihinden en az 1 (bir) yıl önce kurulmuş olması şartı aranır. Program her zaman başvuruya açıktır. Kurul tarafından projesi kabul edilen işletmeler yeni bir işletici kuruluşu kurarlar veya proje ortakların birinin bünyesinde birleşirler ve program kapsamında sunulan desteklerden faydalanmaya başlayabilirler. Program destek oranı ilimizde yüzde 70 olarak uygulanmaktadır. İşletmelerin sunacakları projeler için 300 bin TL’ye kadar geri ödemesiz, 700 bin TL’ye kadar ise geri ödemeli desteklerden faydalanabilirler. İşletmeler, belirtilen limitler dâhilinde makine-teçhizat, yazılım, personel gibi başlıklar ilk sırada olmakla birlikte değerlendirme kurulları tarafından uygun bulunan diğer giderlere yönelik destek alabilirler. Ayrıca eğer sunulacak proje Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji alanlarında ve imalata yönelik ise 700 bin TL olan geri ödemeli destek limiti 1milyon 200 bin TL’ye çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

DESTEK LİMİTLERİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

KOBİ’lere yönelik destek limitlerinin her geçen gün arttığını dile getiren Uslu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “KOBİ’lerin ekonomideki paylarının artırılması ve daha rekabetçi hale gelebilmeleri için sunulan programları her geçen gün daha da çeşitlenmekte ve limitler artmaktadır. Bizler de KOBİ’lerin ekonomik kalkınmanın en temel unsuru olduğunun bilincinde olarak desteklerin KOBİ ve Girişimcilere ulaşmasında aracılık etmekteyiz. KOBİ ve Girişimcilerin destek programlarına olan talepleri de benzer şekilde artış göstermekte. İlimiz ve Müdürlüğümüz adına değerlendirecek 2016 yılında KOBİ ve girişimcilere sağlanan toplam destek tutarına 2017 yılının ilk yedi ayında ulaştığımızı söyleyebiliriz. Sağlanan destekler her yıl katlanarak artmaktadır. Devletimizin bu alanda KOBİ’lere sunmuş olduğu desteklerin sonuçlarının ise hızla toplumsal kalkınmaya ve daha özelde birey olarak her birimize en kısa zaman da etki edeceğini umuyoruz. Son olarak KOSGEB Desteklerinin aracısız ve ücretsiz olarak sağlandığını hatırlatmak ve işletme temsilcileri ile girişimcileri daha detaylı bilgi için memnuniyetle müdürlüğümüzde misafir etmek istediğimizi belirtmek isterim.”

Haber: Emre Akkış


 

Editör: Mahmut Beyaz