Üyelerinin bilgilenmesine yönelik faaliyetlerine hız kesmeden devam eden Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), bu kez ise Ziraat Bankası ile yaptığı iş birliği kapsamında ‘İvme Finansman Paketi ve İstihdam Odaklı İşletme Kredisi’ toplantısı düzenledi. KMTSO Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen programa, KTMSO Başkanı Serdar Zabun’un yanı sıra Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü Perakende Satış Yönetimi Daire Başkanı Yasin Öztürk, Ziraat Bankası Bölge Yöneticisi Gazi Özgür Yılmaz, Ziraat Bankası Gaziantep Bölge Satış Performans Yöneticisi Muharrem Tuna Gümüşer ve Ziraat Bankası Kahramanmaraş Müdürü Veysel Murat Tuncer’in yanı sıra çok sayıda üye iş insanı katıldı. KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz başkanlığında düzenlenen programın açılışında Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü Perakende Satış Yönetimi Daire Başkanı Yasin Öztürk bir selamlama konuşması yaptı.

“TÜRKİYE EKONOMİSİNİN İYİ BİR NOKTAYA GELMESİ...”

İvme Finansman Paketi ve İstihdam Odaklı İşletme Kredisi’nin Türk ekonomisinin iy bir yere gelmesi noktasında önem arz ettiğini belirten Ziraat Bankası Gaziantep Bölge Satış Performans Yöneticisi Muharrem Tuna Gümüşer, “Bugün iki tane konumuz var. Bu iki konuda aslında bakarsanız Türkiye ekonomisinin iyi bir noktaya gelmesi, ivmelenmesi adına önem arz eden konulardır. Makine alımı ve beraberinde oluşacak harcamaları finanse etmek anlamında kapasite artırımı ve yatırımların uygun maliyetlerle ve uygun vadelerle ödenilmesi adına sunulmuş bir pakettir. Bu paket 23 Mayıs'ta tanıtımı yapılan 29 Mayıs'ta da devreye alınan bir paket. Paket kapsamında kullanımlar devam ediyor. Bütün Türkiye'de gerçekten kamu bankaları özelinde popüleritesi olan bir pakettir. Devamında da istihdam olarak istediğimiz bir paket var. Bu pakette de mevcut çalışan sayısını 15'e çıkararak işletmelerin istihdam artışına endeksli olarak kredilendirilmesi üzerine hazırlanmış bir pakettir” dedi.

“İMALAT SEKTÖRÜ İÇİN 12 AYA KADAR ÖDEMESİZ KREDİ”

İstihdam Odaklı İşletme Kredisi hakkında bilgiler veren Ziraat Bankası Kahramanmaraş Müdürü Veysel Murat Tuncer ise imalat sektörü için 12 aya kadar ödemesiz kredi verebildiklerini belirterek, “İmalat sektörleri kapsamında yer alan firmalarımıza ilave olarak emek yoğun olan hizmet sektörlerimiz, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörlerimiz ve devam eden inşaat proje olan firmalarımıza yönelik bu kapsamda kredi kullandırma imkanımız olabilecektir. İlave istihdam kişi başı üretim yapan firmalarımız için 200 bin TL sadece imalatçı firmalar içerisinde tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız için kişi başına 100 bin TL, geri kalan tüm imalat sektöründe kş firmalarımız da ilave istihdam başına 200 bin TL'ye kadar kredi limiti belirlenebilmektedir. İmalat sektörü için 12 aya kadar ödemesiz dönem verebilmekteyiz, 5 yıla kadar da vade yapabilmekteyiz” dedi.

“İSTİHDAM BAŞINA 200 BİN TL”

İmalat sektörü için faiz oranının yüzde 12 olduğunu belirten Tuncer, “İvme paketine nazaran burada farklı bir faiz oranı da söz konusu ivme paketimiz de TÜFE'ye endeksli değişken faiz oranımız mevcuttur. Yine bu paketimizde de TÜFE'ye endeksli değişken faiz olmakla beraber aynı zamanda müşterilerimiz isterse sabit faiz oranlı kredi de kullandırabilmekteyiz. İmalat sektörü için bu faiz oranı yüzde 12'dir. Hizmet sektöründe, emek yoğun sektörlerde de temizlik ve güvenlik alanında faaliyet gösteren firmalar için ilave istihdam başına 5 bin TL, çağrı merkezleri için 20 bin TL, turizm sektörü için 50 bin TL istihdam başına kredi limiti belirlenebilmektedir. 16 Aralık itibari ile hizmet sektöründe yeni sektörler eklenmiş durumda. Gemi inşa sanayinde istihdam başına 200 bin TL, yine eğitim sektörü dahil edildi ilave istihdam başı 50 bin TL, lojistik sektörü ilave istihdam başı 50 bin TL'dir. Hizmet sektöründe de yine değişken faiz oranı ve sabit faiz oranı olabilmektedir. Burada ki sabit faiz oranımız yine şuanda ki. Devam eden inşaat projeleri mevcutta inşaat devam ediyorken türlü sebeplerle eğer inşaat devam edemiyorsa, biz bu müşteri grubumuz için de inşaatın tamamlanmasına yönelik kredi paketi oluşturabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İNŞAAT SEKTÖRÜNDE 24 AYA KADAR ÖDEMESİZ DÖNEM”

Her 500 bin TL'lik dilim için bir adet istihdam gerektiğinin altını çizen Tuncer, sözlerine şu şekilde devam etti, “Bu kredi paketimizde her 500 bin TL'lik dilim için bir ilave istihdam gerekmektedir. Fakat burada ki kredi limiti, proje raporları yaptıracağımız raporla kalan inşaat için kredilendirme yapılmaktadır. Her bir 500 bin TL'lik dilim için de bir adet istihdam gerekmektedir. Bu kredi paketinde zaten bu inşaat devam edeceğinden dolayı her seçenekte burada bir istihdam yaratılacağı öngörüldüğünden dolayı burada çok abartılı bir sayı koşulu getirilmiş durum da. İnşaat sektöründe 24 aya kadar ödemesiz dönem verebilmekteyiz. 60 aya kadar da vade yapabiliyoruz. Yine burada iki türlü faiz oranımız var. Değişken faiz ve sabit faiz, fakat bu kredi de faiz oranımız öbürüne oranla yüzde 14, diğer sektörler de yüzde 12'ydi bu sektörümüzde yüzde 14.”

Toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

(Haber: Alihan Kürşat-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz