Her yıl olduğu gibi bu yıl da kentte görev yapan basın mensuplarını unutmayarak bir araya getiren KMTSO’nun kahvaltı MADO Evi’nde düzenlendi. Kahvaltı programına, KMTSO Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, KMTSO Başkan Yardımcısı Şahin Balcıoğlu, TÜMSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Adnan Toprak, Basın İlan Kurumu Kahramanmaraş Şube Müdürü Abid Vanlı, Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (KMBGC) Başkanı Arslan Deveboynu ve Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sermet Çuhadar ile kentte görev yapan çok sayıda basın mensubu katıldı.

GAZETECİLİK ŞEREFLİ VE ONURLU BİR MESLEKTİR”

Programın açılış konuşmasının KMTSO Başkanı Serdar Zabun yaptı. Basın mensuplarını gününü kutlayarak sözlerine başlayan Zabun, “Her yıl geleneksel hale getirdiğimiz 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kahvaltı programımızı şereflendirdiniz. Sizlerle böyle önemli bir günde bir arada bulunmaktan duyduğumuz mutluluğu ifade ederek kendini gazetecilik mesleğine adamış tüm kıymetli basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum. Basın sektörü hem küresel çapta hem de ülkemizde gerçekten zorluklarla dolu, meşakkatli, bir o kadar da şerefli ve onurlu bir meslektir. Kamuoyunu bilgilendirmek ve kamuoyunun sesi olmak sadece bu mesleği icra eden siz değerli basın emekçilerine nasip olabilecek onurlu ve kutsal bir görevdir. Bugün sizlerle hem sohbet etmek hem de basın sektörümüzün önemli meselelerini istişare etmek ve birlikteliğimizin güçlendirmek amacıyla böyle bir program organize ettik. Basın sektörü, ülkemizin gelişmesi, sosyal ve ekonomik kalkınma açısından da çok önemli bir güçtür. Bu gücü hep birlikte Kahramanmaraş’ın kalkınması için basını aktif olarak kullanmak durumundayız. Hepimiz bu şehirde yaşıyor ve bu şehre hizmet ediyoruz. Vefa borcumuzu ödemeye çalışıyoruz” dedi.

KAHRAMANMARAŞ SANAYİ VE TİCARET MERKEZİ OLDU”

Kahramanmaraş’ın aldığı teşvikleri ülkesine yatırım için harcayan girişimcileri sayesinde Türkiye’nin sanayi ve ticaret merkezi olduğunu dile getiren Zabun, “Kahramanmaraş aldığı teşviki son kuruşuna kadar ülkesine yatırım için harcayan girişimciler sayesinde tekstil başta olmak üzere birçok sektörde ülkemizin sanayi ve ticaret merkezi konumuna ulaşmış bulunmakta, ayrıca Avrupa ve diğer pazarlarda çok güçlü bir Türk markası olarak anılmaktadır. Bizler de bu başarı çıtasını çok daha yukarıya ulaştırmanın, şehrimizde refah düzeyini artırmanın telaşı ve derdindeyiz. Amacımız kadim kentimizin gelişmesinde öncü olmak, insanımıza daha modern, daha güçlü bir şehir ve daha yüksek bir yaşam kalitesi sunmaktır. Bu amaçlar doğrultusuna sizlerle olan bağımızı güçlendirmek, Kahramanmaraş söz konusu olduğunda tek ses, tek yürek olmak ve basının gücünü doğru ve etkin şekilde kullanarak doğru işlere imza atmak istiyoruz. Bu anlamda bugüne kadar tüm basın mensuplarımızın, şehrimiz için, milletimiz için bizimle olduklarından, desteklerini esirgemediklerinden, var güçleriyle Kahramanmaraş için koştuklarından da yorulmuşlardır. Elinize, emeğinize, yüreğinize sağlık diyorum. Yüce Allah’tan sizlere bu yolda güç kuvvet vermesini, yollarınızı her daim açık eylemesini temenni ediyorum. Türk basınının bu sektörde sorumluluklarının bilinciyle hareket ederek ülkemizin, demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları alanlarında en ileri standartlara ulaşması için yüksek iradesini bundan sonra da sürdüreceğine olan inancım da tamdır. Birliğimizin, beraberliğimizin daim olması dilekleriyle hepinize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

BASIN, DEMOKRASİNİN VAZGEÇİLMEZ UNSURUDUR”

KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz ise yaptığı konuşmada basın mensuplarının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından birisi olduğuna dikkat çekerek, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde böyle bir etkinliğin geleneksel hale gelmesinden büyük memnuniyet duyuyorum. Basın, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından bir tanesidir. Ama ülkemizde zaman zaman bütün sektörlerde, bütün konularda olduğu gibi burada da zikzaklar olmaktadır. Bazen basınımız büyük baskı altında kalmakta, bazen de basın kendi sınırlarını aşarak ülkedeki birçok kendisini ilgilendirmeyen alanlara el atmaktadır. Tabi bu bütün kurumların kendi sorumluluk ve görev alanları içerisinde çalışması esastır. İyi bir demokrasi için vazgeçilmez bir unsurdur. Şehrimiz için de bu sektör çok önemli bir sektördür. Halkımızın doğru bilgilendirilmesi noktasında çok önemli bir sektördür. Yanlış bilgilendirmeler sonucunda birçok insan ve kurumumuz zarar gördüğü gibi ülkemiz de zarar görür. Yanlış bir kamuoyu oluşması demokrasilerde çok kötü bir durumdur. Dolayısıyla sizlere çok önemli görevler düşmektedir. Bizim modern sanayi yatırımlarına ihtiyacımız var. Ticaret ve Sanayi Odası, ekonominin içerisinde bir kuruluştur. Kentimizin değerli gazetecilerinin gününü bir kez daha tebrik ediyorum, basın konusunda biz sanayiciler her zaman bu sektöre önem veriyoruz, her zaman da destek olmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

HEP BERABER EL ELE VERMELİYİZ”

Kahramanmaraş’ta basının kalitesini artırmak amacıyla çalışacaklarını dile getiren Basın İlan Kurumu Kahramanmaraş Şube Müdürü Abid Vanlı, “Sanayicilerimizin her şeyden önce memleketimiz için büyük bir önem taşıdığını hepimiz biliyoruz. Kahramanmaraş’a üçüncü dönüşüm, bundan önce hem cemiyet başkanı olarak hem de gazeteci olarak kalbini kırdığım arkadaşlarımız olabilir, bundan sonra herkese aynı mesafedeyim. Basının ne kadar önemli olduğunu, şehrin dışına gidince daha çok anladım. Şehrin gelişmesi ve algı yönetimi anlamında basının yücelmesi, kaliteli olması, memleketimiz için önemlidir. Hep beraber el ele vererek ne gerekiyorsa onu yapmalıyız. Kurum olarak üzerimize ne düşüyorsa hepsini biz yapmaya hazırız. Bir adım atana biz on adım atarak yaklaşacağız” dedi.

KAHRAMANMARAŞ İÇİN BASIN ÇOK ÖNEMLİDİR”

KMTSO’ya basın mensuplarını bu yıl da unutmadığın için teşekkür eden Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (KMBGC) Başkanı Arslan Deveboynu da yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı, “Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odamızın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlediği kahvaltı için öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Başkanımız bunu her yıl yaparak geleneksel hale getirdi, bu da bizim için önemli bir farklılık. Sivil toplum kuruluşu olarak basına ne kadar değer verdiklerini buradan görmüş oluyoruz. Kahramanmaraş’ımızda hala sağlayamadık gibi görünüyor ama STK’lar daha fazla iç içe olmalıdır. Biz istiyoruz ki Kahramanmaraş STK’lar iç içe olsun ve kentin sorunlarını daha çok paylaşsın. Çünkü bu şehrimizden başka bir şehrimiz yok, hepimiz de Kahramanmaraşlıyız. Gazeteci arkadaşlarımız için de tabi ki bugün çok özel bir gün. 1961 yılında TBMM’de verilen bir kararla 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor. İstiyoruz ki Kahramanmaraş’taki gazeteciler bugünün teknolojilerine, bugünün gelişmiş haberciliğine sürekli ayak uydursun, kendisini geliştirsin. Habere günümüzde artık çok çabuk ulaşılabiliyor, çok çabuk da yayılabiliyor. Artık habercilik kendini yenileyen insanlarla daha da gelişiyor, yıllar önce bu böyle değildi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte televizyonlarda ve internet sitelerinde canlı yayınlar yapılabiliyor, haber çok çabuk alınabiliyor. Bütün dünyadan haber alınabiliyor. Günümüzde doğru haber çok önemli. Kahramanmaraş’taki gazeteci arkadaşlarımızın doğru, güvenilir haberlere imza attığını görüyoruz. Kahramanmaraş için gazetecilik ve basın çok önemlidir. Hatta medya, bundan sonra şehrimizin geleceği açısından çok daha önem kazandı. Bir memleket için basın ve medya olmazsa olmaz. Bizler doğru ve güvenilir haberlerle, insanları kırmadan dökmeden, yaptığımız her şeyi şehrimiz için yaparak yolumuza devam edeceğiz. Bu arada gazeteci arkadaşlarımızın gelirleri ilan ve reklamlara bağlıdır, bu ekonomik krizde de sanayicilerimizden destek bekliyoruz. Bütün arkadaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.”

GAZETECİLİK EMEK İSTEYEN ZOR BİR MESLEKTİR”

Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sermet Çuhadar da yaptığı konuşmada, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü 1961 yılında 212 sayılı kanun ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarını elde etmesiyle birlikte ilan edilen bir gündür. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na bugünü hatırlayıp basın mensuplarını unutmadığı için teşekkür ediyorum. Gazetecilik gerçekten çok zor koşullar altında yapılan bir meslektir. Gazetecilik emek isteyen zor bir meslektir. Herkesin haber alma özgürlüğü vardır ama bu haber alma özgürlüğü basın ahlakı çerçevesinde gerçekleşmelidir. Yani iğneyi bazen kendimize batırmamız gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

BASINA DESTEK VERMEK LAZIM”

“Basının olmadığı yerde demokrasi olmaz. Basın çok önemlidir” diyen Bugün Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu, “KMTSO, her yıl 10 Ocak’ta geleneksel olarak bizlere özel bir kahvaltı düzenliyor, bunun için öncelikle kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu basına verdiklerini değeri gösteriyor. Buradaki insanları satın almak mümkün değil ama bir kahvaltı düzenleyerek gönlünü almak mümkün. Bunun için sizi kutluyorum. Tabi ki basının olmadığı yerde hiçbir şey olmuyor. Basına destek vermek lazım çünkü basının ayakta kalması için buna ihtiyacı var. Buradaki basın mensubu arkadaşlarımızın hepsi çok iyi niyetlidir. Bunlara destek vermek bana göre çok kolaydır. Bütün arkadaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü yürekten kutluyorum. İnşallah KMTSO, bizlere daha çok yaklaşır daha çok destek verir” ifadelerini kullandı.

EL BİRLİĞİYLE BAŞARMALIYIZ”

Basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan KMTSO Başkan Yardımcısı Şahin Balcıoğlu da bir selamlama konuşması yaptı. Balcıoğlu, “Üniversiteli gençlere anlattığım hikâyelerden bir tanesini paylaşmak istiyorum sizlerle. Bizler ticaret adamıyız, bir şeyleri ölçerken para ile ölçmeyi severiz. Şöyle bir gözünüzü kısıp düşünün bundan 10 yıl önce herkesin evinde birkaç tane Nokia telefon vardı. Kahramanmaraş’ta bir tane, diğer büyük illerle birlikte Türkiye’de günde 100 tane satıldığını varsayarsak, üretim yapan ülkelerde saniyede kaç telefon üretildiğini ve telefon başına 1 dolar elde edildiğini düşünürsek Nokia’nın kazanç hesabını yapabilir misiniz bilmiyorum. İşte bu dev firmayı başka bir firma gelip deyim yerindeyse elinin tersiyle bitirdi. Biz eğer yerimizde saymaya devam edeceksek, var olan gücümüzle bir yerlere gelmeye çalışacaksak bu yolda çokta başarılı olma şansımız yok. Geçirmiş olduğum 17 yıllık Meclis Başkanlık hayatımın herhalde 16 yılında şu kelimeyi sürekli tekrarlamışımdır, birlikte olduğumuz her konuda başarılıydık. Yeni bir yılın başındayız dünya yeniden şekillenip dizayn ediliyor. Ekonomik sıkıntılar dünyanın aşağı yukarı her yerinde vardır. Biz tam da bu noktada bir şeyleri başaracaksak eğer gelin bunu el birliği ile yapalım. Bunu birileri yapıyor zaten demek yerine kendimizi ortaya koyalım. Şöyle bir konu vardı acaba Ticaret Odası bunu yapabilir mi, yapılsa Kahramanmaraş’a şu faydaları olur dediğiniz bir şey varsa gelin birlikte konuşalım ve bunun etrafında hep beraber birleşip kenetlenelim ve güçlenelim. Bu vesile ile hepinizin yeni yılını ve Gazeteciler Gününü kutluyor, saygılar sunuyorum” dedi.

Program toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

(Haber: Tuğçe Kayar-Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz