KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ve Yönetim Kurulu Başkan V. Şahin Balcıoğlu’nun yanı sıra Meclis üyeleri katıldı. Toplantıda, yaz döneminde geçekleştirilen çalışmalar değerlendirildi.

“KMTSO OLARAK TEKSTİL ÖĞRENCİLERİNİ DESTEKLEDİK”

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ise Yönetim Kurulu çalışmaları konusunda Meclis üyelerini bilgilendirdi. Eğitim konusunda yaptıkları çalışmalara değinen Zabun, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte hayata geçirilen Kahramanmaraş TOBB Fen Lisesi’nin büyük başarılara imza attığını söyledi. Zabun şöyle konuştu: “Bu yıl ilk mezunlarını veren okulumuz, YKS sonuçlarında büyük bir başarı göstererek Kahramanmaraş’ın gururu olmuştur. YKS sayısal puan türünde okulumuz öğrencisi Enes Karaca, Türkiye 112.si ve Kahramanmaraş İl 1.si olmuştur. Yine, bu yıl Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul ve Akdeniz ihracatçı birliklerimizin ortak projesi kapsamında, ülke genelinde yeni ve güçlü bir burs programı ile tekstil mühendisliği desteklenmektedir. Buna ilave olarak Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz de Kahramanmaraş tekstil mühendisliğini tercih eden öğrencilerimize burs imkanı getirdik. Kahramanmaraş tekstil mühendisliğini tercih eden öğrencilerimize moral ve motivasyon kazandırmak adına, ilk derse de biz girdik. Diğer yanda, üyelerimizin kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi adına, genç ve kadın girişimci kurullarımızla birlikte; bir dizi eğitim programları yürütüyoruz. Çeşitli programlarla işletmelerimize eğitim hizmetlerimiz devam ediyor.”

“ŞEHRİMİZİN PAZAR PAYINI YÜKSELTMEK ADINA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTIK”

Kahramanmaraş’ın üretim ve ihracattaki rekabet gücünün artması için uzun çalışmalar sonucunda tekstil sektörü için stratejik öneme sahip olan ve Türkiye’de üretimi sınırlı olan polyester elyaf ithalatındaki yüksek korunma önlemlerinin düşürülmesi ile birlikte tekstil sektörünün önemli bir rekabet üstünlüğü sağladığını ifade eden Zabun, “Benzer biçimde Odamızın yoğun çalışmaları ile birlikte, ocak ayından bu yana tek katlı pamuk ipliği ithalatına uygulanan ilave gümrük vergisi uygulamasının kapsamı genişletilerek çok katlı ve bükülü iplikler ile pamuk oranı %85’den az olan iplikler de bu kapsama alınmıştır. Diğer yanda, yurt dışı fuar ve iş gezisi organizasyonlarına devam ediyoruz.  Tekstil sektöründe faaliyet gösteren 130 şirket temsilcimizden oluşan heyetle birlikte İspanya’nın Barcelona kentinde gerçekleştirilen “ITMA 2019-Uluslararası Tekstil Ve Konfeksiyon Makineleri Fuarı”na yönelik olarak iş gezisi ve fuar ziyareti yaptık. Fuarda stant açan Kahramanmaraşlı firmalarımızı da yalnız bırakmadık. ITMA’nın hemen ardından, Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı KTM 2019, yeni teknolojilerin Türkiye prömiyerine sahne olacak. Fuarımız, 26 Eylül 2019 perşembe günü 11.00’de gerçekleştirilecek olan törenle kapılarını açacak ve 28 Eylül akşamına kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. Bir başka önemli fuar çalışmamızı İzmir’de gerçekleştirdik. İzfaş tarafından 6-15 Eylül tarihleri arasında yapılan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Kahramanmaraş onur konuğu il oldu. Bizler de bu fuara firmalarımızla birlikte katılarak şehrimizi en iyi şekilde temsil ettik. Şehrimizin ve ürünlerimizin tanıtımı bakımından çok önemli bir başka çalışmamızı ise Coğrafi İşaretler Zirvesinde gerçekleştirdik. Coğrafi işaretli ürünler açısından dünyada 200 milyar dolar, Avrupa'da ise yaklaşık 60 milyar avro düzeyinde pazar büyüklüğü var. Maraş dondurması ve Maraş biberi başta olmak üzere şehrimizin tüm ürünlerini, Büyükşehir Belediyemiz ve Ticaret Borsamızla birlikte, fuarda sergileyerek bu pazardan şehrimizin aldığı payı yükseltmek adına önemli bir faaliyete imza atmış olduk. Kırmızıbiber konusunda son günlerde yaşanan tartışmalara yönelik olarak bir yazılı açıklama yaparak ‘Maraş Biberi’nin Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası adına tescilli bir ürün olarak tüm dünyaya tanıtımı yapıldığını, coğrafi işaret belgesini de yayınlamak suretiyle artık bir global marka konumuna ulaştığını kamuoyu ile paylaştık. Diğer yanda, ilimizde işçi-işveren uyumunun güçlü olduğuna dikkat çeken açıklamalarımızla, Kahramanmaraş’ın sosyal standartlar bakımından kurallara bağlı bir kent olduğunu, oldukça dikkatli ve sağduyulu olunması gereken bir dönemden geçtiğimizi ifade ettik.”

Editör: Mahmut Beyaz