Özellikle risk grubu başta olmak üzere serinlemek için klimayı tercih edenlerin evlerde dahi sosyal mesafe ve maske kuralına uymaları gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, ortam havasını evin tamamına dağıtan, hava hareketliliğini artıran klimaların, Covid-19 dâhil pek çok viral hastalığın hızla yayılımında büyük etken olduğunu vurguladı.

ORTAM HAVASI TEMİZLENMELİ
Klima kullanırken pandemi döneminde daha da dikkatli olunması gerektiğini ifade eden uzmanlar, “Yaz aylarında sıcak illerde klimaya ihtiyaç duymaktayız ve onlarsız yapamıyoruz. Kullanırken de dikkatli olmamız gerek. Şu an pandemi dönemindeyiz. Covid-19 dâhil pek çok viral hastalık, solunum yolu hastalığı klima aracılığıyla bulaşabilir. Klimalar bu hastalığın yayılımını artırabilir. Özellikle solunum yolu hastalığı olanlar klima ve filtrelerinin bakımına daha çok dikkat etmeleri gerekir. Klimalar açıkken sık sık odanın havalanması gerekiyor. Pencere ve kapıların karşılıklı açılarak ortam havasının temizlenmesi önemli" dedi.

TOPLU TAŞIMALARDA KLİMALAR TEHLİKE OLUŞTURUYOR!
Toplu taşımalarda da klima kullanılmasının ciddi tehlikeler oluşturabileceğini belirten uzmanlar, “Otobüslerde de her ne kadar sosyal mesafeye uyarak otursalar da yolcular, klimanın açılmasıyla sosyal mesafe ihlal edilmiş oluyor. Çünkü klima inanılmaz bir hava hareketliliğine yol açmakta. Ortamda hasta biri varsa onun damlacıkları çok uzak mesafelere kadar ilerleyebiliyor. Bu ortamdaki virüsler dip-bucak yayılabiliyor. O nedenle toplu taşımalarda klima kullanılması ciddi tehlike oluşturabilir. Kişi, kalabalık olmayan ortamda kendi klimasını kullanıyorsa açabilir ama klimanın bakım ve temizliği ve ortamın havalandırılması şartlarını sağlamak koşuluyla. Böylelikle klimadan kaynaklanacak olumsuzlukları en aza indirebilir.”

HABER: EGE ÖZDEMİR

Editör: Mahmut Beyaz