Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi tarafından hazırlanan “Kızlar Geleceğini Kodluyor” projesi, Avustralya Büyükelçiliği’nin 2018 yılı Doğrudan Yardım Programı kapsamında 12 bin Avustralya Doları destek almaya hak kazandı. Proje, Kahramanmaraş’ın dezavantajlı bölgelerindeki ortaokullarda eğitim gören kız öğrencilerinin yanı sıra mülteci kız çocuklarına yönelik olarak hazırlanırken, Robotik ve Kodlama Atölyesi kurulması ve eğitim verilmesi amaçlanıyor.  Avustralya Büyükelçiliği’nin 2018 yılı Doğrudan Yardım Programı kapsamında alınan 12 bin Avustralya Dolar değerindeki ödül sonrası, Dulkadiroğlu Halk Eğitim Merkezi’ne tam donanımlı Robotik Kodlama Atölyesi kuruldu. Atölyenin açılışı, Avustralya Ankara Büyükelçisi Marc Innes Brown’ın katılımıyla gerçekleştirildi.


“ÖĞRENCİLERİN ÇİFT TARAFLI YETİŞMEDE BÜYÜK KATKI SUNUYOR”
Programın açılış konuşmasını Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz yaptı. Kodlama atölyesinin öğrencilerin çift taraflı yetişmesinden büyük katkı sağladığını belirten Yılmaz, “Bugün oldukça sevinçli bir gün yaşıyoruz. Öğrencilerimizin çift taraflı yetişmesinde büyük katkı sağlayacak olan kodlama atölyemizin açılışı münasebeti ile bir aradayız. Teşrifleri ile bizleri onurlandıran Sayın Valimiz Vahdettin Özkan’a, Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör’e, Avustralya Ankara Marc Innes Brown’a ve tüm protokole teşekkürlerimi iletiyor ve saygılarımı sunuyorum. Kodlama çalışmaları düşünce becerilerini geliştirmenin ötesinde 2023 eğitim vizyonunda da Milli Eğitim Bakanlığımızın öngördüğü gibi öğrencilerin çift taraflı yetişmesinde büyük katkı sağlamaktadır. Özellikle kodlama eğitimi alan öğrencilerimiz mesleğini çok daha iyi yapabilme imkanına kavuşuyorlar, düşünme becerileri gelişmiş, problem çözebilme yetenekli çok daha kolay oluyor. Sadece teknik beceri açısından değil estetik düşünmeyi ve sabretmeyi de öğreniyorlar, yenilikçi bir anlayışa sahip oluyorlar. Burada yapılacak olan kodlama çalışmaları içerisinde bu güzel hasretlerle çocuklarımızın donanmasını sağlayacağız. Katkılarından Avustralya Ankara Büyükelçiliğimize katkılarından dolayı teşekkür ediyor, projemizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“MADALYAYI GÖRMEK BENİM İÇİN ÇOK HEYECAN VERİCİYDİ”
Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Marc Innes Brown ise Kahramanmaraş’ta olmanın kendisi için büyük bir ayrıcalık olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’a gelmeden önce kentin tarihini araştırdığını anlatan Brown, “Bugün buraya gelmek ve burayı ziyaret ediyor olmak büyük bir ayrıcalık. Bu benim Kahramanmaraş’a ilk ziyaretim bundan özellikle mutluyum, buraya geldiğim için memnunum. Sizin şehriniz dünyada ve Türkiye’de özellikle dondurmasıyla, diğer birçok şeyiyle ünlü ve zenginliğe sahip. Sizin Kahraman tarihiniz Kurtuluş Savaşı sırasında şehrin bağımsızlığını kazandırmış. Bu sabah sayın Belediye Başkanı ile görüştüğümde, neredeyse 100 yıl önce şehrin kazandığı madalyayı görmek benim için çok heyecan vericiydi. Bu şehri ziyaret etmeden önce ilinizin birkaç Milletvekili ile görüştüm ve çok daha istekli oldum şehri ziyaret etmek için. Özellikle bugün, Büyükelçilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen proje vesilesi ile burada olmaktan çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

“DÜNYA’NIN GELECEĞİ SİZLERİN ELİNDE”
Kız çocuklarının robotik kodlamaya ilgi göstermesinin önemli olduğuna vurgu yapan Brown, “Proje, kız öğrencilerin robotik kodlama yeteneklerini geliştirecek. Aslında bu daha büyük ve global bir çabanın parçasıdır. Kız çocuklarının, kız öğrencilerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik ile daha çok ilgilenmesini amaçlıyor. Ayrıca bu öğrenciler yetenekli sayesinde kariyer imkanları da artacaktır. Bu Avustralya hükumeti için sadece Avustralya’da değil Dünya’nın her yerinde bir önceliktir. Bu proje onlarca insana yardımcı olacak ama aynı zamanda eğitmenlerin eğitimi sayesinde daha fazla insana da ulaşacak ve yaygınlaşacak. Bu proje ile anılmaktan, buraya bu bağlamda gelmekten çok mutluyum. Program sonunda bir takım çalışanlarla ve öğrencilerle bir araya gelmek istiyorum ve öğrencilere seslenmek istiyorum, sizler geleceksiniz bu ülkenin geleceğini ellerinizde tutuyorsunuz aynı zamanda Dünya’nın geleceği sizlerin elinde. Geleceğiniz ve çalışmalarınız için en güzel dileklerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“KIZLARIN HEDEFTE OLMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Açılışta konuşan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise projenin hedef kitlesinin kızlar olmasının önemli olduğuna vurgu yaparak, “Konu eğitim olunca ve eğitimin üzerinde bütün insanlık ittifak edince çok anlamlı ve kıymetli bir proje olmuş oluyor. Öncelikle bu projedeki katkılarından dolayı Avustralya Büyükelçimize teşekkür ediyorum. Projenin hedef kitlesine baktığımız zaman özellikle kız çocuklarının olması çok anlamlı. Bu projenin içerisinde Suriyeli misafir öğrencilerimiz var. onlarla beraber projemizin inşası daha da önemli ve anlamlı hale geliyor. Eğitim, Milli Eğitim Bakanlığımızın derlemiş olduğu milli stratejilerimizde esasen bütün eğitim severlerin benimsediği bilgi teknolojilerini en uç noktalarda, bütün öğrencilerimizle yaygın olarak kullanılmasını esas alıyor. Bizim hem merkezi idare kuruluşlarımız hem belediyelerimiz, uluslararası iş birliği halinde bu işi yapıyor olmamız çok daha kıymetli bir hal almış oluyor. İnşallah bu proje hem bilgi teknolojilerinin eğitimde yaygın olarak kullanılmasına iyi bir çekirdek oluşturur hem de Avusturalya ile olan ilişkilerimizi her anlamda daha da genişletir” şeklinde konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından atölyenin kurdelesi kesilerek resmen açıldı. Atölyeyi gezen protokol mensupları öğrencilerin yaptığı projeleri inceledi.
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, açılış sonrası Kahramanmaraş’a özgü sim sırma tablosunu Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Marc Innes Brown’a hediye etti.

(Haber: Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz