Çin’de ortaya çıkarak tüm dünyayı etkileyen koronavirüs, kitap satış oranında değişikliklere sebep oldu. Pandemi dolayısıyla evde kalınan süreçte insanlar vakit geçirecek aktivitelerin arayışına girince birçok kişi tercihini kitap okumaktan yana kullandı. Kahramanmaraş’taki kitapçılarında yüzünü güldüren bu kitap artışının 1 Haziran’da başlayan normalleşme sürecinde de devam ettiğini söyleyen Mehmet Tanrıverdi, okuma kitabının yanında, mandala boyama kitapı, ara yıl tatil kitapları, LGS ve YKS sınavlarına hazırlık kitaplarında da satışların arttığını ifade etti.

“TARİH KİTAPLAR ÇOK SATILDI”

30 yıldır kırtasiye sektörünün içerisinde bulunan Mehmet Tanrıverdi, “Pandemi döneminde kitap satışlarımız oldukça arttığını belirterek, Genellikle kültür okuma romanları inanılmaz satışları oldu. Pandemi sürecinde hatta mandala boyama kitapları vardı onlar bayağı bir üsteydi. Okurlar genellikle tarih kitaplarına önem verdi. Tarih kitaplar çok satıldı. Bir de okula gidemeyen 4 ila 7 yaş grublarına eğitici kitaplarının satışları da oldukça üst seviyeydi. Birde ara yıl tatil kitapları vardı, ara yıl tatil kitaplarında da bayağı bir satış oldu” dedi.

“HER GÜN ÜZERİNE KOYARAKTAN FAZLASIYLA SATIŞLARIMIZ OLDU”

Bizim internet satış sitelerinden satışlarının da olduğunu hatırlatan Mehmet Tanrıverdi, “Burada satışlarımız her gün üzerine koyaraktan fazlasıyla satışlarımız oldu. Mesela boya kalemi satışlarımız arttı. Bu dönemde dijitalleşmemizin çok faydasını gördük. Biz pandemi döneminde hatta şöyle bir kampanya başlattık; evlere servis yapmıştık. Siparişleri İnstagram ve WhatsApp hesabımız vardı, oradan toplayıp her gün evlere kitap, boyama kırtasiyemizde bulunan tüm eşyaları insanların evine kadar götürüp servis yaptık” şeklinde konuştu.

“YÜZDE 40’LIK BİR ARTIŞ YAPTIK”

“Pandemi döneminde kitap satışında yüzdelik bir rakam söyleyecek olursak rahat yüzde 40’lık bir artış yaptık. Biz yine bir kampanya yaptık insanlar okusun diye, halkımızın okumaya ihtiyacı olduğu için biz 3 al 2 öde diye bir kampanya başlattık” diye konuşan Tanrıverdi, “ Şu an kitap satışlarımızda yoğun talep görmekteyiz. Yani insanlar 3 tane kitap alıyor 1 tanesine ücret vermiyor. Bu kampanyamızın da etkisiyle kitaba talep üst seviyede” ifadelerini kullandı.

“GENÇ YENİ NESİL OKUMAYI VE KİTAP ALMAYI SEVİYOR”

Genç yeni neslin okumayı ve kitap almayı sevdiğini altını çizen Tanrıverdi şunları söyledi: “LGS ve YKS sınavlarına hazırlık kitapları da bayağı bir tercih edildi. Çünkü insanlar dershaneye gidemeyip soru çözmek isteyenler mesela bazı kendini geliştirmek isteyenler vardı. Kitap satışları çok üst seviyede oldu. Fiyat konusunda biz artış yapmadık ama pandemiden sonra küçük bir artış oldu. Kültür kitaplarına yılda 2 defa zam olur. 1’incisi 12’inci ayın sonu, ocak başı. İkincisi 6. aylarında yayın evleri kültür kitaplarında fiyat geçişi yapar. Pandemiden sonra bir artış oldu ama pandemi zamanında artış yoktu.

“BİZİM ŞEHRİMİZİN BİRAZ DAHA OKUMAYA İHTİYACI VAR”

Bizim şehrimizin biraz daha okumaya ihtiyacı var. Türkiye genelinde Kahramanmaraş’ın okuma oranı yüzde 5. bu çok düşük, bunu arttırmak için bol bol kitap okumalıyız, bol bol kitap önermeliyi, bol bol kitapları sosyal medyadan paylaşmalıyız. Biz elimizden geleni Tanrıverdi Kitap-Kırtasiye ailesi olarak kitap okunması için elimizden gelen her türlü fedakârlığı yapmaya hazırız şehrimiz için. Gelip mağazamızdan her türlü kitapları seçip alabilirler.”

“PANDEMİ DÖNEMİYLE BERABER BİZİM SATIŞLARIMIZ DÜŞTÜ”

Kapalı Çarşı girişinde hizmet veren Bilgi Kitapevi sahibi Kudret Sarıtürk ise kitap satışıyla ilgili şu ifadelere yer verdi: Pandemi dönemiyle beraber bizim satışlarımız düştü daha çok düştü. Kitap satışlarımız tamamen durdu. İnsanlar pandemi döneminde hastalıktan korktukları için çarşıya çıkamadı o yüzden alışverişe kimse gelmedi. Şu an normalleşme süreci başladı insanların çarşıya daha çok çıkmasıyla satışlarımızda artış oldu. Şu anda biraz daha iyi. Kitap satışlarımızda daha çok güncel roman türleri ilgi görüyor.

“KAHRAMANMARAŞ’TA KİTAP KÜLTÜRÜ ÇOK FAZLA YOK”

10-15 yaş grubundaki çocuklar kitaplara talep gösteriyor. Orta yaşlar çok talep etmiyor. Kitap okuma Kahramanmaraş’ta kitap kültürü çok fazla yok. İş yerimizde dini kitaplar daha çok satılıyor. Bizim burası biraz dini kitap ağırlıklı, pandemiden dolayı Kur’an-ı Kerim satışları da azaldı.  Kur’an-ı Kerim kursları kapalı kaldığı için Kur’an-ı Kerimler fazla satılmadı. Kitap okumak her zaman farklıdır; kültür yönden, bilgi yönünden kitap okumak çok faydalıdır. Kitap okuyanla okuman arasında konuşma farkı oluşuyor ve bu hissedilebiliyor.”

(Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz