Kış mevsiminin hafif hafif hissettiğimiz günlerde birçok sektörde olduğu gibi sebze ve meyve sektöründe de hareketlilik yaşanmaya başladı. Manavcı esnaflarından Bekir İmalı, meyve, sebze fiyatlarının oldukça pahalı olduğunu söyledi. İmalı, Kış hazırlıkları başladı. Kışa yönelik ürünler tezgâhlara yerleştirilmeye başlandı. Yaz günü olan meyve ve sebzeler farklı ama kışın olması gerekenler artık piyasaya çıktı. Fiyat anlamında bu yıl olağanüstü bir durum yaşadık. Hakikaten fakir, fukara arzu ettiği gibi bu sezonu rahat geçirmedi. Özellikle meyve ve sebze ürünlerinde ciddi anlamda bir fiyat artışı var. Gelen müşterilerden 10 tanesinden 8i sadece sorup geçebiliyor” dedi.

VATANDAŞ SADECE ETİKETE BAKIP GEÇİYOR”
Fiyatların pahalılığı nedeniyle vatandaşın sadece etikete baktığını ifade eden İmalı, “Vatandaşlarımız sadece etikete bakıp geçiyor. Sordukları fiyatları cevapladığımızda vatandaşlar fiyatları beğenmiyor. 3 kilogram alması gereken vatandaş 1 kilogram alıyor. 1 kilogram alması gereken vatandaş bu yılda yemem deyip geçiyor. Allah fakirin fukaranın yardımcısı olsun. Şuandaki durum pekte iç açıcı değil. Geçen yıldaki fiyatlarla bu yıldaki fiyatlar arasında en az yüzde 50’ye yakın bir fiyat artışı var. Fiyatlarda artış var ama hiç düşme yok. Şu aşamada kış sezonuna giriyoruz. Ben fiyatların inşallah düzeleceğini temenni ediyorum ama düşeceğini de zannetmiyorum. Bu yıl sezon olarak iyi bir sezon geçiremedik. İnşallah iyi olur diyelim. Enflasyonla alakalı çok indirim yapılmadı kanaatindeyim. Gözlemlerime göre meyve ve sebzelerin, özellikle sebzelerin sezonun bitmesiyle birlikte fiyatlarda biraz daha artış var. Şu zamanda pek fiyatı düşen mal yok” şeklinde konuştu.

3 TL’NİN ALTINDA ÜRÜN YOK”
İmalı, şöyle devam etti: “Biliyorsunuz ki bizim vatandaşımız bu mevsimde kışlık turşuya yöneliyorlar. Kışlık turşu için Acur, kornişon ve bibere doğru yönelirler ve fiyatlar tavan yapmış durumda. Ben bundan 20 gün önce halden 3 TL’ye kornişon alırken şuanda 5 TL’dir. Turşuluk Biberler bundan 25 gün önce yine 3 TL’ye biber alırken şuanda 5 TL’dir. Ciddi anlamda bir fiyat farkı var. Bundan 15 gün domates 4 TL iken şuanda 5 TL. Tezgâha yerleştirdiğimiz meyve ve sebzelerden 3 TL’nin altında ürün yok. Fiyatlarımız 3 TL ile 6 TL arasında değişiyor. Yani bunlar alım gücüyle orantılıdır. Vatandaşımızın alım gücü malum. Ancak bazı durumu müsait olan inşalarda var. Aslında onlarda bu durumdan şikâyetçidir. Fakat onlar yine de az da olsa imkânları olduğu için alıp gidiyorlar ama vatandaşımızın yüzde 90’ı durmadan iyi bir fiyat bulma arayışındalardır. Vatandaşımızın günlük 60 TL’ye çalıştığı parayla 3-5 parça mal aldıktan sonra 40 TL ve 50 TL arasında bir alışveriş yapıyor. Ailenin diğer masraflarını da dikkate aldığımız zaman vatandaşın hali maalesef perişan.”

HERKESİ DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUM”
İmalı, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Devletimiz üzerine düşen görevi yapmaya çalışıyor. Ama insanların beyninde biter. Vatanını, milletini, memleketini seven insanlarımız var. Ama bu toplumsal bir yaradır. Bu yara hepimizi sarmalıyor. İnsanlarımızın biraz daha duyarlı, vicdanlı, merhametli olması temennimdir. Yani devletimizin istediği politikaya katkı bulunmamız lazım ve çok suiistimal etmemiz lazım. Fırsatı ganimet bilerek bunu bu niyetle kullanmamız lazım. Olabildiğince vicdanlı ve merhametli olmamız lazım. İnsanlarımızın bu fırsatçılığı bırakmaları lazımdır. İyi niyet çok güzel bir şeydir. Helal kazanmak için aldığımız ile sattığımız arasındaki farkı gözetmemiz lazım. Stokçuluğa yönelmemiz lazım. Tarladan tüketiciye gelene kadar aradaki aşamalarda biraz vicdan ve merhamet duygusunu dikkate alarak ona göre hareket edilmelidir. Temennim bu fiyatların iyi olacağı ve piyasanın düzeleceği yönündedir. Herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum.”

Haber: Mehmet Can Tekdöş

Editör: Mahmut Beyaz