Soğuk kış günlerinin kapıya dayandığı ve hava sıcaklıklarının yavaş yavaş azalmaya başladığı bu günlerde araç sahiplerinin, araçlarının kışlık bakımlarını zaman geçirmeden yapmaları gerekiyor.

 

Araçlara yazlık ve kışlık olmak üzere yılda en az iki kere bakım yapılması gerekirken, özellikle kışlık bakımda araçların yağı, suyu, filtreleri, bujileri, fren tertibatları, silecekleri, hortumları, akü ve lastiklerinin kontrol edilmesi büyük önem taşıyor. Sürücülerin, araçlarının soğuk havalarda sorunsuz bir şekilde çalışması ve araçlarıyla güvenli seyahat edebilmeleri için mutlaka kışlık bakımlarının yapılması gerektiğini belirten Kahramanmaraşlı oto lastikçisi Mehmet Doğan, bakım yapılmamasının özellikle kış şartlarında araca büyük zararlar verebildiğini, bakımsız aracın sürücü ve sürüş güvenliğini de olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Doğan, kışlık bakımı yapılmayan araçta performansın düştüğünü, yakıt sarfiyatının arttığını kaydederek, bakımsız aracın sahibine çıkardığı masrafın bununla sınırla kalmadığına dikkat çekti. Sürücülerin araçlarının bakımını yaptırarak eksiklerini gidermesi gerektiğini vurgulayan Doğan, “Aracımızın lastiğinden, zincirine kontrol edilmeli, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, akülere asit, radyatörlere ise antifriz biran önce konulmalıdır. Balatalar, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek araçlarımızı kışa hazır hale getirilmeliyiz” dedi.

 

KIŞ LASTİĞİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Araçlarda en önemli aksamlardan birinin lastiklerin olduğunu hatırlatan Doğan, kış şartlarında kışlık lastik kullanılmasının hayati önem taşıdığını ifade etti. Kış şartlarına uygun lastik kullanılmaması durumunda aracın yol tutuşunun azalacağını, buna bağlı olarak aracın hafif virajlarda bile savrulabileceğini, fren mesafesinin uzayacağını belirten Doğan, bunun da maddi hasarlı, yaralanmalı ve hatta can kaybına yol açan kazalara yol açabileceğini kaydetti.

 

‘HAVA SICAIKLIĞI 7 DERECENİN ALTINA DÜŞTÜĞÜNDE KIŞLIK LASTİK

TAKILMALI’

Konuyla ilgili uzmanlar ise sürücülerin birçoğunda ”kışlık lastiklerin kar ve buz şartlarında gerekli olduğu” gibi yanlış bir algının bulunduğunu, hava sıcaklıkları 7 derecenin altına düştüğünde mutlaka kışlık lastiklerin takılmış olması gerektiğini belirtti. Uzmanlara göre, yazlık lastikler 7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında özeliklerini kaybederek sertleşiyorlar ve sertleşen lastiğin yol tutuş özelliği azalıyor, fren mesafesi uzuyor. Uzmanlar, “Bilhassa kar lastiği kullanmak aracımızın yolu daha iyi kavramasını, kısa mesafede durmasını ve güvenilir bir şekilde hızlanmasını sağlayacağından özel-ticari ayırmadan her aracın kullanmasında büyük fayda vardır. Dişleri aşınmış bir lastikle kışa girmek başınıza büyük dertler açabilir. Hatta yedek lastiğinizi bile kontrol etmeyi ihmal etmeyin” diye konuştu.

 

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz