Hayatın yeniden normalleşmeye başladığı 1 Haziran’dan bu yana geçen sürede artan vaka sayıları hükümeti bir kez daha kısıtlamalara yöneltmek zorunda kaldı. Bu kapsamda vaka sayılarını kontrol altına almak ve virüsün yayılım hızını azaltmak adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pandemi tedbirleri kapsamında aldıkları kısıtlama kararlarını açıklamıştı. Açıklanan yeni kısıtlama kararlarını değerlendiren Kahramanmaraşlı esnaflar, bu sürecin faydalı olduğunu ancak kendileri için çok zor geçtiğini belirterek devletten yardım istedi.          

“TAM KENDİMİZİ YAVAŞ YAVAŞ TOPARLAMAYA BAŞLAMIŞKEN…”
Esnaf Muhammet Akkök, şu ifadeleri kullandı: “Bizim iş yerimizi sabah 8.00’de açmamız ile 10.00’da açmamız arasında hiçbir fark yok. Biz iş yerimizi 07.00 ile 08.00 arasında açtığımızda temizliğimizi yapıyorduk. Şimdi saat 10.00’da açacağız, temizliğimizi yapacağız gün ölecek. Yani biz her gün yarım gün çalışmış olacağız. Biz yine mağdur olduk. Saat 17.00’ten sonra kaç kişi gelir ki? Tam kendimizi yavaş yavaş toparlamaya başlamışken gelen ilk yasaktan bizde nasibimizi aldık. Bizim esnafımız pandemiden öncede hijyendi. Kendimizi, müşterilerimizi koruyorduk.”

“ZOR DURUMDAYIZ”
Kahvehaneci esnafı Mehmet Aydın, şunları kaydetti: “9 ay çok sıkıntılar çektik. Bunun üzerine yeniden gelen kapanma süreci ile birlikte bizim sektörde kimse kalmayacak gibi görünüyor. Bizim esnafımız için çok sıkıntılı bir dönem olacak. Kahvehaneler ile birlikte bu süreçte süresiz olarak internet kafelerde kapatıldı. Kahveciler artık kiralarını bile ödeyemiyordu. Sıkıntı daha da büyüdü. Zor bir durumdaydık biz daha açılma beklerken yeniden komple kapandı. Bizim sektör artık öldü ve bitti.”

“HALKIMIZDA BİR RAHATLIK VAR”
Esnaf İhsan Tanış, şöyle konuştu: “Hastalık ciddi bir şekilde ilerliyor. Bizde denetimler ve kontroller yapıyoruz. Gerek halkımızdan gerekse esnafımızın bazılarında rahatlık var. Kurallara uyma noktasında herkesi tam izole edemiyoruz. Vatandaşlarımızdan bazıları maske takmıyor, sosyal mesafeye uymuyor. Bana bir şey olmaz diyor ama bana olabilir. Sağlık çalışanlarımıza destek olmamız gerekiyor. Bu ciddi bir ekonomik kayıp ama sağlık için de her türlü fedakârlığı yapmamız gerekiyor. Bizim esnafımız da bu bilinç içerisinde. İnşallah kısa sürede eskiye döneriz. Komple kapanmaktansa bu bizim için iyi. Gönül ister ki serbestliğe dönsün. Bu da bizim elimizde” dedi.

“İŞ YERLERİMİZ KOMPLE KAPANIRSA SIKINTIYA DÜŞÜYORUZ”
Berber Esnafı Harun Altunsoylu, şunları söyledi: “Sonuçta ortada bir virüs var. Bu kısıtlamalar virüsün azalmasına çare olacaksa başüstüne. Devletimizin almış olduğu bütün kararların yanındayız. İş yerlerimizin komple kapatılmasındansa bu çalışma saatlerinin makul olduğunu düşünüyoruz. İş yerlerimiz komple kapanırsa biz sıkıntıya düşüyoruz. Yine zor duruma düşüyoruz ama bu virüsten el birliğiyle kurtulmak zorundayız. Bu çalışma saatlerinin gerek aile yaşamımıza gerek sosyal yaşantımıza çok büyük katkısı olacağını düşünüyoruz.”

İşte açıklanan yeni kısıtlama kararları;

  1. Hafta sonları tedarik ve üretim zincirleri aksamayacak şekilde 10.00 ile 20.00 saatleri arası dışında sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak.
  2. Tüm spor müsabakaları seyircisiz oynanmaya devam edilecek. Halı sahaların faaliyetlerine ara verilecek.
  3. 65 yaş ve üstü için uygulanan belirli saatlerde sokağa çıkma uygulaması, çalışanlar hariç olmak üzere 20 yaş altına da teşmil edilecek.
  4. Alışveriş merkezi, market, restoran, berber ve kuaför gibi işletmelerin çalışma süreleri saat 10.00 ile 20.00 arası olarak sınırlanacak.
  5. Sinemalar, sektörün talebine de uygun şekilde yıl sonuna kadar kapalı kalacak.
  6. Ara tatilde olan okullardaki eğitim-öğretim, yıl sonuna kadar online olarak sürdürülecek.
  7. Kıraathanelerin faaliyetlerine bir süre ara verilecek.
  8. Kamu ve özel sektördeki esnek mesai düzenine ve mesai saatlerinin yoğunluk oluşturmayacak şekilde belirlenmesine hassasiyet gösterilecek.
  9. Restoran ve kafelerde sadece paket servis uygulamasına geçilecek.

Haber : Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz