Kış aylarında havaların soğuması ile birlikte insan vücudun hareketsiz kalmasıyla vatandaşların kilo almamaları için dikkatli beslenmeleri konusunda uyarılarda bulunan Diyetisyen Fatma Ersoy, "Soğuk havalarda iştah açılmasının hem fizyolojik hem de psikolojik sebepleri var. Kısalan günler ve güneş ışığı ile temasın azalması sonucunda vücudumuzda D vitamini sentezi azalıyor. Bunun da mutlu hissetmeyi sağlayan serotonin hormonunda azalmaya sebep olduğunu ve karbonhidrata duyulan çekim giderek artıyor. İşin içine can sıkıntısı gibi psikolojik sebepler da girince yeme isteğindeki artış, beraberinde fazla kiloları da getiriyor” dedi.  

‘GÜNE KAHVALTI YAPARAK BAŞLANMALI’

Kış aylarında fiziksel aktivitelerin kısıtlandığını ve soğuk havalardan dolayı vatandaşların daha çok evde vakit geçirdiğini vurgulayan Ersoy, şunları kaydetti: “Aynı zamanda da fiziksel aktivenin kısıtlanması gecelerin uzaması, günlerin kısalması da akşamları televizyon karşısında geçirdiğimiz sürenin artmasına sebep oluyor. Ciddi anlamda şekerli ve yağlı besinlere yönelim oluyor. Neler yapmalıyız? Öncelikle her zaman olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Öğün atlamamız gerekiyor. Üç ve iki ara öğün gibi beslenmemiz gerekiyor. Özellikle güne kahvaltı ile başlamak çok önemli.  Çünkü kahvaltı yapmayan insanlar sonraki öğünlerde daha fazla kalorisi yüksek besin tüketimi yapıyor. Kahvaltı yapan insanların sonraki öğünlerde 200, 300 civarlarında daha az kaloride içeren besinler tükettikleri bilimsel çalışmalarda geçiyor. O yüzden öğün atlamamak çok önemli. Öğün atlandığı zaman ciddi anlamda şekerli besinlere yönelik oluyor. Bireylerin kan şekerleri düşüyor. Sonrasında akşam aralıklarında şekerli besinler ve tatlı tüketimi artmakta. O yüzden öğün atlamıyoruz kahvaltı yaparak güne başlıyoruz.”

  ‘SEBZE VE MEYVE TÜKETİLMELİ’

Kilo almayı daha aza indirgemek için kış aylarında özellikle A, C, E vitaminleri içeren sebze ve meyve tüketiminin arttırılması gerektiğini dile getiren Ersoy, her öğünde mutlaka salata yenmesi gerektiğini söyledi. Ersoy, “Kış dönemde grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanabiliyoruz. Sebze ve meyvelere baktığımız zaman içeriklerin büyük kısmı su ama aynı zamanda vitamin mineral içerikleri yüksek. O nokta da sebze ve meyve tüketimin arttırılması olabilir. A, C, E vitaminleri içeren sebze meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini içeren portakal mandalina gibi meyve tüketimini arttırabiliriz. Vatandaşların sebze tüketimi çok yok. Sebze sevmiyoruz maalesef ki bu noktada her öğünde sebze ya da salata tüketimi şeklinde olabilir. Özellikle salatayı hemen yaptıktan sonra tüketmeye çalışalım çünkü bir süre beklediği zaman C vitamini kaybına uğruyor. Salatalara az miktarda yağ eklersek daha iyi olur. Çocuklarda ise böreklerin içerisinde sebze, çorbaların içerisine ekleyerek tüketmeleri sağlanabilir. Asitli içecekler çok fazla tüketilmemelidir” dedi.

  ‘EN AZ 8 BARDAK SU TÜKETİLMELİ’

Kış aylarında su tüketiminin önemli olduğunu ve vatandaşların su tüketimini arttırması gerektiğini söyleyen Ersoy,  günde en az 8-10 bardak su içilmesi gerektiğinin altığını çizdi. Ersoy, “Su tüketimini unutuyoruz. Daha çok sıcak çaylara ve kahvelere yönelim var. Ama çay ve kahve tüketimi fazla diyorit etki yapıyor. Fazla miktarda tüketildiği zaman vücuttan su atılmasına sebep olabiliyor. O yüzden hiçbir içecek suyun yerini tutmuyor. Suyun tüketimine dikkat edelim ve günde en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterelim. Çay olarak sıcak çaylarda tüketebiliriz. Adaçayı, ıhlamur, ekinezya gibi çaylar tüketilebilir. Kahve ve Kafein içeren besinlerde ise 300 miligram çıktığımız zaman diyorit etki yapıyor. o yüzden 2, 3 fincan çay ve kahvenin üzerine çok çıkmamaya çalışalım” şeklinde konuştu.  

‘D VİTAMİNİ ÖNEMLİ’

Kışın güneş ışınlarından mahrum kalındığını ve insan vücudunun D vitaminine ihtiyacı olduğunu söyleyen Ersoy, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Daha çok yağmurlu ve kapalı havalar olduğu için D vitamini alımı azalmakta. O yüzden güneşli havalarda en azından 20 dakika güneşe çıkarsak daha iyi olur. Çünkü D vitamini sentezlenmesi için güneş ışığına ihtiyacımız var. Provitamin de güneş ışını etkisiyle deride D vitaminine dönüşüyor. O nokta da cam arkasından güneşlenme D vitamini üretimini sağlamıyor. Aynı zamanda D vitamini sentezlenmesi için balık, balık yağı gibi besinlerde de var. Kış mevsiminde haftada 2 kere balık tüketmeye çalışılmalıdır. Bunun dışında vatandaşlarımızda vitamini hazır tablet kullanımını çok fazla yapıyor. Bu konuda biraz dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü tablet şeklinde olan bazı vitaminler karaciğerde depolanıp toksik etki yapabiliyorlar. O noktada doktora danışmadan çok fazla vitamin, mineral tableti kullanmayalım. Hazır meyve ve sebzelerden vitamin alımı daha önemlidir. Taze sebze ve meyvelerden aldığımız vitamin minerallerin biyo yararlılığı daha yüksek.”  

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

 

Editör: Mahmut Beyaz