Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un vizyon, prestij ve yeni projeleri bir bir hayata geçerken, milletin geleceği için elzem olan su projeleri de hayata geçmek için gün sayıyor. Türkiye’nin en önemli su arıtma tesisleri faaliyete geçerken artan ihtiyaca yönelik kısa, orta ve uzun zaman projeleri de yine Erkoç’un talimatı ile hazırlandı. En az 50 yıl en çok 100 yıllık projelendirme ile Kahramanmaraş’ta yağış olmazsa barajlardan alınan sular temiz halde musluk sularına bağlanabilecek. Büyükşehir Belediye Başkanlığının tarım destekleri ile de vahşi sulama yapan çiftçilere damla sulama yapılabilmesi için hibe desteği sağlanarak su sarfiyatının önüne geçilecek.

ŞEHİR MERKEZİ ÇALIŞMALARI

KASKİ Genel Müdürlüğü tarafından kuraklık eylem planı çerçevesinde başlatılan kayıp kaçak ve şehir genelinde bulanan tüm camilerin şadırvanlarının ve çeşmelerin musluklarını değiştirme işleme devam ederek su sarfiyatının önüne geçiliyor. Yılda 5 milyar metreküp su kullanan şehirde arıtma tesisleri de vatandaşa hizmet sağlıyor. Musluklardan akan sular kaynaklardan gelirken, KASKİ ve bağımsız 15 kuruluş her gün, her ay ve zamansız denetim yaparak su kalitesini kontrol ediyor.

BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA

Tamamına yakını AB fonları ile yapılan Biyolojik Atıksu Arıtma tesisi ise günlük 110 bin metreküp suyu temizliyor. Erkoç’un en büyük yatırımları arasında yer alan tesis, 242 dönüm alana kurulu 2030-2045 yılı göz önüne alınarak yapılan ve 1 milyon 320 bin nüfusa hitap edecek olan Biyolojik atıksu arıtma tesisi Sır barajını temizleyebiliyor. Tamamına yakınında Türk malı ürünler kullanılan Kahramanmaraş merkez ileri biyolojik Atıksu arıtma tesisi tüm suları temizleyecek. Kirli görüntülerin sona ereceği tesis, son teknoloji ürünü olurken kendi elektriğini kendi üretiyor.

EYLEM PLANLARIMIZ HAZIR

Konu hakkında bir açıklama yapan KASKİ Genel Müdürü Mustafa Uzunlar: “Şuan Büyükşehir Belediyesi KASKİ Genel Müdürlüğü olarak yatırım işletme ve hizmet kapsamında çalışmalarımızı aralıksız devam ediyor. Bu içme suyunun nüfus projeksiyonuna göre planlaması da sürekli yapılıyor. İl genelinde yapıldığı için ilçe bazlılar merkez için var bununla ilgili acil eylem planı, orta vadeli planlar, uzun vadeli planlamalar, Devlet Su işleri birlikte, mevcut su kaynakları değerlendirilerek tahsis ve planlaması, inceleme raporları sürekli yapılıyor” dedi.

HAVZA BAZLI ÇALIŞMALARADA KATKI SAĞLIYORUZ

Uzunlar şöyle konuştu: “Havza bazlı çalışmalar Orman ve Su İşleri Bakanlığımız organizesinde devam ediyor. Ayrıca bizim KASKİ olarak bu içme suyu havzaları korunmasına yönelik çevre kanunu, su kirliliği kontrol yönetmenliği çerçevesinde çok ciddi çalışmalarımız var. Buna örnek olarak 3 ilçemizde içme suyu atık su artma tesisi faal durumda. Merkez atık su arıtma tesisi ise işletmeye alındı. Oda bu dönemde gerçekleşti. Onun dışında bizim 10 tane şuanda projesi tamamlanmış Çevre ve Orman Bakanlığınca ödeneklerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunlarda hiç zaman geçirmeden bu atık su arıtma tesislerinin yapım işine başlayacağız. İhalesine başlayacağız. Bu şu anlama geliyor, Ceyhan havzası, Aksu havzasının temizlenmesi yani evsel kirlilikten dolayı temizlenmesi anlamına geliyor. İçme suyu rezerve açısından 5 milyar metreküp yıllık su kapasitesine sahip Kahramanmaraş’ımız için bu tür arıtma tesisleri son derece elzem ve ihtiyaç. Bizimde önceliğimiz bu işin açığını kapatmak.

TASARRUF ÇOK ÖNEMLİ

Suyu her alanda tasarruf etmek lazım. Tabi su deyince genel bir ifade, İçme suyunu ayrı değerlendirmek lazım. Sulama suyunu ayrı değerlendirmek lazım. Birde proses suyu sanayinin endüstriyel tesislerin kullandığı suyu ayrı değerlendirmek lazım. Her alanda tasarruf şart. Yer altı suları özellikle Kahramanmaraş merkezideki sanayi tesisleri açısından yer altı suları bir rezerv. Onlarda çok ciddi kullanılıyor. Eğer israf boyutu artıkça yer altı suyu tamamen tükeniyor anlamına gelir. Kahramanmaraş’ın su potansiyeli yüksek olduğu için biz KASKİ Müdürlüğü olarak Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’un talimatıyla biz içme sularının önceliğimizi kaynak sularından temin etmek. Bunun örneği Elbistan, Afşin, içme suyu isale kaynaktan geliyor. Hem kaynak suyu hem de cazibeli yani enerji kullanmadan suyu temin etme yolu gibi bir seçiciliğimiz var. Bu aslında her ile nasip değil. Biz hem bu kriterlere uygun içme suyu temin etmek için uğraşıyoruz, hem de kaliteli suyu verme adına yoksa baraj sayısı adına bizde yeterli sayıda baraj var. Arıtma tesisleri kurulur. Ceyhan havzası ciddi bir su kaynağı. Biz istiyoruz ki hem kaliteli kaynak suyu olsun hem cazibeli olsun.

İHBAR HATTIMIZ AÇIK

Kahramanmaraş halkının şunu iyi bilmesi lazım. İçme suyumuzu diğer şehirlerde olmadığı kadar kaliteli memba suyu ağırlıklı il genelinde. Biz bu konuda 7/24 kontrol, tahlil, analizleri yapıyoruz. Eğer adrese dayalı ihbarlar olursa 185 üzerinden bize ihbar edilmesini istiyoruz ve bu bizim işimizi kolaylaştıracak. Bir kaç yıldır yağış miktarı göz önüne alındığı zaman yarıdan az bir yağış miktarı olmuş oluyor bölgemiz. Bu konuda biz hayatımızda tasarruf olması lazım ama bu tasarrufun en öncelikli olan konusu içme suyu konusunun olması lazım. Bu konuda özellikle içme suyunun tasarrufu noktasında kıymetli halkımızdan destek bekliyoruz. Yine bizim sloganımızda şu, En büyük su kaynağı tasarruftur diyoruz”

Haber: Mustafa Kılınç/ Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz