Saraçhane, Bakırcılar, Semerciler, Mazmanlar, Kazzazlar ve Demirciler Çarşısı’nın etrafında toplanmış geleneksel el sanatları alanında hizmet veren çok sayıda atölye ve dükkânla Türkiye’de geleneksel el sanatlarının en yoğun şekilde icra edildiği merkezlerden biri olan Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşısı, birçok sektörün adeta beşik noktası olma konumunu koruyor. Sim sırma işlemeciliği, bakırcılık, köşkerlik, keçecilik, külekçilik, ahşap oymacılığı, saraçlık, semercilik, bıçakçılık, kuyumculuk, demircilik, gibi geleneksel el sanatlarının birçok çeşidinin doğal ortamında sergilendiği, temelleri Dulkadiroğulları dönemine dayanan tarihî çarşı, hâlâ ayakta olmakla birlikte ekonomik açıdan da canlı bir şekilde varlığını sürdürüyor. Manşet Gazetesi olarak Tarihi Kapalı Çarşı’ya giderek esnafların durumunu sorduk. Uzun kış mevsiminde işlerinin durgun olduğunu belirten esnaflar, havaların her geçen gün daha da ısınmasıyla birlikte işlerinin açılacağını inandığını söyledi. Uzun bir aranın ardından işlerinde hareketlenmelerin görüldüğü ifade eden esnaflar, bir taraftan kışlık stokları azaltmanın diğer taraftan ise yeni sezon ürünlerini getirmenin telaşı içerisinde olduklarını belirtti. Zorlu günleri geride bırakmak istediklerini belirten Kahramanmaraş’ın kahraman esnafları, ticari kazancın kendileri için geri planda yer aldığını, bütün temennilerinin artık Türkiye’ye şehit ateşi düşmemesinden yana olduğunu söyledi.

İşte esnafların görüşleri;

“YENİ SEZONDAN AZ DA OLSA UMUTLUYUZ”

Muharrem Küçükpınar; Havalar ısınır, cemreler düşüyor. Artık sıcaklık kendini öğle saatlerinde hissettirmeye başladı. Böylelikle yaz sezonu kısmen açıldı diyebiliriz. Kapalı Çarşı esnafları olarak bundan sonra işlerimizin açılacağını tahmin ediyoruz. Geçen sene yine bu zamanlar yağışlı geçiyordu, Haziran ayına kadar yağış vardı diye düşünüyorum. Geçen yıl da randıman alamamıştık ama yeni sezondan az da olsa umutluyuz. Tek dileğimiz var işlerimizin iyi olması. Havalar açılırsa işler de düzelir, yağmur yağarsa da işlerimiz aynı durgunlukla devam eder. Mevsim yeni yeni başlıyor, havaların ısınmasına bağlı bizim işlerimiz. İnsanımızın sıcaktan ayağı yanacak, böylelikle deniz, tatil sezonu başladığında hareketlilik artacaktır. Ürünlerimizin hepsi hazır müşteri bekliyor. Fiyatlarımız dışarıya göre makuldür, her çeşit her renk hazır.

“HAVALAR SOĞUK OLUNCA YAZLIKLARI DA GETİRMEDİK”

Ali Köse; Bizde hem yağışların olması hem de fiyatların artması nedeniyle yazlık çeşitlerimiz gelmedi. Çeşitler gelmeyince de insanlar alışveriş yapmıyorlar, o yüzden şuan da oturuyoruz, siftah yapmayı bekliyoruz. Eskiye göre yağışlar yok ama Kahramanmaraş’ın havasına güven olmuyor. Havalar soğuk olunca da yazlıkları henüz getirmedik. Böyle olunca işlerimiz de açılmadı. Ama yeni sezondan her ne olursa olsun umutluyuz. 15 gün bir aya kadar sezonunun açılacağını, piyasaların canlanacağını düşünüyorum.

“YAĞIŞLI HAVA SEZONUN GEÇ AÇILMASINI SAĞLADI”

Musa Tekiş; Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı esnafları olarak yeni ürünlerimizi getirmeye başladık, sezon hazırlıklarını yapıyoruz. Biz hazırız, yeni sezon alışverişi yapmak isteyen vatandaşlarımızı bekliyoruz. Piyasaların durgun olması, bizi olumsuz etkiledi ama işlerimizin açılacağını düşünüyoruz, umudumuz var. Hem soğukların geçmemesi hem de fiyatlardaki yükselme dolayısıyla vatandaşlar yeni sezon alışverişlerini yapamadı. Biz bu duruma alıştık ama vatandaşlar da bu duruma alışacak. Giyim noktasında her çeşit ürünümüz mevcuttur. Tişörtlerimiz var 25 TL’den başlıyor, 55 TL arasında değişiyor. Gömleklerimiz var, 45-70 TL arasında değişiyor, kotlarımız ise 55-95 TL arasında değişiyor. İnsanlarımız Kapalı Çarşı’da istediği her ürünü en uygun fiyatıyla bulabilir. Her insanın giyebileceği, aradığını kolaylıkla bulabileceği bir yer Kapalı Çarşı. Her bütçeye göre de uygun. İnşallah sezonunun daha iyi olacağını umut ediyoruz.

“YAZA ERKEN GİRİYORUZ, ÖNCEKİ GÜNLERE GÖRE”

İlyas Gündoğdu; Giyim üzerine Kapalı Çarşı’da mağazamız var. Önceden Kahramanmaraş’ta Nisan aylarında insanlar yazlık kıyafetlerini giymeye başlarlardı, geçen yıl da yağışlar çok uzun sürmüştü fakat bu yıl güneş kendini erken gösterdi. Şimdilik elimizdeki kışlık ürünlerimizi azaltmaya çalışıyoruz. İlla ki bir yerden kaybederken bir yerden de kazanmaya çalıştık. Yaz sezonu açıldı, vatandaşların ilgisi yeni yeni artmaya başladı. Son bir iki haftadır biraz daha ilgi arttı diyebiliriz. Giyim üzerine her şey burada mevcut.

“DAHA BAŞLAMADI AMA İYİ OLACAK”

Ali Gümüşoluk; Çarşıda Aralık-Ocak-Şubat ayı olmak üzere işlerimiz genelde durgun oldu. İnşallah yaz geldi artık işlerin açılmasını bekliyoruz, daha başlamadı hareketlilik ama iyi olacak. Ben bir esnaf olarak yaz sezonundan umutluyum çünkü yaz için bir hazırlık yaptık ve bu yıl bizim göz bebeğimiz olan gurbetçilerimizin de geleceğini düşünüyorum. Çarşımız bundan önceki yıllarda nasıl hareketli oluyorsa, önümüzde ki yaz sezonunda da öyle hareketli geçeceğine inanıyorum. İnşallah da bizim istediğimiz gibi olur ve işlerimiz hareketlenir.

“İŞLERİMİZ DURGUN AMA İNŞALLAH AÇILACAK”

Mehmet Çokparlamış; Hazır giyim üzerine Kapalı Çarşı’da mağazamız var, yeni sezondan ümitliyiz. Şuan da işlerimiz durgun ama açılacağına inanıyoruz ve umut ediyoruz. Bu durgunluğun sebebi de özellikle mevsimsel olarak henüz yağışların bitmemesi diyebiliriz hem de ekonomik olarak bazı sıkıntılar var. Son zamanlarda güneşi göremez olduk, sürekli yağmur yağıyor. Yaz bir türlü gelemedi. Sıcaklıklar artsaydı insanlar yazlığa dönüşürdü. Eşofman, kot pantolon, genç spor giyim malzemeleri ağırlıklıyız. Kısmen yaza hazırız diyebiliriz. Havaların ortada olması bizim de biraz tutuk kalmamızı sağladı. Fiyatlar geçen yıla göre biraz daha yüksek olacak gibi. Ama Kapalı Çarşı’da insanlar istediği her ürünü kolaylıkla, piyasadan daha uygun fiyata bulabilir. Her çeşit ürün var burada, özellikle turistik malzeme noktasında Kapalı Çarşı çok uygun bir yer.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)
 

Editör: Mahmut Beyaz