Kahramanmaraş’ta kış aylarının gelmesiyle birlikte araç sürücüleri kış lastiklerini taktırmaya başladı. Oto lastik ustası Dursun Güney, sürücülerin kış lastiği alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

Oto lastikçi Dursun Güney, kış lastiğinin özelliklerinin nasıl olması, ne zaman takılması gerektiği ve sağladığı imkânlar hakkında bilgiler verdi. Güney, kış lastikleri, bazı ülkelerde “zorunlu” bazılarında ise “tercihli” olmasına karşın sürücülerin, büyük çoğunluğu kış mevsiminde zor duruma düşmemek ve trafiğin akışını aksatmamak için kış aylarında araçlarında kış lastiği kullanmakta olduklarını belirtti. Güney, “Kışın lastik kullanımı konusunda lastikleri dişli seçmek çok önemlidir. Aşınmış silinmiş lastikler kışın kullanılmaması gerekir. Bu tür lastikler kaza oranlarını çoğaltır. Lastiklerin kışlık bakımlarının yaptırılması gerekir. Kış standartlarına uygun kış lastiklerinin takılması dişlerinin iyi olması gerekir. Lastiklerin zayıf olması durumda maddi manevi hem kendine zarar oluyor hem de karşı tarafa zararı oluyor” dedi.     

‘KIŞ LASTİĞİ KULLANMAK İÇİN YAĞIŞLAR BEKLENMEMELİ’

Güney kış lastikleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Kış lastiğinin en büyük özelliği yaz lastiklerinin aksine 7 derecenin altındaki havalarda sertleşmemesi ve içerisindeki silica esaslı malzemenin daha yumuşak olmasından dolayı soğuk hava şartlarında, kuru ya da karlı, buzlu zeminlerde tutunmayı arttırmasıdır. Bunun yanı sıra desen ve profili diğer lastiklere göre daha farklıdır. Bu sayede frenleme ve tutunma kabiliyeti daha yüksek olduğu gibi çekiş özelliği de daha fazladır. Kış lastiği kullanmak için yağışlar beklenmemeli, hava sıcaklıklarının düştüğü zamanlarda kullanılması gerekir”şeklinde konuştu.


KIŞ LASTİĞİ ALIRKEN VE KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kış lastiklerinin üzerinde onlara özel logolar olduğunu söyleyen Güney, bu şekilde o lastiğin kış lastiği olup olmadığının anlaşılabileceğinin altını çizdi. Güney, “Kış lastiklerinin üzerinde onlara özel bir logolu sembolleri vardır. Bu şekilde o lastiğin kış lastiği olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca asgari diş derinliği kış lastiklerinde en az 4 mm olmalıdır. Aksi halde işlevini büyük ölçüde yitirmiş olacaktır. Kış lastiklerinin sadece çekişin olduğu tekerleklere değil 4 tekerleğe birden takılması gerektiğini de belirtmekte fayda var” dedi.

KIŞ LASTİĞİ VARSA ZİNCİR TAKMAYA GEREK VAR MI?

Kış lastiği olmasına karşın bazı hava ve yol şartlarında zincir kullanılmasının gerekebileceğini ifade eden Güney, şöyle devam etti: 'Trafik yetkililerinin talebi doğrultusunda ya da kış lastiğinin yetersiz kaldığı durumlarda zincir takılması gerekir. Böyle bir durumda 4 lastiğe birden zincir takılması doğru olacaktır. Yaygın düşüncenin aksine sadece çeker dingil üzerinde bulunan lastiklere zincir takıldığında aracın çekişi kuvvetlendirilir fakat frenleme ve sürüş esnasında aracın stabil bir şekilde yola tutunması güçleşir.

KIŞ LASTİKLERİ YILIN 4 MEVSİMİNDE DE KULLANILABİLİR Mİ?

Kış lastiklerinin yaz mevsiminde kullanılmasının doğru olmadığını belirten Güney, eğer kullanılırsa lastiğin daha çabuk aşınabileceğini ve yakıt sarfiyatının artmasına neden olacağını söyledi. Güney, “Yaz lastiklerini kışın kullanmak doğru olmadığı gibi kış lastiklerini de yaz aylarında kullanmak doğru değildir. Kış lastiklerini yaz mevsimlerinde kullanmamız kış lastiklerinin daha yumuşak olması sebebiyle daha çabuk aşınmasına, yakıt sarfiyatının artmasına ve yaz lastiğine göre daha çok ses yapmasına sebep olur. Aynı şekilde frenleme esnasında da yaz lastiği kadar performans sergilemez. Lastiklerimiz daima rutubetsiz ortamlarda bulunmalı, yüksek sıcaklıklara ve direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde depolanmalıdır. Altlarında palet çatal vb. bir malzeme kullanılarak zeminden yaklaşık olarak 10 santimetre kadar yüksek mesafede tutulması ve dik konumda olması önemlidir. Uzun süreli depolamalarda şekil bozukluklarına sebep olmaması adına lastikler en az ayda bir defa döndürülmelidir.


LASTİKLERİN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Doğru koşullarda saklandığı takdirde lastiklerin raf bekleme süresinin 5 yıl olduğunu söyleyen Güney, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Doğru koşullarda saklandığı takdirde lastiklerin raf bekleme süresi 5 yıl olmakla birlikte bunu üzerinde yazan üretim tarihinden anlayabilirsiniz. Üretim tarihi lastiklerin üzerinde hafta ve yıl olarak yazar. Örnek: “3815” yazan bir lastik 2015 yılının 38. haftasında üretilmiş anlamına gelir. 5 yıldan fazla beklemiş satılmamış lastikleri almamanız gerekmektedir. Çünkü 5 yıl boyunca kullanılmayan yatık lastikler özelliğini kaybeder ve diş derinliği bakımından yeni olsa dahi yeterli tutunmayı sağlayamaz. Kullanılan bir lastik yatan bir lastiğe göre yapısını daha iyi korur. Araç kullanım tarzı, kullanılan yol-zemin, hava şartları vb. durumlar lastiğin ömrünü değiştirmekle birlikte yaklaşık 40-50 bin kilometre kullanılabilir. Kış lastikleri yaz lastiklerine oranla daha yumuşak olduğu için daha çabuk aşınır, kış lastiklerinin diş derinliği 4 mm'nin altına indiğinde değiştirilmesi gerekmektedir.”

Haber: Emre Akkış

 

 

 

 

 

 

Editör: Mahmut Beyaz