Kahramanmaraş'ı etkisi altına alan soğuk hava şartlarından dolayı artan trafik kazaları nedeniyle oto lastikçisi Neşat Çam, trafik kazalarının tekrar yaşanmaması için kış lastiğinin önemini anlattı.

Tüm Türkiye'yi olduğu gibi Kahramanmaraş'ı da etkisi altına alan soğuk hava nedeniyle son zamanlarda kar yağışından dolayı trafik kazaları da artar oldu. Bu kazaların çoğu da arabaların kış lastiklerinin takılı olmamasından meydana geldi. Konuyla ilgili Kahramanmaraş'ta oto lastikçisi olan Neşat Çam, Manşet Gazetesi haber ekibine değerlendirmelerde bulundu. Çam, "Kış lastiği özelliği 6 yada 7 derecenin altına düştüğü zaman yol tutuşu daha iyidir. Normal lastiğin tam tersi sertleşme olduğundan yol tutuşu daha azdır ondan dolayı bizim Kahramanmaraş'ta tercihimiz kar lastiğidir" dedi.

'KAHRAMANMARAŞ'TA TERCİHİMİZ KAR LASTİĞİ'
Kış lastiğinin 6 yada 7 derecenin altına düştüğü zaman yol tutuşunun daha iyi olduğunu ifade eden Çam, Kahramanmaraş'ta tercihlerinin kar lastiği olduğu belirtti. Çam, "Kış lastiği özelliği 6 yada 7 derecenin altına düştüğü zaman yol tutuşu daha iyidir. Normal lastiğin tam tersi sertleşme olduğundan yol tutuşu daha azdır ondan dolayı bizim Kahramanmaraş'ta tercihimiz kar lastiğidir. Kaplama lastik binek lastiklerde kullanılma ön görülmeyendir. Sadece kamyon, traktör, iş makinası gibi ağır vasıtalarda tercih ediliyor. Kaplama lastiğinde kış lastiğinin olma şansı yok ve böyle bir üretim de yok" şeklinde konuştu.

'YERLİ ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİ'
Lastikte daha çok yerli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Çam, sözlerinin devamında şunları kaydetti: "Kar logosu olup olmamasına dikkat etmemiz gerekir. Bunun iki logosu vardır M+S ablemidir. Bunun ikisinden biri yoksa bu lastik kar lastiği değildir. Kar lastiği alırken lastiğin üzerinde etiket değerleri var. Bunlar yol tutuşu yakıt durumu bunu gösteren her markalarda vardır. Daha çok yerli ürün tercih edilmelidir. Tabi ithal mal alan müşteride vardır oda fiyattan dolayıdır. Fiyat daha uygun olduğu için ithal mala yönelim daha fazladır ama bizim tavsiyemiz yerli lastiğidir. Vatandaşa genellikle kar lastiğini karda giderken kullanıldığını düşünüyor ama her iklimde kullanılabilecek lastiktir. Kahramanmaraş'ta kar az yağıyor fakat eksiye düşünce yol mesafesi ve fren mesafesi değişiyor, millet yalnış düşünüyor. Kar lastiği kullanan ise normal lastiği tekrardan kullanamıyor. Normal lastik yol tutmuyor mecburen kayıyor. Yol mesafesi farklı yol tutuşu farklı bu yüzden kar lastiğinde bir güven vardır. Bu yüzden herkes kar lastiği kullanmalıdır."
 
'KASIM YA DA ARALIK AYINDA KAR LASTİĞİ TAKILMALIDIR'
Vatandaşların önceden kar lastiklerini almaları gerektiğini ifade eden Çam, kasım ayı yada aralık ayında da kar lastiklerinin takılması gerektiğini vurguladı. Çam, "Vatandaşların önceden kar lastiği almaları gerekir. Kasım ayında yada Aralık ayının başında kar lastiği takılmalıdır. Bizim insanlarımız önlemlerini almıyor. Kar yağdığında iğne atsan yere düşmüyor. Kahramanmaraş'ta on binlerce araç var, hepsine aynı anda hizmet etme şansı yok. Türkiye de kar lastiği zorunluğu 1 Aralık – 1 Nisan tarihi arasındadır. Ama buna ne yazık ki çok uyum sağlayan yok" ifadelerini kullandı.
Haber: Burhan Karagöz
 
Editör: Mahmut Beyaz