Özellikle son yıllarda artan doğalgaz kullanımı odun ve kömür satışlarını bir hayli azalttı. Durum böyle olunca da her yıl gülümsemesi biraz daha azalan mahrukatçı esnafı, neredeyse dükkânı kapatma raddesine geldi. Konuyla ilgili konuşan Mahrukatçı Esnafı Ömer Uysal, işlerin her yıl biraz daha düştüğünü kaydetti. Artık satış yapamaz hale geldiklerini ifade eden Uysal, satışlarını etkileyen başlıca faktörlerden bir tanesinin doğal gaz olduğunu vurguladı.

“GEÇMİŞ YILLARDAKİ GİBİ SATIŞ YAPAMIYORUZ”
Uysal, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Şu anda Mahrukatçılar sitesinde neredeyse iş yapamaz hale geldik. Elbette ki odun ve kömür alan vatandaşlarımız oluyor ama bu bizim için yeterli olmuyor. Geçmiş yıllardaki gibi satış yapamıyoruz. Zaten alan vatandaşlarımız da peşin parası ile almıyor. Veresiye ile alıyor. Durum böyle olunca da işlerimiz kötü etkileniyor. Ama bir şekilde ayakta durmaya çalışıyoruz. Sanıyorum ki ilerleyen yıllarda yani 5-10 yıla kadar hatta belki daha kısa bir zamanda odun ve kömür satma tarihe karışır. Çünkü artık maddi durumu iyi olanda olmayan da evlerinde doğalgaz kullanıyor. İnşallah iyi olur. En çok bunu temenni ediyorum.

“DOĞALGAZ İŞLERİMİZİ YÜZDE 70 ETKİLEDİ”
Doğalgaz kullanımındaki artış bizim işlerimizi yüzde 70 oranında etkiledi. Yüzde 30 ancak satış yapabiliyoruz. Malum odun fiyatları geçmiş yıllara göre normal. Önemli bir artış olmadı. Kömür ise dolardan dolayı bayağı bir pahalılaştı. Mevsim gereği Ekim ayında bizim neredeyse hiç durmamamız lazım ama günde ancak bir iki iş oluyor. Durum çok zayıf. Bundan 10 yıl önce tabii ki işlerimiz böyle değildi. O zamanlar ben bin ton kömür satıyordum ama şu anda 300 ton kömür satabiliyorum. Talep azaldı. Çam odununun kilogramı 600 TL, meşe odunu 700 TL. Kömür markalarına göre değişiyor, bin TL’den bin 400 TL’ye kadar kömür var. Biz genellikle kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımıza satış yapıyoruz. Odun ambarında esnaf sayımız 120 iken 100’lere düştü. Kiracılar işyerlerini kapatıp gitti. Ben emekliyim mülk benim dolayısıyla ben burada iş yapmaya devam ediyorum. Baktığınız zaman ilerleyen zamanlarda odun ve kömür tarihe karışacaktır.”

Haber: Emre Akkış                                                                                                                                                                      

Editör: Mahmut Beyaz