Kış aylarının yaklaşması üzerine vatandaşların kış aylarında ısınmak için öncelikli tercihlerinden biri olan kömürün sahtesinin yapılması vatandaşları tedirgin ediyor.

 

Kahramanmaraş’ta kışın habercisi olan soğukların kendini yavaş yavaş hissettirmesi vatandaşı da kara kara düşündürmeye başladı. Vatandaş, soğuklardan etkilenmemek için kömür fiyatlarını sıkı bir şekilde takip etmeye başladı. Kömür satan işyerlerinde de büyük bir hareketlilik gözlenirken, vatandaş kömüründe sahtesinin olduğu gerekçesiyle kömür alırken tedirginlik yaşıyor. Konuyla ilgili olarak Kahramanmaraş Mahrukatçılar Odası Başkanı Ramazan Bayrak, ucuz kömürün insan sağlığını tehlikeye attığı kadar, çevre kirliliğine de zararı olduğunu belirtti.

 

‘UCUZ MAL EN PAHALI MALDIR’

Kükürttün insan sağlığı için çok zararlı bir şey olduğuna dikkat çeken Bayrak, “Ucuz mal en pahalı maldır” dedi. Bayrak, “Yerli kömürlerin kül ve kükürt oranı çok fazla. Vatandaşlarımız ucuz kömür alacağız derken küle para veriyorlar. İthal Kömürde kül oranı yüzde 9 iken yerli kömürde yüzde 20-30 arası değişiklik gösteriyor. Kükürtte insan sağlığı için çok zararlı. Ucuz mal en pahalı maldır” şeklinde konuştu.

 

‘KÖMÜR 5 BİN KALORİNİN ALTINDA OLMAMALI’

Piyasada çakma kömürlerin bir hayli fazla olduğunun altını çizen Bayrak, kömürün 5 bin kalorinin altında olmaması gerektiğini söyledi. Bayrak, “Özellikle Tavas ve Kale bölgesinden gelen kömürlerde çok fazla kül ve kükürt var. İnsanlar kömürün kalitesini anlayamıyorlar. Bunun için güvendikleri yerden alışveriş yapıyorlar. Muhakkak bir kömür denetleme sistemi şart. Çoğu vatandaş kömür ne kadar diye soruyor ama asıl aldıkları şey enerjidir. Kalorisi düşük kömürlerin özellikle denetlenmesi gerekli. Kömür 5000 kalorinin altında olmamalı. Poşetleri farklı içindeki kömürler farklı satışlar çok fazla. İnsanlar kömür alırken bu yüzden ucuzluğu biraz daha arka plana atmalı. Maalesef maddi durumun zayıflığından kaynaklı ilk sorulan şey fiyat oluyor. Daha öncede belirttiğim gibi ucuzunu alarak aslında çok daha fazla zararlı çıkıyorlar hem çevreye hem kendilerine hem de ceplerine. Piyasadaki çakma kömürler de bu zararların en büyük dostudur. Vatandaşların çok dikkatli olması gerekli çünkü normalde kömürde kükürt oranı yüzde 1’i geçerse sıkıntı ama çakma kömürlerde yüzde 5-6 oranını yakalıyor” ifadelerini kullandı.

 

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz