Kahramanmaraş Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğinde 03. 03. 2016 Perşembe günü K.S.Ü.Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda “Kırsal Kalkınmada Kooperatifçiliğin Önemi” konulu panel düzenlenecek.

Konu hakkında açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, şunları söyledi: “Kooperatif ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlar ve istekleri müşterek sahip olunan bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen, insanların oluşturduğu bir teşekküldür. Tarım barındırdığı nüfus, temel gıda maddelerini üretmesi, sanayiye hammadde sağlaması ve sanayiden hammadde talep etmesi açısından hala büyük bir sektördür. Kooperatifler insana değer veren, onu ön plana çıkaran ve hizmet eden işletmelerdir. Kooperatiflerde girişim açısından amaç sadece kar değil, aynı zamanda ortaklarına maliyetine hizmet etmektir. Kooperatif işletmeler toplam karını en üst düzeye çıkarma yerine ortalama maliyetini en aza indirmeyi tercih eder. Kooperatifler tarımsal gelişme ve gıda güvenliği için bir dayanaktır. Tarım barındırdığı nüfus, temel gıda maddelerini üretmesi, sanayiye hammadde sağlaması ve sanayiden hammadde talep etmesi açısından büyük bir sektördür. Kahramanmaraş’ta ülkemiz tarım potansiyeli içerinde önemli illerden birisidir. Her zaman vurguladığım gibi yaklaşık 77 çeşit ürünün ticari manada başarı ile yetiştirildiği ender illerden birisidir. Günümüzde kooperatifler ağırlıklı olarak iki şey yapmaktadır; 1.ortaklarının üretim aşamasında ihtiyacı olan girdileri toplu fakat ucuza satın alarak ortaklarına vermekte. 2.ortaklarının üretmiş oldukları ürünleri toptan piyasa değerinde pazarlamaktadır.”

'AMACIMIZ ÜRÜNLERE MARKA DEĞERİ KAVUŞTURARAK PAZARLAMAK'

Emiralioğlu, “Belirli yörelerde bir ürün grubunda yoğunlaşma varsa buralarda kooperatif işletmelerin olmaması çiftçilerimiz adına büyük kayıp olacaktır. Kooperatif olmayan böyle yörelerde üretim girdileri pahalıya satın alınacak, ürünlerde ucuza pazarlanacaktır. İlimizde tespit ettiğimiz 6 bölgede faaliyete geçecek kooperatiflerimiz çiftçilerimizin daha çok kazanmalarına yardımcı olacaktır. Bu yöndeki çalışmalarımız devam etmektedir. Düzenlenen bu panelle amacımız, çiftçilerimize Türkiye’nin muhtelif yerlerindeki başarılı kooperatifleri tanıtarak “başarmışlar, bizde yapabiliriz” algısını oluşturmaktır. İl dışından gelen kooperatif başkanlarımızın başarı öykülerini bu panel ile sizlerle paylaşacağız. Bu vesile ile tüm sektör paydaşlarımızı, panele bekliyoruz” dedi.

Haber Merkezi

 

 

Editör: Mahmut Beyaz