Haber: Emre AKKIŞ

Özellikle son birkaç yılda tarım ve hayvancılık alanında atağa kalkan ve verdiği teşvikler, hayata geçirdiği projelerle Türkiye’yi modern bir tarım ülkesi yapma yolunda çalışmalarına hız veren Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba öncülüğündeki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kırsal kalkınma desteklerine ara vermeden devam ediyor. Bu kapsamda Bakan Fakıbaba’nın, “Kırsal kalkınma ülkemizin gelişmesi adına çok önemli. Kırsalda kalkınma olmadan ülkede kalkınma olmaz. Göreceksiniz köyden şehre göçü tersine çevireceğiz” sözlerinden yola çıkan Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde şu ana kadar toplam 179 projeye destek verdi. Proje tutarının 83 milyon TL olduğunu proje çerçevesinde en büyük amaç kırsal alanları kalkındırmak.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, bakanlık olarak Kırsal Kalkınma yatırımlarına dair desteklemelerin devam ettiğini söyledi. “Kahramanmaraş’ta özellikle tarımsal sanayi anlamında çok ciddi bir potansiyel oluştu” diyen Emiralioğlu, sözlerinin devamında bir müjde de verdi. Emiralioğlu, potansiyelin karşılanması açısından Vali Vahdettin Özkan’ın öncülüğünde Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına yönelik çalışmaların olduğunu kaydetti.

ÖDEDİĞİMİZ HİBE MİKTARI İSE 40 MİLYON TL”
Kırsal kalkınma kapsamında bugüne kadar ödenilen hibe miktarının 40 milyon TL olduğunu anlatan Emiralioğlu, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak Kırsal Kalkınma yatırımlarına dair desteklemelerimiz devam ediyor. Şu ana kadar 11 etap uygulandı. 2018 yılının başında da 12’nci etap uygulamasına dair çalışmalarımıza başladık. Şu ana kadar Kahramanmaraş ilimizde İl Müdürlüğü olarak 179 adet kırsal kalkınmaya yönelik ekonomik yatırımlara destekleme verdik. Bunların toplam proje tutarı 83 milyon TL civarında. Ödediğimiz hibe miktarı ise 40 milyon TL. 2018 yılı projelerimizi biz aldık. Bu kapsamda da ilimize 143 adet proje geldi. Bunlardan 136 tanesi İl Proje Yürütme ve Değerlendirme Birimi tarafından uygun bulundu. Projedeki eksik evrak ve diğer bazı sebeplerden dolayı da 7 projemiz reddedildi. Bizim tarafımızdan onaylanan projelerimizi biz bakanlığa gönderdik. Şu an 136 proje ile ilgili sonuçları bekliyoruz. Muhtemelen bunların büyük bir kısmı bizim aldığımız bilgilere göre onaylanacak. Eğer böyle gerçekleştirdiğimiz zaman 2018 yılı içerisinde yaklaşık 48 milyon TL’lik bir proje uygulamaya başlamış olacak. Burada da toplam projedeki hibe tutarı da 23.9 milyon TL. Bunlar içerisinde tabii çiftlik ekipmanlarının desteklenmesi var ve büyük projelerimiz de var. Tarımsal sanayi tesisine yönelik projeler var. Ahırların rehabilitasyonuna yönelik projeler var. Yani 130-140 civarında proje 2018 yılında Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından üreticilerimize yüzde 50 hibeli olarak verilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Programda biraz değişiklikler oldu. Biz geçmişte desteği sadece büyük tarımsal sanayi tesislerine veriyorduk. Şimdi çiftlik ekipmanlarının desteklenmesi diye yeni bir kalem açıldı. Burada biraz daha küçük çiftçilerimize yönelik destekleme uygulamalarına da başlanmış oldu. Örneğin geçen yıl 60 proje uyguladık. Bu yıl bu proje sayımız 2 katından daha fazla bir miktara yükselmiş oluyor. Ama bir an önceki etapta 9 ve 11’nci etaplarda 15 proje uygulamışız orada sadece büyük sanayi tesislerinin desteklenmesine yönelik programlar vardı. Bütün etaplarda 179 proje ama 2018 yılında sadece bu yıl 133 proje uygulayacağız.

GIDA İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MÜJDESİ
“Kahramanmaraş’ın bir Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına ihtiyacı var. Bununla ilgili de Valimiz Vahdettin Özkan’ın öncülüğünde çok önemli çalışmalar yapılıyor” diyen Emiralioğlu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bakanlığımızın birkaç ayrı kalemde kırsal kalkınmanın geliştirilmesine yönelik destekleme ödemelerimiz var. Bitkisel üretime yönelik desteklemelerimiz var. Hayvancılığa yönelik destekleme ödemelerimiz var. Bir de kırsal kalkınma desteklemelerimiz var. Kırsal kalkınma desteklemelerinin içerisinde genç çiftçi desteklemesi var. Yüzde 50 sulama desteklemeleri var. Bizim uyguladığımız kırsal kalkınma desteklemeleri bir de bakanlığımıza bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmaları Destekleme Kurumumuzun İl koordinatörlüğü kanalıyla verilen destekleme ödemeleri var. Bunların hepsini bir araya getirdiğimizde Kahramanmaraş’ta özellikle tarımsal sanayi anlamında çok ciddi bir potansiyel oluştu. İşte bu nedenle de artık Kahramanmaraş’ın bir Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına ihtiyacı var. Bununla ilgili de Valimiz Vahdettin Özkan’ın öncülüğünde çok önemli çalışmalar yapılıyor. İnşallah bu proje de önümüzdeki zaman içerisinde gerçekleşecek. Bir taraftan Elbistan’da Hayvancılık İhtisas Organize Sanayisi kurulmasıyla ilgili süreç son aşamaya geldi. Bu da bakanlığımız tarafından onaylandıktan sonra sahada işleyişle ilgili süreç başlayacak. Tabii bütün bu desteklemeler güzel sonuçlar doğuruyor.”


 

Editör: Mahmut Beyaz