Halkın haber alma ihtiyacını karşılamasının yanı sıra kentin sorunlarını gündeme getirerek, çözüm yollarının bulunması noktasında yetkililere uyarılarda bulunan, üstlendiği sorumlulukla yayın hayatına devam eden Manşet Gazetesi olarak Kahramanmaraş’ın geleceğini en çok tehdit eden Aksu Çayı’nın kirliliğini gündeme getirmeye devam ediyoruz. Kahramanmaraş’ın özel konumu nedeniyle endüstri alanlarının daha çok akarsular içerisinde yoğunlaşması, bunun yanı sıra sorumsuz fabrika yöneticilerinin de akarsuları evsel ve endüstriyel atıklar için bir araç gibi görmesi Aksu Çayı’nı aşırı derecede kirletiyor. Fabrikaların atıklarının kirlettiği ve uzun yıllardır kirliliğin önüne geçilemediği Aksu Çayı, çevrenin ekolojik dengesi üzerinde ağır bir tahribe neden oluyor.

KIRMIZILIĞA SEBEP OLAN FİRMAYA 180 BİN TL CEZA KESİLDİ!

Zaman zaman rengi siyaha ve yeşile dönen atık suların çevrenin ekolojik dengesi üzerinde ağır bir tahribe neden olduğu çıplak gözle dahi görülürken, Aksu Çayı yine bir sorumsuzlukla karşı karşıya kaldı. Simsiyah akan Aksu Çayı, bir tekstil fabrikasının sorumsuzluğu neticesinde geçtiğimiz hafta kırmızıya boyandı. Aksu Çayı’nın kırmızıya boyanmasının ardından Kahramanmaraş Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü harekete geçerek, ihmali bulunan firmaya 180 bin TL para cezası verdi. Cezanın kapatmaya kadar gidebileceği, ilerleyen süreçte de denetimlerin sıkı bir şekilde devam edeceği öğrenildi. Aksu Çayı’nın kirliği ve kurulması planlanan arıtma tesisi noktasında en son ve önemli açıklamayı ise AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal yaptı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sezal, “Aksu Çayı’nın rengi birkaç gündür değişmişti, kırmızı bir hal almıştı. Bununla ilgili gerekli çalışmalar yapıldı. Buna sebep olan kuruma idari para cezası kesildi” dedi.

“BU KONUDA BİZLER BÜYÜK BİR MÜCADELE VERİYORUZ”

Aksu Çayı’nın kirliğinin hem vatandaşları hem de siyasileri rahatsız ettiğini dile getiren Sezal, “Aksu Çayı’nın rengi birkaç gündür değişmişti, kırmızı bir hal almıştı. Bununla ilgili gerekli çalışmalar yapıldı. Buna sebep olan kuruma idari para cezası kesildi. Şunu belirtmeliyim ki, hepimiz Kahramanmaraş’ta yaşıyoruz. Aksu Çayı’nın kirliliği hem vatandaşlarımızı hem de biz siyasileri rahatsız ediyor. Bu konuda bizler büyük bir mücadele veriyoruz. Bunun düzelmesi için ilk etapta ne yapılması gerekiyorsa onu yapacağız. Tüm fabrikaların arıtma sistemleri çalıştığı takdirde bu suyun ne kadar temizleneceği noktasında bir çalışma yaptık. Birçoğu çalışıyor fakat kapasitesi yeterli olmayanlar ya da büyüyen fabrikaların kapasitesinde eksiklikler var. Bunların bir an önce giderilmesini sağlayacağız, arıtmamız yapılana kadar ki, 2018 maliyetleriyle 200 milyon TL’lik bir rakam ortaya çıkıyordu, 2019 yılı için daha da artmıştır. Yaklaşık 250 milyon TL’lik bir yatırım maliyeti var. Yeni arıtma tesisi yapılana kadar, önümüzdeki iki-üç yıl içerisinde Aksu Çayı’nın minimum şekilde kirlenmesini sağlamak adına ne gerekiyorsa yapılacak. Bu bizim görevimiz” ifadelerini kullandı.

“HEDEFİMİZ ATIKLARI ORTAK BİR NOKTADA BULUŞTURMAK VE ARITMAK”

Fabrika atıklarının ortak bir noktada toplanarak arıtılmasının hedeflendiğini belirten Sezal, “Sadece renk aldatmasın, renk arıtması olmadığı için burada bir problem görünüyor. Renk arıtmasını da sağlamamız lazım. Yani suyu kimyasalından ayırabiliyoruz ama rengini temizleyemiyoruz. Böyle bir sıkıntımız var. Bunların da sağlanması için gerekeni yapacağız ama tabi ki asıl vazifemiz fabrikaların atıklarının bir an önce ortak bir noktada buluşması ve arıtılması. Hedefimiz bu. Organize Sanayi Bölgelerimizin, Islah OSB haline getirildiği takdirde uygun kredi bulma şansımız var. Gaziantep ve Adana yolundaki fabrikalarımız Islah OSB kapsamına alınırsa, uygun krediyle, devletimizi de çok fazla yormadan bu arıtma tesisini yapmak bizim hedefimiz ve görevimiz. İnşallah bu yolda ilerleyeceğiz ve önümüzdeki zamanlarda Kahramanmaraş’ın hem havasının hem de suyunun temiz olması için gereken neyse yapacağız” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz