İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Meyve Sineği Zararlısında Besi Tuzağı ile Toplu Biyoteknik Mücadele Uygulama Projesi kapsamında Andırın ilçesinde çiftçilere elma sirkesi ve tuzak dağıtımı yapıldı. 

Çokak Mahallesi'nde düzenlenen programa katılan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, son üç yıldır çiftçiler arasında sirke sineği diye tabir edilen "Drosophila Suzuki" zararlısı ile mücadele edildiğini belirtti.

Kahramanmaraş'ın kiraz potansiyeli bakımından önde gelen ilçelerinden birinin Andırın olduğunu kaydeden Emiralioğlu, şunları ifade etti: 

"Andırın ilçemizde büyük bir kısmı yurt dışına ihraç edilmekte olan 10 bin ton kiraz üretimi yapılmaktadır. Son üç yıldır çiftçilerimiz arasında sirke sineği diye tabir edilen bir zararlı ile mücadele ediyoruz. Zaman zaman ürün kayıplarına ve ürünlerde kalite düşüklüğüne sebep olan bu zararlı ile mücadele kapsamında, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak 7 ton civarında elma sirkesi ve tuzak dağıtıyoruz." 

Çığşar, Çokak ve Kabaca bölgelerinde mücadele hedeflediklerini dile getiren Emiralioğlu "Bütün bahçelerimizin çevresine sirke sineği tuzaklarını asıp böylelikle sineğin daha çoğalmadan popülasyonunu azaltıp, kirazlara zarar vermesini engellemek istiyoruz." diye konuştu.

Ziraat Mühendisi Sefair Bağcı da kiraz üreticilerine yönelik biyoteknik amaçlı sirke tuzakların nasıl hazırlanacağı konusunda bilgiler vermesinin ardından kiraz ağaçlarına tuzaklar asıldı. 

Programa, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü İbrahim Kargı, Andırın İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Uğur Adsay, Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Cabbar Erkek ve kiraz üreticileri katıldı.

AA


 

Editör: Mahmut Beyaz