Sanayideki yaptığı yatırımlara, üretime kattığı katma değerlere paralel olarak doğaya da yüzünü çevirmeyen ve sanayi tesislerine gösterdiği özveriyi ağaçlara da gösteren Kipaş Holding, yine çok önemli bir kampanyaya imza atarak, Orman Bölge Müdürlüğü’ne toprakla buluşması adına 5 milyon TL değerinde 500 bin adet fidan bağışladı. Bu kapsamda yapılan bağışın protokolü için imza töreni düzenlendi. Kipaş Holding Toplantı Salonu’nda gerçekleşen imza törenine; Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Öksüz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Gümüşer, Yönetim Kurulu Üyesi, Kipaş Tekstil Genel Müdürü Halit Gümüşer, Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, Çevre, Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal ile şirket yöneticileri ve basın mensupları katıldı.

ÇEVRE KONUSUNDA ÇOK DUYARLI OLMAK ZORUNDAYIZ”
Programda konuşan Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Öksüz, şunları söyledi: “Çevreyi kirletmeyen hiçbir sanayi kuruluşu olmaz. Ama bizim sanayileşmeye de ihtiyacımız var, doğaya da ihtiyacımız var. Biz sanayileşirken mümkün olduğu kadar çevremizi de az kirleteceğiz. Bunun için zaten devlet her sanayici kuruluş için ayrı bir ölçü vermiş ve havayı şu kadar suyu şu kadar kirletebilirsin demiş. Biz sanayiciler olarak asla üretim yapıyoruz, ihracat yapıyoruz diye bunlara uymamazlığı bahane edemeyiz. Artık bu dönemde müşterilerimizde bu konuda çok bilinçli. Bir ürünü satın alırken şunu soruyorlar; “Bu ürünü üretirken çevreyi ne kadar kirlettin?” geliyorlar, sanayi tesislerinin bacalarını kontrol ediyorlar. Tabii bugün dünyada hiç bunlara bakmadan ürün satın alan ve sadece fiyatına bakan tüketicilerde var. Ama biz Türkiye olarak o pazarlardan para kazanamadığımız gibi bizim pazarımız Avrupa pazarı ve bu ülke bizim geleceğimize bırakacağımız miras. Bunun için çevre konusunda biz sanayiciler çok duyarlı olmak zorundayız.

DÜNYADAKİ EN SON TEKNOLOJİLERİ UYGULUYORUZ”
Kipaş Grubu 36 yaşında bir sanayi grubudur. Zamanla çevre şartlarımız zamanla arıtmalarda kullanılan teknolojilerde hızlı bir değişim içerisine giriyor. Bizde bu sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve en son teknolojileri ve bütün değişimleri hızla uygulamaya çalışıyoruz. Yeni yatırımlar yaparken de bu standartların ötesinde yatırımlar yapıyoruz. Mesela bugün bir kâğıt fabrikasında ÇED raporunu aldığınız takdirde belirli ölçülerde çevreyi kirletmenize izin veriliyor. Eğer bunu Organize Sanayi Bölgesine kurduğunuz zaman 350 birime kadar müsaade ediliyor. Avrupa’da bu müsaade sınırı 100, bizim Söke’ye kurmuş olduğumuz yatırımda 80’e göre kuruyoruz. Tamamen dünyadaki en son teknolojileri uyguluyoruz.

“KAZAN VE ARITMA TESİSLERİMİZİ YENİLEMİŞ DURUMDAYIZ”
36 yılda değişen çevre koşullarında baktık ki hem arıtma tesisimiz hem kazanlarımız günün koşullarına yavaş yavaş uymuyor. Derhal bunlarda biz düzeltmeler yaptık. Hatta size şöyle bir anımı anlatmak istiyorum; 36 yıl önceki çevre şartları ve kazanların verimliliği çok farklıydı. Bir gün çevre müdürümüz yanımıza geldi ve “Sizin bacanız yeni şartlara uymuyor. Bu konuda da istenilen değerlerde değişti ama şu kadar da zaman var. Bunları düzeltin” dedi. Bizde tabii ki tamam dedik. Derhal kazanlarımızı yenilemek için faaliyete geçtik. Ama maalesef Türkiye’de öyle formaliteler fazla ki imar uygulamalarını 2 yıla çıkarabildik. Tabii burada sanayicideki iyi niyeti gördüğü zaman herkes anlayışla hareket ediyor. Devletimizin amacı sanayiyi durdurmak değil hem üretim devam etsin hem çevreyi az kirletelim. Şu anda bizim arıtma tesislerimizde tamamen renk giderici sistem uygulamış durumdayız. Hem kazan tesislerimizi hem arıtma tesislerimizi yenilemiş durumdayız. Biz büyük tesis olduğumuz için online olarak bütün tesislerimiz bakanlık tarafından denetleniyor.

“HER İŞLETME KENDİ ARITMASINI YAPMAK ZORUNDA”
Toplu bir arıtmayı ben uygun görmüyorum. Her işletme kendi arıtmasını yapmak zorunda. Çünkü her sektörün arıtması çok farklı. Ancak aynı alanda birbirine çok yakın fabrikalar ortak arıtmalar yapabilir. Bu konuda da bir an evvel çözüme ulaşmamız lazım. Zaten biz Kipaş olarak bu sorunları aştık ama biz bu sorunları aştığımız halde bazı sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Devletimiz burada doğayı koruduğu gibi düzgün çalışan sanayiciyi de korumalı diye düşünüyorum. Mesela son zamanlarda Türkoğlu bölgesinde şirketimizi karalayan birçok yazılar çıktı. Bir fabrika bir tesis kurduğunuz zaman çok kişi menfaat sağlamaya çalışıyor. Bizim atık bırakmadığımız dereleri biz atık bırakıyormuşuz gibi gösteriyorlar. Maalesef bunlarda çok fazla bir şey yapamıyoruz. Bu durum halkımız arasında yanlış bilgilere yol açıyor. Tabii biz bunlarla mücadele ediyoruz ve bunların hesabını da soracağız.

KİPAŞ İÇERİSİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLATIYORUZ”
Biliyorsunuz işletmelerimiz 35-36 yaşında. Birçok binamız eskidi. Kipaş içerisinde kentsel dönüşüm başlatıyoruz. Dokuma fabrikalarımızda eskiyen makinelerimiz var. Ekonomik ömrünü tamamlamış makineleri bir tarafa çıkararak yeni makineler alıyoruz ve 300 makinelik tek bir dokuma salonu yapıyoruz. Hem üretimimiz artıyor hem verimliliği artıyoruz. Eski binalarımızın çoğunu yıkarak yeni bir kentsel dönüşüm yapıyoruz. Bu projelerde bir de endüstri bölgesi için cumhurbaşkanlığımıza müracaatımız var. Burada yeni yatırımlara da başlayacağız.

“BU 5 MİLYON TL’LİK BİR PROJE”
İmzaladığımız kampanya için bizim hiçbir yasal sorumluluğumuz yok. Ama bu bir gönül meselesidir. Doğaya borcumuzu da ödemek istiyoruz. Bu 5 milyon TL’lik bir proje. Orman Bölge Müdürlüğümüzde bu anlamda çok büyük bir çalışma yaptı. Hayırlı uğurlu olsun.”

“İLİMİZ ADINA ÇOK SEVİNDİRİCİ BİR GELİŞME”
Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, şunları kaydetti: “Hayırlı bir işe tanıklık etmek üzere burada bulunduk. Az önce imzalar atıldı. Gerçekten ilimiz adına çok sevindirici bir gelişme. Özellikle her yıl 100 bin adet olmak üzere toplamda 5 yılda 500 bin adet inşallah ilimizde toprakla buluşturulacak. Bu ilimize çevresel anlamda büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum.”

“DOĞAYA KARBONDİOKSİT SALINIMI YAPMADAN KÖMÜR YAPIYORUZ”
Kipaş Yönetim Kurulu Üyesi ve Kipaş Tekstil Genel Müdürü Halit Gümüşer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kipaş tekstil alanında sürdürülebilir bir üretim yapmak adına sektörde öncü bir misyon üstleniyor. Bu anlamda sadece Türkiye’de değil tüm dünyada örnek bir fabrika. Belki bu şekilde sürdürebilir üretim yapan dünyadaki bütün fabrikalar arasında ilk 10’a girecek. Bu anlamda çok cömert yatırımlar ve desteklerle yönetim kurulumuza çok teşekkür ediyorum. Tekstil üretiminde çok ciddi bir enerji sarfiyatı var. Buradaki en büyük handikapta kömür kullanımı. Dünyadaki büyük devletlerin hepsi kömür kullanımını sıfırlamak adına çok büyük taahhütlerde bulundu. Bu taahhütleri de tüm büyük markaların hepsi imzaladı. Dolayısıyla şu anda markaların tamamı kömür kullanımını yasaklıyorlar. Eğer bu kömür kullanımına devam ettiğimiz sürece üretim yapmamız sorun olacak. Ama ülkemizde doğalgaz tedariki bir hayli pahalı. Kömürle karşılaştırıldığı zaman hiçbir rekabetçi avantajımız kalmıyor. Dolayısıyla bizde kendi içimizde Kipaş olarak inovatif çözümlere yöneldik. Bu inovatif çözümlerle öncelikle bir kazan yatırımı yaptık. Bu yatırımda doğaya hiçbir şekilde karbondioksit salınımı yapmadan kömürü biz yapıyoruz. Bu çok sıra dışı bir şey.”

500 BİN ADET FİDANIMIZI TOPRAKLA BULUŞTURACAĞIZ”
Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç ise şöyle konuştu: “Çok önemli bir kampanya yapıyoruz. İnşallah 500 bin adet fidanımızı toprakla buluşturacağız. Hanifi Beye bu anlamda çok teşekkür ediyoruz. Bu dikimde özel türlerde dikeceğiz ama genellikle yöremize uygun türler dikeceğiz. Bu anlamda kızılçam başta olmak üzere birçok fidan dikeceğiz. Kasım ayında dikim mevsimimiz başlıyor. Kasım ayında ilk fidanlarımızı toprakla buluşturacağız. Mart ayının sonuna kadarda dikim çalışmalarımızın tamamını tamamlayacağız.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz