Devlet destekli ilk marka destek programı olan Turquality’nin uygulayıcısı Progroup Uluslararası Danışmanlık, bugüne kadar programdan yararlanan firmalara 2.5 milyar TL’ye yakın devlet desteği sağladı. Turquality alan işletmeler, bu destekler ile kilogram başına olan ihracatlarını 3 kat artırırken, global firmalarla rekabet etme gücünü de kazanıyor. Kahramanmaraş’ın en önemli firmalarından biri olan Kipaş Holding de dünya markası olma hedefiyle çalışmalarına hız kesmeden devam ederken, danışmanlık sektöründe dünyaca tanınan Türk markası Progroup Uluslararası Danışmanlık ile iş birliğine imza attı. 42 firmaya Turquality kapsamında markalaşması konusunda danışmanlık hizmeti veren Progroup’un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salim Çam, Kipaş Holding’in üretim, satın alma, kalite, AR-GE, insan kaynakları gibi birçok biriminde görev yapan yönetici ve personellere, işlemlerin global standartlarda etkin bir iş modeliyle gerçekleştirilmesi amacıyla eğitim verdi.

TURQUALİTY SÜREÇLERİ BİZLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Eğitim sonrası açıklamalarda bulunan Kipaş Holding Yönetim Kurulu üyesi Hikmet Gümüşer, Kipaş Holding’in yatırımlarına hızla devam ettiğini belirterek, Turquality sürecinin kendileri için önemli olduğunu söyledi. Gümüşer, “Kipaş Holding, 1984 yılında tekstil sektörüyle iş hayatına atılmış ve daha sonra bünyesine çimento, kağıt ve jeotermal enerji sektörlerini birleştirerek bugün 1 milyar dolar ciroya ulaşan, 10 bine yakın çalışanı olan ve hala yatırımlarına hızla devam eden Anadolu’nun en büyük 9’uncu firması konumunda olan bir şirkettir. Şirketimizi gelecek yıllarda çok daha iyi noktalara getireceğimizi, çok daha iyi yerlerde göreceğimizi ve bir dünya markası haline getirebileceğimizi düşünüyoruz. Bu kapsamda özellikle Turquality süreçleri bizler için çok önemli. Yurtdışında markalaşma ve yurtdışında bilinirliliğin artırılması noktasında devlet teşviklerinden yararlanmak ve Turquality’ye adapte etmek temel vazifelerimiz arasındadır” dedi.

DÜNYA MARKASI OLMA HEDEFİ UĞRUNDA...”

Sözlerine, “Kipaş Holding olarak birinci önceliğimiz personelimizin rutin bir şekilde işe gelip, mevcut çalışmasını yapıp, oradan evine dönmesini değil, burada onlara değer katmayı hedefliyoruz” ifadeleriyle devam eden Gümüşer, “Bu anlamda Kipaş Holding’in bir dünya markası olma hedefi uğrunda personellerimizin de niteliğini artırmaya yönelik çalışmalarımız var. Bu konuda Salim beyin şirketi Pro Group gibi değerli iş ortaklarımızla birlikte önemli etkinliklere imza atıyoruz. Personellerimizin hem beyaz yaka hem de mavi yaka eğitimleri için yıllık bir bütçe oluşturuyoruz ve bu bütçe kapsamında onların niteliklerini artırması, iş bilincini geliştirmesi yönünde bir takım eğitim programlarımız oluyor. Yıllık yaklaşık 10’a yakın eğitim düzenliyoruz. Bu eğitimlerin bazılarını Salim beyin şirketiyle bazılarını da başka şirketlerle gerçekleştiriyoruz. Amaçladığımız temel konu personellerin niteliklerinin artırılması, onların kurumsal kültüre adapte olabilmesi, işlerini delege edebilmeleri, gelecek kuşaklara aktarabilmeleri, işletme içerisinde iletişimi sağlayabilmeleri ve aynı zamanda yöneticilerin yönetim becerelerini artırabilmeleri konusunda eğitimler oluyor” şeklinde konuştu.

PERSONELLERE DEĞER KATMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Personele değer katmanın çok önemli olduğunu dile getiren Gümüşer, “Personellerin, Kipaş Holding’in kurumsal kimliğine, kurumsal markasına ve işveren markası oluşturabilmesinde onu destekleyen bir unsur olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda yanımızda olan tüm iş birlikçi firmalarımıza, özellikle Salim beye çok teşekkür ediyorum. Hem Turquality sürecinde hem de şirket içi kurumsal eğitim sürecinde çok yardımcı oldular” dedi.

TÜRK ŞİRKETLERİNİN DÜNYAYA AÇILMASINI SAĞLIYORUZ”

Progroup Uluslararası Danışmanlık Firması Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salim Çam ise Progroup ve Turquality İş Modeli hakkında bilgiler verdi. Türk şirketlerinin dünyaya açılması noktasında danışmanlık ve eğitim hizmetleri verdiklerini anlatan Çam, “PROGROUP Uluslararası Danışmanlık Firması, Türk şirketlerinin dünyaya açılması noktasında markalaşma konusunda Turquality İş Modeli’ni kullanarak danışmanlık ve eğitim hizmetleri veren bir organizasyon. 2003 yılında kurulup, bugüne kadar 46 firmayı dünyaya açma ve Turquality kapsamına alma noktasında danışmanlık hizmeti vermiş, yüksek marka derecesi olan ve Türkiye’ye girdi sağlayan firmalara 6 tane stratejik yol haritaları hazırlamış ve geri kalan firmalarda da bunlarla ilgili halen kuluçka ve markalaşma çalışmaları sürdüren bir organizasyon. Nihai hedefimiz, özellikle Türkiye’deki kilogram ihracatımızı ve döviz girdisini artıracak işlerin sistematikleştirilmesi ve bu konularla ilgili yönetim danışmanlığı yapıyoruz. Bu yönetim danışmanlığı kapsamında işletmelerimize tüm süreçlerin daha verimli, içireye ve dışa dönük etki analizi yapılması ve proaktif davranılmasında destek veriyoruz. Verimlilik noktasında da iş gücü verimliliği, makine alan verimliliği ve bunun için bütçe gibi stratejik planlar oluşturuyoruz. Ayrıca süreç iyileştirme çalışmaları yapıyoruz. 22’ye yakın danışmanımız var, bunların birçoğu kendi alanında uzman, çalışmış ve akademik formasyon ile metodoloji ile çalışıp işi disipline edebilen ama muhakkak pratik geçmişi olan üst düzey yöneticilerden oluşan bir ekibimiz var. 150’ye yakın üniversitede eğitimcinin eğitimini verdiğimiz hocalarımızdan bir veri kaynağımız var. Bunlarla da eğitimlerimizi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

KİPAŞ HOLDİNG, TÜRKİYE’NİN KATMA DEĞERİNİ ARTIRAN ÖNEMLİ BİR FİRMA”

Kipaş Holding’in Türkiye’nin en önemli firmalarından biri olduğuna dikkat çeken Çam, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı, “Bu çerçevede de Kipaş Holding teveccüh ettiler, iş birliği yaptık. Karşı tarafı bir misafir gibi değil, işin sahibi gibi bakıyoruz. Türkiye’ye önemli girdiler sağlayan, 1 milyar dolarlık çalışmayla Türkiye’nin katma değerini artıran Anadolu firmalarımızın en önemlilerinden bir tanesi Kipaş Holding. Dünyada marka elçisi olması çalışmalarını sürdürüyorlar fakat bu akreditasyonda, özellikle markalaşma sistematiğinin oluşturulmasında kendilerine rehberlik ediyoruz. Böyle firmalarımızın eğitim çalışmalarında, eğitim dizaynlarında bulunmak bizi memnun ediyor çünkü kurguyu yaparken hiçbir parça birbirinden kopuk olmamalı. Markalaşmanın gerektirdiği eğitimler, markalaşmanın gerektirdiği insan kaynakları, markalaşmanın gerektirdiği bütçe ve stratejiler ile süreçleri entegre etmemiz gerekiyor. O yüzden bir iş modeli diyoruz Turquality’ye ve markalaşmaya.”

KİPAŞ HOLDİNG GİBİ FİRMALARIMIZIN SAYISININ TÜRKİYE’DE ARTMASINI DİLİYORUZ”

Kipaş Holding’in yöneticilerinnin yetkinliğinin daha iyi noktaya gelebilmesi konusunda yatırım yaptığına vurgu yapan Çam, “Kipaş Holding bunu Türkiye’nin geleceği açısından bir yatırım olarak düşünüyor. Bu büyük bir sosyal sorumluluk aslında. İletmeler genellikle eğitimlerini kar amaçlı yaparlar ama Kipaş Holding gibi firmalar yatırım olarak düşünüp, değer amaçlı yaparlar. Bu değer de sadece kendi şirketinde faydayı oluşturmak değil, toplumda faydayı oluşturmak. Çünkü burada her bir eğitim alan yönetici, yönetici adayları ve çalışanlar çevresindeki insanlarla da iletişimlerini neticede faydalı hale dönüştürme noktasında çaba sarf ediyorlar ve davranışa dönüştürüyorlar. Ailelerine kadar gidebiliyor bu olumlu davranış. Böylece de toplumun gelişmesi ve ülkemizin diğer ülkeler karşısında mukayeseli, üstünlüğü oluşmuş oluyor. Yani Türkiye’nin gücü artıyor. Kipaş Holding gibi firmalarımızın sayısının Türkiye’de artmasını diliyoruz. Bu konuda parmakla gösterilebilecek, örnek alınacak bir organizasyon. Hem üniversite gibi akademik anlamda vizyona sahip, hem de bir sanayici ve girişimci olarak marka vizyonuna sahip bir organizasyon. Ama diyor ki bu yetmez daha iyisi olsun. Kendilerine teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Mersin ya da Kayseri’deki bütün şirketler için de geçerli bu ama Kahramanmaraş’tan çıkan bir firma, iki üniversiteli gencin başlattığı ve bugün 1 milyar dolar ciroya ulaşan, olmayanın gerçekleştiği bir firma. Demek ki herkes gerçekleştirebilir, bu konuda örnek alınması, bunların yaygınlaşması konusunda da çabalarımız devam edecek. Turkuaz kravatlı dediğimiz markalı firmalarımızın artmasını diliyoruz” ifadelerin kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz