Kahramanmaraş’tan yükselen ve başarılı çalışmalarıyla dünya şirketi haline gelen Kipaş Holding, eğitim alanında yaptığı yatırımlarla kentin ihtiyacı olan yetiştirilmiş insan gücünün karşılanmasının yanı sıra eğitim imkanı olmayan, ihtiyaç sahibi ancak zeki çocukların eğitimine de katkıda bulunuyor. Bu düşüncelerle kurulan Özel Kipaş Eğitim Kurumları, Kahramanmaraş’ın en büyük sorunlarından biri olan eğitim sorununa çözüm bulmak amacıyla Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Öksüz tarafından 10 yıl önce kente kazandırılmıştı. Ticari kaygı gütmeyen, hayır amaçlı ve kendi alanında örnek bir kurum olmayı hedefleyen Özel Kipaş Eğitim Kurumları, 32 bin m2’lik kurulu alanı içerisinde anaokulu, ilkokul, ortaokul, fen ve anadolu lisesini barındırıyor. Öğrencilerine eşsiz bir ortamda eğitim imkanı sunan Kipaş Eğitim Kurumları, sürekli artan okul mevcudu ve güçlenen öğretmen kadrosu ile geleceğe emin adımlarla ilerliyor. Kipaş Eğitim Kurumları İlkokul Yöneticisi Mehmet Işık, Anaokulu Müdürü Ergün Kozandağı, Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi Müdürü Erhan Güleşçioğlu ve Ortaokul Müdürü Mücahit Dağdelen, Kipaş Eğitim Kurumları’nın faaliyetlerini basın mensuplarına anlattı.

TİCARİ KURUM GİBİ ALGILANMAMIZ YANLIŞ”

Kipaş Eğitim Kurumları’nın ticari bir kurum gibi algılanmasının yanlış olduğunu belirten Kipaş Eğitim Kurumları İlkokul Yöneticisi Mehmet Işık, “Kipaş Eğitim Kurumları, Kipaş Holding’in bünyesindeki bir kurum ama holdingin içerisinde kar amacı gütmeyen bir kurum burası. Toplamda bin 100 öğrencimiz var ve bunun yüzde 40’ı burslu. Yani dışarıdan Kipaş Eğitim Kurumları denildiğinde, Kipaş Eğitim Kurumları ticari bir kurummuş gibi algılanabilir, böyle bir yanlış algıda var zaten. Misyon ve vizyonumuz belli, Hanifi beyin yaklaşımı da belli. Hanifi beyin bize ifadesi şu, ‘benim eğitim kurumundan para kazanmaya ihtiyacım yok, buradaki öğrencilerden başarılı insanlar yetiştirirsek, Kahramanmaraş’a ve ülkemize hizmet etmiş oluruz ve bunun hayrı bana yeter’ diyor. Bu çok önemli bir ifade, hakikaten de yüzde 40’ı, bin 100 öğrenciden 400’den fazlası ve bunların yüzde 50, yüzde 25, yüzde 100 bursu olan öğrencilerimiz var.  Bu aşamadan sonrasında da bizler, sizlerle beraber birebir ilişki kurmak, yani Eğitim Kurumları olarak iletişim içerisinde olalım istiyoruz” dedi.

BİZİM ÖĞRENCİMİZ EN TEPEYE GİDER”

Kipaş Eğitim Kurumları’ndan mezun olan öğrencilerin en tepe üniversitelere gittiğine dikkat çeken Işık, “Örneğin bir tekstil fabrikası dışarıya ihraç yaptığında kente para kazandırıyorsa, milli gelirine yada şehrin gelirine değer katıyorsa, Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi Kahramanmaraş’ın kültür ve eğitimine muazzam bir ihracat, bir gelir getiren nokta gibi geliyor. Kipaş Eğitim Kurumları’nın hiçbir özel üniversiteyle alakası yoktur, yani bizdeki öğrenciler tepeye giderler. Nereye giderler, Bogaziçi’ne, ODTÜ’ye, Hacettepe’ye, İstanbul Üniversitesi’ne gidecekler. Yani devlet üniversitesinin A kalitede olan üniversitelerine gidecekler. Ama başka okullar şunu yapabilirler, işte biz sizi okuturuz, Okan Üniversitesi ile anlaşma yaptık bundan sonra da oraya devam edebilirsiniz diyebilir. Yada Koç’a veya Sabancı’ya gönderiyoruz diyebilir. Bizim amacımız Kahramanmaraş’ın çocuklarını, yüzde 40’ı burslu olan öğrencilerimiz var, fakir-fukara ama zeki kentin çocukları Türkiye’nin en iyi üniversitelerini kazansın diye kurulmuş bir kurumuz ve bunun için mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HİÇBİR TİCARİ KAYGIMIZ YOK”

Kipaş Eğitim Kurumları’nın özel bir eğitim kurumu olmasına rağmen, ticari bir kaygısının olmadığına dikkat çeken Kipaş Eğitim Kurumları Anaokulu ve İlkokulu Müdürü Ergün Kozandağı ise “Kipaş Eğitim Kurumları olarak bu yıl 10. Kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz. Ben daha önce devlet okullarında 29 yıl sınıf öğretmeni olarak çalıştıktan sonra, bir yıllık farklı bir özel okul deneyimi ve ardından Kipaş Okulları’na geçiş yaptım. Sınıf öğretmeni olarak başladım, daha sonra Anaokulu ve İlkokulu Müdürü oldum. Hep şunu söyledim, keşke Kipaş Okulları gibi okullar Kahramanmaraş’ta çoğalsa, ülkemizde çoğalsa. Bunun nedeni şu, Kipaş Eğitim Kurumları özel bir eğitim kurumu ama inanın burasının ticari bir kaygısı yok. Şu kadar öğrenci alalım, şu kadar öğrenci gelsin, şu kadar kar edelim ve bu okul para kazansın derdimiz yok. Bizim derdimiz, kurucumuzun talimatı doğrultusunda şehrin başarılı ama böyle bir okulda okuma imkanı bulamayacak olan çocuklarına, böyle her anlamda gelişmiş bir okulda çağın gereklerine uygun eğitim-öğretim uygulamak. Bizim derdimiz eğitim, başka hiçbir derdimiz yok. Kurucumuz da zaten, siz okul kar etmiş, zarar etmiş bu konulara hiç girmeyin, bu okulun neye ihtiyacı varsa eğitim ve öğretim adına bunun hepsini biz karşılamaya hazırız diyen bir holding var arkamızda. Bu nedenle de çok rahatız, veli odaklı bir okul değiliz, dış baskılar sonucu eğitim anlayışımızdan farklılıklar yapacak bir okul da değiliz, tamamen eğitim adına, çağın gereklilikleri neyse onu yapan bir kurumuz. Ve Kahramanmaraş’ın eğitim kalitesini birkaç tık yukarı çıkardık şu 10 yıl içerisinde. Kipaş Okulları, hem ortaokul hem de lise düzeyinde Türkiye’nin önemli eğitim kurumları arasında, sıralamada ise 49’uncuyuz. 17 bin okul içerisinde geçtiğimiz yılkı TEOG sonuçlarına göre 17 bin, özel ve resmi okullar içerisinde de 49’uncuyuz. Bu Kahramanmaraş adına büyük bir gurur, Kipaş Eğitim Kurumları her yıl ilk 20”de, ilk 30’da, ilk 50’de yer almış ve başarı sıralaması olan bir okul. Bunun tabi ki arkasında Holding desteği var, öğretmen desteği var, yani biz öğretmenlerimizle gurur duyarız. Güçlü bir yönetim kadromuz var, çağın gerekleri eğitim adına neyi gerektiriyorsa bunu uyguladığımız için de bugün Türkiye’nin pek çok köklü kurumlarını geride bırakarak bugünlere geldik. Bundan sonraki 10 yıllarda yine Kipaş Okulları Türkiye’nin en önde gelen, en köklü kurumlarından birisi olarak eğitim ve öğretim hayatına devam edecektir” şeklinde konuştu.

BU MANTIK KİPAŞ EĞİTİM KURUMLARI İÇİN GEÇERLİ DEĞİL”

Kipaş Eğitim Kurumları Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi Müdürü Erhan Güleşçioğlu da yaptığı açıklamada, özel okul ücretini veririm öğrencimi okuturum anlayışının Kipaş Eğitim Kurumları’nda olmadığını belirterek, “TEOG sonucuna göre bizim bir taban puanımız var. Geçen yıl Fen lisemizin taban puanı 486 idi. 486 ve üstü olan öğrencileri Fen lisesine aldık. 493 ve üstünü ise yüzde 100 burslu aldık. Şu an hâlihazırda 38 tane 9’uncu sınıfta öğrencimiz var. 2 tane öğrencimiz ücretli okuyor. Diğerleri ise hep burslu okuyor. Bu bursun kaynağı holding. Holding bize bu desteği verdiği için biz bu kadar rahat davranabiliyoruz. Anadolu Lisesi için de bir taban puanımız var. Yani burada şu yok; burası özel okul ücretini veririm ve ben öğrencimi okuturum. Bu mantık Kipaş Eğitim Kurumları için geçerli değil. Bunu yaşıyoruz. Kayıt için geliyorlar. Ben müdür olarak direkt öğrenci velisine TEOG puanınız nedir diye soruyorum. Veli şaşırıyor çünkü diğer okullar direk ücrete baktıkları için bize hocam puanla mı alıyorsunuz. Parayla almıyor musunuz diyorlar. Tabii buda niteliği arttırıyor. Şu anda Kahramanmaraş’ın en güçlü eğitim kadrosuna sahibiz. Mezunlarımız hep çok iyi üniversitelerde. Geçen yıl 18 tane öğrencimiz başta Hacettepe, Cerrahpaşa gibi önemli tıp fakülteleri olmak üzere tıp fakültesini kazandı. Biz her türlü öğrenciyi hazırlamakta mükellefiz. Bizim kurucumuzun da Kipaş’tan mezun olan öğrenci iyi üniversitelere gitsin. Dönsün gelsin işi hazır. Kahramanmaraş’a hizmet etsin diye bir söylemi var. Kendisi bunun sözünü de veriyor. Şu an zaten mezun öğrencilerimizi yönetici yapma açısından bir programa başladılar. Mühendislik alanında da öğrencilerimiz genelde ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi gibi üniversitelere gidiyor. Buralardan gelen öğrencilere de holdingde iş imkânları sonuna kadar açık. Biz her yıl 11’inci sınıflarımızı İstanbul’a üniversite gezisine götürüyor. Geçen hafta 60 öğrencimizi İstanbul’a götürdük. Buradaki amacımız onların üniversite ortamlarını görüp motive olmalarını sağlamak ve ona göre yol haritalarını çizmek. Bu yapılan etkinlikler öğrencilerin ilgi ve alakası içindir. Buradan mezun olan öğrencinin hem akademik hem sosyal yönden gelişmiş olup vatanına milletine faydalı olmasını istiyoruz. Kahramanmaraş böyle bir kuruma sahip olduğu için çok şanslı. Türkiye’de fiziki şart anlamında kadro anlamında bu kadar iyi bir okul sayılıdır” açıklamalarında bulundu.

BAŞARI VE İHTİYAÇ BURSUMUZ VAR”

Kipaş Eğitim Kurumları’ndaki burslar hakkında bilgilen veren Ortaokul Yöneticisi Mücahit Dağdelen, Kipaş Eğitim Kurumları’nda başarı ve ihtiyaç bursu olarak iki bursun olduğunu söyledi. Dağdelen, “Kipaş Ortaokulu ve özellikle Fen ve Anadolu Lisesi’nde öğrencilerimiz burslu olarak okutuluyor. Biz Mart ayının 2’nci haftasında bursluluk için bir sınav yapıyoruz. Bu sınavımızı gerçekleştirdikten sonra ilk 3 kişi yüzde 100, ikinci 3 yüzde 75, üçüncü 3 yüzde 50, dördüncü 3 ise yüzde 25 olarak burslu okuyor. Bu bizim başarı bursumuz. Burada ailenin herhangi bir şekilde maddi durumuna bakılmıyor. Ailenin maddi durumu iyi de olsa kötü de olsa bu şekilde bir burslandırma yapılıyor. Bu bizim yıllık bursumuz. Teveccüh gören ama tek seferlik olduğundan dolayı bu anlamda biraz daha arttırılması beklenen bir bursluluk oranımız. Zaten yönetim olarak ta biz başarı bursuna çok fazla odaklanmıyoruz. Asıl odaklandığımız nokta ihtiyaç bursu. İhtiyaç bursu da 700 puan üzerinden 650-660 puan alan öğrencilere biz ihtiyaç bursuna başvuru hakkını tanıyoruz. Bu ailelerimizden maddi durumu iyi olmayan aileler bizlere gelir durumu bildiriyorlar. Eğer bu ailemiz çocuğunu okulumuzda okutacak maddi güce sahip değilse ihtiyaç bursu alanında burslandırılıyor ve bu bursumuz 4 yıl sürüyor. Öğrenci de eğer akademik anlamda ciddi bir düşüş yoksa bu burs devam ediyor. Hatta öğrenci 8’inci sınıfa geldiğinde tekrardan deneme ortalamalarına göre veya lise geçiş sınavına göre yeniden bir burslandırma yapıp Fen lisemizde ve Anadolu lisemizde kendi öğrencilerimizi alıp oraya dâhil ediyoruz ve oradan da üniversiteye mezun olarak göndermeye çalışıyoruz. Genel ihtiyaç bursu bu şekilde. Ortaokul alanında yüzde 30-35 oranında burslu öğrencilerimiz var. Bu anlamda fırsat eşitliği oluşturuluyor. Bu çok önemli bir husus. Yani maddi durumu iyi olmayan fakat başarılı bir çocuk bu kurumda okuyabiliyor. Bu kurumunda okuyabilmesinin artısı nedir? Bu kurumun artısı otokontrolün çok gelişmiş olduğu bir kesim okuyor burada. Bu kurumda ücret ödeyen ile burslu okuyan öğrenci aynı imkândan faydalanıyor. Yabancı dil anlamında iyi bir yatırım yapılıyor. Bizim öğrencilerimiz buradan mezun oldukları zaman yabancı dili kullanabilir hale geliyor. Akademik anlamda zaten üst seviyede oluyorlar. Üst seviyede belli yerleri kazanıyorlar” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz