15. Yüzyıllardan günümüze kadar taşınan Bindallı sanatı, Kadife ya da atlas kumaş üstüne, sırma, kılaptan ya da sim ile serpme dal, yaprak, çiçek motifleri işlenerek elde ediliyor. Bu sanatı günümüzde yaşatmaya çalışan ve 17 senedir bu işle uğraşan Turgay Darandeli ise, bu sanatı modelleştirerek müşterilere sunuyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bindallıların özelliklerinin değiştiğini söyleyen Darendeli, bindallılara olan ilginin her geçen gün arttığını söyledi.

MODERN GÖRÜNÜME SAHİP”

Günümüzde bindallıların modern modellerle satışa sunulduğunu ifade eden Darendeli, “Kına gecelerinin vazgeçilmesi olan bindallı yeni modelleriyle çok ilgi görüyor. Türk tarihinin eski devirlerinden bu yana var olan bindallı, eskiden kadınların günlük kıyafetiydi. Şimdilerde ise modern bir görünüme bürünen bindallılar kına gecelerinin vazgeçilmesi haline geldi. Her zevke ve her renge hitap eden bindallı evlenecek olan genç kızların rüyalarını süslüyor. Özel bir yeri olan bindallı her daim tercih ediliyor” dedi.

İLGİ FAZLALAŞTI”

Darendeli, “Yöresel ve geleneksel kıyafetlerin yeniden moda haline geldi. O özel günde ışıltılı kumaşlarıyla ve taşlarıyla ilgi odağı olmaya devam ediyor. Kaftan modelleri şuan genç kızların en çok tercih ettiği modeller. Modellerin değişmesiyle birlikte ilgi daha da fazlalaştı. Göze hitap eden modellerin fazlalaşması genç kızları bindallılara daha çok yönetti. Şuan en gözde ve tercih edilen modeller kaftan modeller” şeklinde konuştu.

RENK RENK DESEN DESEN BİNDALLILAR”

Bindallı satış fiyatlarımız çok uygun diyen Darendeli, “Bindallıların modeline göre fiyatları değişiyor. 150-700 TL fiyat aralığında değişiyor. Kına tepsilerimiz, kına mumlarımız, kına taşlarımız her şey burada mevcut. Nedimelerin giydiği Kahramanmaraş’a özgü sırmalı bindallılarımızda var. Şuana kadar sırmalı bindallılara ilgi çok büyük. Her zaman yeni yeni modeller çıkıyor ve biz onları sürekli takip ediyoruz. Çünkü gelen müşterilerimiz yeni çıkan modelleri takip ediyor ve o ürünleri görmek istiyor. Bu özel günün en anlamlı anları ise kınanın yakıldığı, misafirlerin gelinin etrafında şarkılar söylediği en duygusal anlardır. Bu güzel anlarda gelinler üzerlerinde renk renk, desen desen bindallılar taşırlar. Buda mutlu günlerinde o güzel ana bir nebzede mutluluk katar” şeklinde ifade etti.

ESKİ GELENEĞİMİZ YAŞATILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Darendeli, “Hüznün ve mutluluğun bir arada yaşandığı kına geceleri en köklü geleneklerimizden. Her zevke ayrı ayrı, çeşit çeşit modeller bulunuyor. Her birinin ayrı ayrı güzelliği var. Geleneksel kültürümüzün yaşatılması için özel tasarlanmış bindallılar satın alınarak o güzel ve anlamlı günlerinde eski geleneğimiz yaşatılmaya çalışılıyor. Her sezon birbirinden renkli, her biri diğerinden daha alımlı olan modellere genç kızlarımızın ilgisi artıyor. Genç kızlarımız için gelinlik nasıl vazgeçilmez ise kına geceleri için bindallılarda o kadar vazgeçilmez oldu”dedi.

Haber: Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz