“Çiftçilerimizin, su ihtiyacını en sağlıklı şekilde karşılamaya ve onları mağdur etmemeye çalışacağız” sözleriyle kolları sıvayan ve çiftçilere en iyi şekilde hizmet vermeyi amaçlayan Kılavuzlu Sulama Birliği Başkanı Mehmet Sarı, başarılı çalışmaları ile takdir topluyor. Özellikle Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Bölge Müdürü Hasan Kılıç ile Kılavuzlu Sulama Birliği Başkanı Mehmet Sarı arasında imzalanan GAP-TEYAP işbirliği protokolü, başkan Sarı’nın başarılı çalışmalarının en büyük göstergesi oluyor. Yapılan protokolde Başkan Sarı, başta sulamaya açılmış ve açılacak alanlar olmak üzere çiftçilerin ihtiyaç duydukları eğitim ve yayım hizmetlerinin çiftçi örgütleri ile verilmesinin yanı sıra, çiftçi örgütlerinin idari, mali ve teknik açıdan güçlendirilmesini amaçlanılıyor. Çiftçilerin sürdürebilir ve etkin bir yayım ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi için gerekli araştırmaların yapılmasına da büyük önem veren Başkan Sarı, çiftçilerin kaynakları verimli ve etkin kullanılmasına da katkı sunmak istiyor. Böylelikle her alanda çiftçinin yanında olduğunu gösteren Sarı, yaptığı önemli çalışmaları da birlik bünyesinde hayata geçiriyor. GAP-TEYAP işbirliği protokolünün imzalanmasının ardından geçtiğimiz gün GAP Bölge Kalkınma İdaresi GAP-TEYAP Eğitim Uzmanı Ahmet Coşandağ, Kılavuzlu Sulama Birliği Başkanı Mehmet Sarı’yı ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi verdi.

PROTOKOLÜMÜZÜ İMZALAMIŞTIK”

GAP-TEYAP Eğitim Uzmanı Ahmet Coşandağ’a ziyaretlerinden dolayı teşekkür eden Kılavuzlu Sulama Birliği Başkanı Mehmet Sarı, geçtiğimiz günlerde GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Bölge Müdürü Hasan Kılıç ile GAP-TEYAP işbirliği protokolünü imzaladıklarını söyledi. Sarı, “Geçtiğimiz ay Şanlıurfa’ya giderek GAP İdare Bölge Müdürü Hasan Kurs ile beraber bir protokol imzaladık. GAP idaresi 9 ilde faaliyet gösteriyor. GAP-TEYAP projesi de GAP idaresinin bünyesindeki bir proje. Tabi bizim öncelikle GAP-TEYAP projesi Eğitim-Yayın projesi. Bu kapsamda bizim 3 tane çalışmamız oluyor. Bunlardan bir tanesi motivasyonlar, diğeri çiftçi eğitimleri bir diğeri ise Teknik Eğitim Elemanları. Şuan 9 ilde 45 tane STK ile anlaşma imzalandı. Bunlardan bir tanesi de bizim Kahramanmaraş’taki Sulama Birliği’miz. Bildiğiniz gibi Sulama Birliği şuan Türkiye’nin son sulama birliği. Bizim faaliyetimiz Güneydoğu’da bulunan iller çerçevesinde faaliyet gösteriyoruz ama Kahramanmaraş 4 ile bağlı olduğundan dolayı protokolü imzaladık. Burada yapacağımız faaliyetlerden özellikle bir tanesi buradaki çeşitleri alıp örnek teşkil etmesi. Biz ne kadar eğitim yaparsak yapalım insanlara ve bende çiftçi kökenli bir ailenin çocuğuyum. Çiftçi gözüyle görmediğim bir şeyi asla inanmıyorum. Örnek teşkil eden yerlere gidiyoruz. İnsanlara bir şeyleri öğreterek bu işleri yapmaya çalışıyoruz. Tabi bunların en büyük destekçisi Ziraat mühendisleri” dedi.

ÇİFTÇİLER ADINA FARKINDALIK OLUŞTURUYORUZ”

Çiftçiler adına farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını dile getiren Sarı, “Gözünüz ağrıdığında göz doktoruna gidiyorsunuz, kalbiniz ağrıdığında kardiyolojiye gidiyorsunuz. İnsanlarda da bu olay var. Her ziraat mühendisi her şeyi biliyor, her doktor her şeyi biliyor gibi yüzden buradaki arkadaşlarla durum değerlendirmesi yaparak ve onlarla birlikte eğitimler düzenleyeceğiz. Çiftçiler adına farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Tabi burada en büyük sıkıntı sulama birliğinde enerji problemi çok sıkıntılı. İlk Önce oraların enerji ihtiyacını belirlemek. Devlette o kadar yatırım ve teşvikler var ki. İl koordinatörlüğü var. 500 Euro’ya kadar yüzde 65’i hibe bir güneş enerjisi kapsamında destek veriyor. Biz GAP idaresi olarak destekleniyoruz. Bu güç birliği sabit nasıl etkin bir faaliyet gösterilir özellikle her şeyden önce sürdürebilirlik önemli. Bu kapsamda çiftçilere teknik geziler düzenleniyor. Ya da kiraz üreticiler birliğindeki ziraat mühendislerinin kapasitelerini değiştirmelerine yönelik eğitimler, tarla günleri, demonstrasyonlar, çiftçilerin en büyük eğitim ayağıdır” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Burhan Karagöz)

Editör: Mahmut Beyaz