Kahramanmaraş’ta 1970 yılından itibaren hizmet veren Kervan Pastaneleri ve Alpedo Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kervancıoğlu 2016 yılında karşılaştıkları zorlukları nasıl atlattıklarını ve 2017 yılı içerisinde yapacakları yatırımları anlattı. 2016 yılını sancılı değil heyecanlı geçirdiklerini ve yatımlarını hız kesmeden devam ettirdiklerini söyleyen Kervancıoğlu, “2016 yılımız biraz sancılı geçti ama Kervan ve Alpedo olarak biz yatırımlarımıza kesinlikle 'dur' demedik. Yatırımlarımızı her zaman olduğu gibi artırdık. Kervan 2001 yılından sonra kapasitesini 10 tondan 20’ye çıkardı. 20 tondan 30’a çıkardı. 30 tondan 50’ye çıktı. Şu anda günlük kapasitemiz 75 tondur. Bu senede Allah'ın izniyle 75’i 85, 90’a arttırmayı hedefliyoruz. Tabi bunları arttırırken de bununda bir yatırımı oluyor. Bunun yatırımı da fabrikamızı genişletiyoruz. Yeni makineler alıyoruz. Tesisatımızı genişletiyoruz. Bunun dışında sermaye olarak dolap yatırımımız oluyor. Bu sene 4 milyon gibi dolap yatırımımız oldu. Genelde her sene 4 veya 5 gibi dolap yatırımımız oluyor. Bu senede aynı yatırımı hızlı bir şekilde yaptık devam ediyoruz. Yani 2016’yı biz sancılı değil de daha heyecanlı geçirdik. Çünkü yatırımımızı düşürmedik” dedi.  Alpedo markasıyla dondurmanın piyasadaki değerini arttırdıklarını söyleyen Kervancıoğlu, “Piyasada Kahramanmaraş dondurması yüzde 3’lerden Alpedo markasıyla, Kervan şirketiyle yüzde 8’lere kadar çıktı. Çok büyük bir pazar var. Bizde bu pazarda ki yatırımlarımızı ve pazardaki yerimizi 2017 yılında daha çok arttırmayı planlıyoruz. Biz prensip olarak durmak yok yolumuza devam sloganıyla yola çıktı. Bu yolda en önemlisi dürüstlük, doğruluktur. Bu yoldan gittiğin zaman zaten engelleri aşıp gidiyorsun” dedi.

"IRAK’A HAFTADA 2 TIR ÜRÜN SATIYORUZ"

2017 yılı içerisinde yapacakları yatırımlardan bahseden ve Doğudaki vatandaşlara ekmek kapısı olmaya çalıştıklarını söyleyen Kervancıoğlu, şöyle devam etti: “10 milyon Euroluk bir yatırımımız olacak. Kendi enerjimizi de kendimiz üreteceğiz. Fabrikamızın çatısına güneş enerjimizi kuracağız. Projelerimiz bitti Ankara’dan da onaylandı. Allah'ın izniyle en kısa zamanda bu projemizi gerçekleştireceğiz. Bir yatırımımız daha oldu. Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde de bir fabrika kurduk. Türkiye’nin Doğusu, Batısı hepsi bizim için aynıdır. Oraya da böyle bir yatırım gerçekleştirdik. Orada çalışanlarımızda oldu. Doğunun geneline Mardin’den hitap ediyoruz. Oraya kurmamızın en büyük hedefi ülkemizin Doğudaki teşviklerinden faydalanmak ve oradaki insanlara iş, ekmek kapısı olmaktır. Alpedo ve Kervan olarak o coğrafyadaki insanlarımıza hizmet edeceğiz. Savaş biterse Suriye ve Irak’a Kahramanmaraş’tan değil Mardin’den satış yapacağız. Şu anda zaten Irak’a haftada 2 tır ürün satıyoruz.  Bunun maliyetleri olunca en azından orada da bir iş kapısı olsun diye Mardin Irak’a çok yakın olduğu için kapıdan yüklenip Irak’a bu ürünleri daha kısa sürede ulaştıracağız.”

"RİSK ALMADIĞIN ZAMAN HİÇBİR ŞEY OLMUYOR"

Kriz dönemlerinde çok çılgın planlarla büyüdüklerini söyleyen Kervancıoğlu, “Bir firma şu şekilde büyüyor, krizlerde zor günlerde biz çok çılgın kararlar aldık. Zaten bu şekilde büyüyebilirsiniz. Doğru risk her zaman alınmalıdır. Risk almadığın zaman hiçbir şey olmuyor. Ticarette doğru kararlarda olur. Yanlış kararlarda olur. Bu zaman kadar aldığımız hem büyüme hem de yatırım kararlarında çok şükür hiçbir zorlukla karşılaşmadık. Önümüzde hiçbir engel çıkmadı. Tabi biraz zorlanma olayları oldu ama çok şükür onarlıda aştık. Diğer firmalarda bizim bu çılgınlığımızı örnek alarak işte Kervan böyle şöyle oldu dediler. Birileri sizi örnek alıyorsa bu güzel bir şeydir. Biz yolumuza devam ediyoruz. Bırakın bizi takip etsin, bizi denetlesinler. Biz mutluyuz huzurluyuz. Bizim derdimiz 10 personel daha nasıl istihdam ederiz” dedi.  Ürün yelpazesini arttırmayı planladıklarını ve farklı ürünlerle yeni sürprizleri olduğunu söyleyen Kervancıoğlu, “Bazen diyorlar hep sürprizleriniz oluyor. Bizi şaşırtıyorsunuz. Tabi ki bizim sürprizlerimiz olacak bunları da yakın zamanda sizlerle paylaşacağız. Ürün yelpazemizde genişleme olacaktır. 70 tane çeşit ürünümüz varsa 100’e çıkartacağız. Kapasitemizi arttırıp arttırmaya devam edeceğiz. Sosyal sorumluluk alanında da birkaç projemiz olacak. Gayemiz devletimize, milletimize, ülkemize faydalı bir şekilde hizmet etmektir. Biz elimize düşen her şeyi zamanı geldiğinde yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” dedi. Kervancıoğlu, daha sonra Kahramanmaraş yeni sanayi yolu üzerinde bulunan Kervanhan restoranda yerli ve yabancı turistlere Maraş dondurması ikramında bulundu.

İHA

Editör: Mahmut Beyaz