Hali hazırda tarihi kültürel değeri yanında, duruşu, özellikleri ve şehri kuşatan tarifsiz panoramasıyla ziyaretçilerine ayrı bir keyif sunan Kahramanmaraş Kalesi’nde, son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü koordinasyonunda restore çalışmaları başlatılmıştı. Aspendos Restorasyon isimli şirketin aldığı ihale kapsamında 20 Ocak 2017’de başlatılan restore çalışmalarının 14 Temmuz 2018’de tamamlanması planlanıyordu. Belirtilen tarihten itibaren yaklaşık 6 ay sonra ise tarihi kaledeki restorasyon çalışmalarının bittiği duyurulmasına rağmen neden açılmaması kent halkının ve özellikle de kalenin çevresindeki esnafların tepkisine yol açmıştı. Nihayet Restorasyon ve çevre düzenlemeleri tamamlanan Tarihi Maraş Kalesi’nde bugün 100 yıl aradan sonra bir kez daha Cuma Namazı kılınacak ve hizmete açılacak. Öte yandan Cuma namazı öncesi Ulucamii önünden kaleye bayrak yürüyüşü yapılarak, Cuma Namazı eda edilip protokol tarafından açılış gerçekleştirilecek.

TURİSTLER KAPIDAN DÖNMEYECEK

Tarihi Kale’nin uzun zamandan beri restorasyon adı altında kapalı olması nedeniyle ziyaret için gelen yerli ve yabancı turistler artık kapıdan dönmeyerek kaleyi gezebilecek.

BAYRAK OLAYI

Bundan tam 100 yıl önce Maraş’ı işgal eden Fransızlar kaleye bayrak dikmişlerdi. Cuma Namazı için Ulucami’ye toplanan cemaate Rıdvan Hoca; “Ey Cemaat, minbere Cuma Hutbesi için çıkmadım bilesiniz. Cuma Namazı hür insanlar için farzdır. Kalesinde kendi bayrağı dalgalanmayan bir memlekette Cuma Namazı kılınmaz. Önce bayrağımızı yeniden dalgalandıralım sonra namazımızı kılalım" demesi üzerine Maraşlılar kale burcuna Türk Bayrağı’nı dikerek Cuma Namazı’nı kalede kılmışlar ve bu olay tarihe Bayrak Olayı olarak geçmişti.

KALENİN TARİHİ

Kentin tam merkezinde yer alan ve güney tarafı sivri-yüksek, kuzey tarafı hafif meyilli bir tepe üzerinde kurulan Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nin kesin inşa tarihi bilinmemesine rağmen Geç Hitit Dönemlerinde (M.Ö. IX. yüzyıl) inşa edildiği düşünülüyor. Kalenin kente hâkim bir tepede ve stratejik bir noktada oluşu ayrıca önem katarken, kuzey-güney doğrultuda yaklaşık 83x140 m ölçülerindeki yapı, moloz taş ve kesme taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Üzerinde yapılan çalışmalarda Geç Hititler dönemine ait pek çok tarihî eser bulunmuş olup, Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda kale kapısında yer aldığı belirtilen Maraş Aslanı da bu eserlerden biridir. Ünlü seyyah Evliya Çelebi 1642-1672 yıllarında şehrimize gelmiş ve Maraş kalesinden bahsederken burada 1 camii bulunan 100 haneli bir mahalleden bahsetmesi kale alanının önemini gösterir bir bilgidir. Geç Hititler zamanında yapılan Kahramanmaraş Kalesi, daha sonraları yöreye hâkim olan Asur, Medler, Pers, Kapadokya Krallığı, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde çeşitli tamir ve ilaveler yapılarak günümüze kadar gelmiştir.

Editör: Mahmut Beyaz