Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, taksimetre ayar ücretlerinin artmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Palandöken, taksimetre ayar ücretinin fahiş seviyeye çıktığını ve bunun fırsatçılık olduğunu belirterek, “İstanbul’da taksimetre tarifelerine gelen zammı taksimetrelerine uygulatıp ayar yaptırmak isteyen taksicilerimiz büyük bir fırsatçılıkla karşılaşıyor. 2 yıl önce 190 lira olan taksimetre güncelleme fiyatı bu yıl 500 liraya çıkmış. Taksicilerimizin kazançları 2 yılda bu kadar artış göstermezken güncelleme fiyatlarının aynı dönemde yüzde 163 oranla fahiş seviyeye ulaşması kabul edilemez” diye konuştu.

“TAKSİCİ ESNAFIMIZIN MALİYETLERİNE YÜK BİNDİ”
Taksici esnafının birçok maliyet kalemiyle ve bin bir zorlukla çalıştığını ifade eden Palandöken, “Her gün birbirinden onlarca farklı yolcuyu farklı yerlere taşıyan, bayramı, özel günü, tatili olmayan taksici esnafımız birçok zorlukla mesleğini icra etmeye çalışıyor. Bu zorlukların yanında yakıt, yeme-içme, muayene, sigorta, damgalama gibi birçok maliyet kalemleri de var. Taksimetre ayar ücretinin bu denli yüksek olması bu maliyet ve zorlukların yanına büyük bir yük olarak bindi. Günlerce 500 TL kazanamayan taksicilerimiz var. Asgari ücretin 2020 TL olduğu bir dönemde bunun 4’te 1’ini taksimetre ayar ücretine yatıran bir kişinin geçinmesi mümkün mü? Taksimetre tarifelerine gelen zamdan daha cebine kuruş koymadan 5 dakikada 500 lira ayar ücreti vermesi fırsatçılıktır” şeklinde konuştu.

“TAKSİMETRE AYAR ÜCRETİNİ BAKANLIK BELİRLEMELİ”
Taksimetre ayar ücretinin belirlenmesinde söz sahibinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olması gerektiğini söyleyen Palandöken, “Taksicilerimizin güncelleme yapmadan çalışması yasak ve cezai yaptırımları olduğu için mecburen tüm taksicilerimiz bu işlemi yaptırıyor. Ama bu fiyatların fırsatçılık olduğunu çok rahat görebiliyoruz. 5 dakika bile sürmeyen bir güncelleme işleminin bedeli hangi kriterler göz önüne alınarak 500 liraya çıkarıldı? Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın yetkilendirdiği firmalar bu bedeli hiçbir taban ve tavan fiyat olmadan tamamen keyfi olarak belirliyor. Bu durumda bu bedeli bakanlığımız belirlemeli, taksici esnafımız bu mağduriyetten kurtarılmalı. Taksimetre ayar ücreti makul seviyede, oranlarda artırılmalı. Ölçü ve Ölçü Aletlerinden Alınacak Muayene ve Damgalama Ücret Yönetmeliği’nde belirtilen kalemler ve belirlenen fiyatlara taksimetre ayar ücreti de eklenmeli” ifadelerini kullandı.

“YAPILAN HER ZAMAN 5-6 YIL DEVAM EDİYOR”
Tüm bu gelişmelerin ardından ise Bankalar Taksi Durağı Başkanı Haydar Yeşil, Kahramanmaraş’taki taksi esnafının yaşadığı sıkıntıları anlattı. Yeşil, “Bütün Türkiye’deki şehirlerde taksimetre ayarını yakıta yapılan zamma göre belediyeler belirler. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi burada Şoförler Odası Başkanıyla yaptığı istişareye göre yapılan yakıt zammına göre bir fiyat belirler. Bizimle de görüşür ve mutabık kalır ve belirlediği fiyatı kesinleştirir. O kesinleşen fiyat zammına göre bizler taksimetre servisine gideriz. Servis devletten aldığı entegrelerle bizim taksimetrelerimizi ayarlar. Bu ayar elektroniktir. Elektronik olduğu için bir dakika sürmez ve bizden gün hükmüne göre para alır. Mesela bundan 8 ay veya 1 yıl zaman zarfında yapılan zamda bizden 250’şer TL para alır. Her seferinde bizim buradaki taksi zammımız tahmini olarak 5-6 yıl devam ediyor. 5-6 yıllık zaman içerisinde taksimetreye verilen zam bir yakıta gelen zam 10.”

“SİGORTADA BÜYÜK BİR ARTIŞ VAR”
Ticari araçların sigorta fiyatlarında ciddi bir artışın olduğundan bahseden Yeşil, “Sigortada büyük bir artış var. Kişinin aracı 300 bin TL sigortası 840 TL, bizim ticari de çalışan kişinin aracı 20 bin TL sigortası 2 bin TL. Sigortalarda aşırı bir yükseliş var. Kahramanmaraş’taki taksiciler günü kurtarırsa şükrediyor. Çünkü şehrin yerlisi taksi kullanmıyor. Biz şehrimize dışarıdan gelen iş sahiplerini götürüyoruz. Şehrimize günlük olarak tahminen 100 kişi girmiyor” diye konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz