Geçmişten günümüze kadar uzanan seyyar satıcılık, gün geçtikçe azalmaya devam ediyor. Zor olmasına rağmen Kahramanmaraş’ta yıllardır seyyar satıcılık yaparak evinin geçimini sağlayan Mehmet Tanıdır, dilenen insanlara da örnek teşkil ediyor. İnşaatlar da kullanılan el arabasının üstüne kendi tasarımıyla demir ve tahta parçaları ile seyyar arabası yapan, yılların seyyar satıcısı Mehmet Tanıdır, 25 yıldır vatandaşlara ufak tefekte olsa hizmet verdiğini söyledi. Kendinin yaptığı arabanın satış yapmak için yasak olmadığını belirten Tanıdır, “Kahramanmaraş’ta artık seyyar satıcıların nesli kalmadı sayılır” dedi.


YERLİ ÜRÜN SATMAK İSTEDİM O YÜZDEN BAŞLADIM’

Gençlik yıllarından bu yana çeşitli meslekler de çalıştığını, fakat aldığı ücretlerin hiçbirinin karın doyurmaya yetmediğini belirten Tanıdır, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “25 yıla yakın bir süredir seyyar satıcılık işiyle uğraşıyorum. Kahramanmaraş’ın en eski seyyar satıcılarından biriyim zaten. Önceden belirli yerlerde farklı farklı noktalar da seyyar satıcılık yapıyordum ama şimdi uzun zamandan bu yana çarşıya yakın bir nokta da yapıyorum işimi. 9 yıldan yana burada, Trabzon bulvarının etrafında yapıyorum seyyar satıcılığı, artık burada ki vatandaşların çoğu beni tanıyor. Devamlı gelip giderim, vatandaşların çakmak gazını doldururum, çakmak taşı, saç tarakları, tıraş malzemeleri satarım. Böylelikle bunları satarak geçimimi sağlamaya çalışırım. Daha çok ihtiyacı olan durumu çok olmayan kesim benden alışveriş yapıyor. Zaten sattığımız malzemelerinde fiyatları uygun, o yüzden benden alıyorlar ürünleri. Ben de vatandaşlarımıza hizmet ettiğimden dolayı çok memnunum. Bu işe başlarken, biz önceden Rus malzemeleri satardık eskiden 1992 yıllarında. O yılda ben Rus malzemeleri satarken, bu iş böyle gitmez dedim, hem kendimi çok yıpratıyordum, hem de çok bir şey kazanamıyordum. Nasıl olsa bu Rus işini kaldırırlar dedim kendi kendime, daha sonra satış yapabilecek bir şey bulmam lazım dedim ve öylelikle başladım seyyar satıcılığa. Arkadaşlarımdan da görüşlerini aldım. Onlar da yerli malı satarsan daha iyi olur senin için dediler öyle böyle derken arkadaşların da vesilesi ile başladım. O zamanların en küçük parasıyla başlamıştım bu işe 5 lirayla. Yavaş yavaş başladım işe. Tabi o zamanlar sermaye hiç yoktu bende, sermayeyi yükseltmek için farklı işlerde de çalışmaya başladım ve taş duvar işlerine yol şirketlerinin işlerine, çimento şirketlerinde, yani ağır işlerde çalıştım, sermayeyi arttırıp bu işe başlamak için. Dolayısıyla sermayemizi de yükselterek bir adım atmış olduk seyyar satıcılığa. Artık yaşımız 60 oldu. Bu yaşıma kadar çok ağır işler de yıpranarak çalıştığım için seyyar satıcılık bana göre daha iyi. Şimdilik çok bir şey kazandırmıyor zaten bana bu iş ama bu yaştan sonra nerede çalışabilirim ki, hiçbir yerde çalışamam yaşımızdan dolayı.”

VATANDAŞA HİZMET ETMEK İÇİN BURADAYIM’

Bulunduğu bölgede ki vatandaşların çoğunun kendisini tanıdığını belirten Tanıdır, “Kahramanmaraş’ın çoğu seyyar satıcısı olarak tanır beri, yıllardan beri bu işi yaptığım için. Yani yağmurlu günde, çamurlu günde, hava şartları ne olursa olsun, ben vatandaşa elimden geldiğince hizmet etmeye çalışırım. Benim 20-25 senelik müşterilerim bile var. Eski müşterilerim her zaman benden alışveriş yaparlar, çünkü ben onlara kaliteli ve fiyatı uygun veriyorum, onlar da bunu biliyor. Önceki zamanlarda, geçmiş yıllarda popüler bir işti aslında bu iş, ama zaman geçtikçe azaldı. Şimdilik Kahramanmaraş’ta az kişi uğraşıyor bu işle, 4-5 kişi falan kaldı. Zabıta müdürlüğü çalışanları bu seyyar satıcılık işini yasakladılar. Dolayısıyla kimse yapmıyor eskisi gibi ama biz 3-5 kuruş kazanmak için yapıyoruz. Çevre de herkes beni tanıyor. Normalde 3 tekerli seyyar arabalarında yasak satış yapmak, ama ben el arabasının üzerine tabla koyarak satış yapıyorum. Bunun herhangi bir yasağı yok. O yüzden kimseye muhtaç olmamaya çalışıyoruz bu şekilde. Aracımın üzerinde ki ürünlerimin içinde teşbih çeşitleri, anahtarlık çeşitleri, berber makası, el makası, çakmak çeşitleri, ufak tefek ürünler satmaya çalışıyorum bu şekilde. Genellikle vatandaşlarımızın küçük aletleri arayıp bulamadıkları ürünleri satıyorum. Zamanın el verdiği kadar devam etmeyi düşünüyorum. Yaşımız gereği başka bir işte de çalışamadığımız için, en fazla 4-5 yıl daha devam etmeyi düşünüyorum. Az kazanıyoruz ama yapacak bir şey yok ekmek parası. Ben burada işimi yaparken kimseye engel olmuyorum, o yüzden vatandaşımız bana bir şey demiyor. Dolayısıyla topluma bu şekilde hizmet etmek için çalışıyoruz. Umarım işlerimiz daha iyi olur ve istediğimiz şekilde kazanarak yolumuza devam ederiz.” Şeklinde konuştu.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz