Kahramanmaraş’ta yaşayan 37 yaşındaki 2 çocuk annesi Hatice Akkök, 7 yıl önce kendilerine ait bir eve sahip olmak için para biriktirmek amacıyla tezgâhta mısır ve kestane satıyor.

Kendilerine ait bir eve sahip olmak için başladığı mısır ve kestane satıcılığına 7 yıldır devam eden Hatice Akkök, şu ana kadar ancak ev bedelinin üçte birini biriktirebildiğini söyledi.   Hatice Akkök, soğuk sıcak demeden hayatın zor şartlarına karşı göğüs gererek hem ailesine katkıda bulunmak hem de yıllardır özlemini duyduğu evi satın almak için 7 yıldır mısır ve kestane satıyor.  Tarihi Maraş çarşısının girişinde Kahramanmaraş’ta görmeye alışık olmadığımız bir satıcı dikkat çekiyor. Özellikle şehrimizde seyyar satıcı olarak bir bayanı tezgâh başında mısır kaynatırken ya da kestane çizerken görmek hiç rastlamadığımız manzaralardan bir tanesi. Genç yaşında iş hayatına atılan ve hakkımda kim ne düşünür yanılgısına aldırmadan kollarını sıvayan Akkök, şaşkın bakışlara rağmen yıllardır kendi işini yapıyor. Müşterilerinin, bir bayan olmasına rağmen yaptığı işe saygı duyduğunu ve özellikle erkeklerin ‘helal olsun’ diyerek kendisini takdir ettiklerini anlatan Akkök, severek yaptığı işine yaşadığı sürece devam etmek istediğini söyledi.

Kendi işinin hem işçisi hem de patronu Akkök, evde boş boş oturmak ve dedikodu yapmak yerine çalışmanın daha faydalı olduğunu belirterek bayanlara da çalışmaları tavsiyesi bulundu.

KENDİ EVLERİNİ ALMAK İÇİN BAŞLADI
Mısır ve kestane satıcılığına nasıl başladığı hakkında konuşan Hatice Akkök şunları dile getirdi: “7 yıldır bu işi yapıyorum, Kayınvalidemin evinde oturuyorduk, Allah rahmet eylesin ona gani gani, kendimize ait, tapulu evimiz olsun diye çalışıyorum. Ben ev alayım diye dedim ama daha alamadım. Birikim yapıyorum, şu anda üçte birini topladım. Bu işi ev alıncaya kadar yaparım diyorum ama ömrüm yettiği kadar yaparım galiba. Komşumuz mısır dağıtımını yapardı, eşim de ona ortak oldu.  Bir tezgah da bana açın ben de satış yapayım dedim. Bir gün parka pikniğe gittik, orada kantinciye bana mısır ve kestane satmak için yer verirseniz satış yapmak istiyorum dedim, onlar da olur dediler.  Ben de oraya bir tezgah koydum, 5 sene orada satış yaptım ve 2 senedir de buradayım.”

ÇALIŞMAK ZOR AMA
Yaptığı için zor olduğunu belirten Akkök şunları söyledi: “Zor, kestaneyi diliyorum parmaklarımın her yeri delindi. Bu mısırı soyup pişirmeye hazırlamak zor. Evimde sıcak sobamın başında oturup ben de yemesini biliyorum ama geliyorum burada vatandaşımıza mısırı, kestaneyi hazır edip satıyorum. Güneşin de altında burada terleyerek, gerçekten alnımın teriyle kazanıyorum bu parayı, yazın sıcağını kışın soğuğunu çekiyorum. Kendi isteğimle kimseye bir sıkıntım olmadan çalışıyorum.”

KIZI GİTME DİYOR, OĞLU ARTIK EVDE DUR
11 yaşındaki kızının işe gitmemesini istemesine ve şu anda Konya’da çalışan oğlunun da artık evde oturması için ısrar etmesine rağmen işini sevdiği için çalışmaya devam ettiğini anlatan Akkök: “Çocuklar hem babalarından hem de benden harçlık istiyorlar ama ben babalarını gösteriyorum. Ama genellikle babadan çıkıyor para. Ben kazanıyorum ama harçlıklar babadan çıkıyor. Ben ev için biriktiriyorum evimizin diğer ihtiyaçlarını ailemizin babası karşılıyor.” şeklinde konuştu.  

EVDE BOŞ BOŞ OTURMAK YERİNE ÇALIŞMAYI TERCİH EDİYOR
Bayan olarak işe ilk başladığında bazı sıkıntılar yaşadığını ve evde dedikodu yapmak yerine çalışmayı tercih ettiğini dile getiren Hatice Akkök şunları konuştu: “Bayanın böyle bir iş yapmasını önce pek hoş karşılamadılar, sonra baktılar ki sıcakkanlı ve işini seven biriyim sonra sonra esnaflarımız beni sevmeye başladılar. Beni desteklediler, yardımcı oldular bir sıkıntım olmadı. Müşteriler bir bayan olarak bu işi yaptığım için helal olsun diyorlar. Ve bunu genellikle erkekler diyorlar. Evde boş durup da onun bunun dedikodusunu yapacağıma gelip burada çalışırım. Bayanlar için çalışmak güzel bir şey, bütün bayanlara tavsiye ederim.”
Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz