Kısa bir süre önce ekonomiyi canlandırmak, piyasaları rahatlatmak ve vatandaşların refah seviyesini yükseltmek için Bahar Paketi’ne imza atan hükümet, bunun devamı niteliğinde yeni birçok kararı da devreye soktu. Bu kapsamda konut sektörü ve konut alıcısının beklediği KDV kararı Bakanlar Kurulu’ndan çıktı. Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, 6 ay süreyle, konut teslimlerinde, yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacak. Yüzde 18 KDV oranının uygulandığı konut gruplarının başında ise, “net alanı 150 metrekare ve üzerinde olanlar” geliyor. Aynı dönemde yüzde 4 olan tapu harcı ise yüzde 3 olacak. Açıklanan bu kararlarla, 500 bin TL’lik bir konutun 90 bin TL olan KDV’si, 40 bin TL’ye düşecek. KDV indiriminden yararlanmak için yüzde 18’lik KDV’ye dahil konutların 31 Ekim 2018 tarihine kadar satış ve teslimlerinin yapılması gerekiyor. Müteahhit ve inşaat şirketlerinin inşasına devam ettikleri yüzde 18 KDV oranına sahip konutlar ise teslim tarihi 31 Ekim 2018’den sonra olsa bile, 31 Ekim’e kadar fatura düzenlenip yüzde 8 KDV’yle satılabilecek. KDV indirimi sadece konutları kapsayacak. Bunun dışındaki dükkan, ofis, büro, apart ünite ve benzeri olarak tanımlanan iş yerlerinin KDV oranlarında indirim uygulanmayacak. Tapu harcındaki indirim ise işyerlerine de uygulanacak. Katma Değer Vergisi’ndeki indirimin sektöre ve vatandaşlara nasıl yansıyacağını İnşaat sektörünün son zamanlarda dikkat çeken firmalarında biri olan Torunoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Torunoğlu’na sorduk.

MÜTEAHHİTLER İŞE BAŞLAYAMIYOR, DURMA NOKTASINA GELDİ”

İnşaat sektörünün Kahramanmaraş’ta hızlı bir şekilde büyüme içerisine girdiğini belirten Torunoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Torunoğlu, son günlerde konut satışlarının durma noktasına geldiğini söyledi. Torunoğlu, “Olumlu bir büyüme içerinde, Kahramanmaraş zaten buna açık bir şehir. Büyükşehir olmamızdan kaynaklanan bir heyecan bir hevesle çok ciddi bir şekilde gelişti. Ama son yıllarda inşaat sektörünün demirle alakalı ya da inşaat sektörünü oluşturacak ham madde fiyatlarının yükselmesiyle tam bir durağan noktaya girmiş oldu. Bunu daha önce Gaziantep’te filan, sağdan, soldan topladığımızı haberlere göre Gaziantep’te böyle bir sıkıntı vardı yani konut satışlarının durma noktasına geliyordu. Şimdi bu sıkıntıyı Kahramanmaraş’ta yaşıyoruz. Bunun en temellerinde bir tanesi müteahhitlerin güvensiz ortam oluşturmaları bununda zaten en baştaki sebepleri ise maliyetlerin yüksek olması. Mesela birisi 2 yıl önce projeyi almış, anlaşmış arsa sahipleriyle ama aldığı dönemlerdeki ham madde ya da yarı mamul fiyatlarıyla şu anki fiyatlar arasında yüzde 10, yüzde 110, yüzde 120 alanında bir yükseliş var. Buda müteahhitin bu işe başlayamamasını, başlayamadığı takdirde insanlarının parasını geri ödeyememesi, peşin almış ve peşinatla satmış vadeleri, bunlarında vermiş olduğu sıkıntıyla olumsuz bir hava olmuş oluyor. Bu defa insanlar daire alırken iki defa düşünüyor ve buda piyasayı sıkıntıya sokmuş oluyor. Şuan günümüz Türkiye’sinde yüzde 100 sermayeyle yönetilecek bir sektör inşaat ama her zaman yüzde 20 yüzde 30 sermayeyle sürdürmeye çalışan bir toplumuz. Daire satışları olmazsa, Ham madde satışları olmazsa, işlere başlayamazsak doğal olarak tıkanmış oluyoruz” dedi.

BİR NEBZE PİYASAYA NEFES ALDIRACAK”

Başbakan Binali Yıldırım’ın konut teslimlerinde yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacağı yönünde yaptığı açıklamaya değinen Torunoğlu, “Bu değişiklik devletimiz adına, hükümetimiz adına gayet olumlu güzel değişiklikler. Ama ondan önce daha köklü ve çözüme kavuşulması gereken sorunlar yok mu var? Ama bir nebze piyasayı rahatlatacak nefes aldıracak önlemler bunlar. Mesela en başta tabu harcının yüzde 1 oranında bile düşmüş olması en azından konut satışlarında olumlu bir tepkiyle karşılanacak. Çünkü 200 milyarlık bir dairenin satın alınmasında 8 milyar tabu harcı ödeniyordu. Şuan ise yüzde 25’lik bir oranla indirim olacak. 200 milyarlık ev alan birisi için bir kombisini alma demek veya eninin farklı bir materyalini değiştirmesi demek. Bunlarda mutlaka hızlandırmış olacak. Ek olarak ise yüzde 18 KDV 149 metre karenin üzerinde olan inşaat alanları için yüzde 18 KDV’nin yüzde 8’e indirilmesi yine bu paket içerinde açıklanıp, bununda etkisi olmuş olacak. Müteahhit firma 100 milyarlık bir dairede 100 milyarda yüzde 18 KDV desin 118 lira. Oradaki 18 lirayı da 9 lira olarak tahsil etmiş olacak. Buda tamamen tüketicinin cebinden çıkmış olacak. Buradaki KDV noktası aslında nihai tüketicinin son tüketicinin cebinden çıkan bir paradır. Devlet bunun bizden almayınca bizde karşılığını alamıyoruz. Bununda yüzde yüz etkisi olacaktır. Yine altını çize çize belirtmeliyim ki inşaat sektöründe daha öncesinde alınması gereken radikal kararlar var. Bunlar ise demir ham maddesinin ve çimento maddesinin fiyatının çok yüksek olması, asıl olarak bunlara ani şekilde çözüm bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞA ANLATMAMIZ GEREKİYOR”

Durumun vatandaşa anlatılması gerektiğini belirten Torunoğlu, şöyle konuştu: “Vatandaşa bunu öncelikle anlatmamız gerekiyor. Bunu art niyetli kullanmadan, aslında bu devletin bize sağlamış olduğu nihai tüketiciye ulaştırmamız gerekiyor ki piyasanın açılması gerekiyor bu noktada. Devletin bana sağladığı indirim yüzde 8 KDV’yi ben karşı tarafa yansıtmasam bunun hiçbir sıkıntısı olmaz. Şuan günümüz Türkiye’sinde bütün halkımız gerek internet gerek sosyal medya üzerinden bu gibi konuları çok iyi takip ediyor. Eğitim seviyemiz ciddi anlamda yüksek. İnsanlar artık her şeyi araştırarak geliyor. Bu gibi bilinçli tüketicinin karşısında da bu gibi faydaların görülmemesi imkânsız. Bu nedenle insanlar konut satışlarında bu sezonda daha çok yükleneceklerini bu sezonda gözümüz kestirebiliyor. Bunun tabi ki olumlu bir etkisi olacaktır.”

İMAR KONUSUNDA SIKINTILARIMIZ VAR”

“İmar konusunda da sıkıntılarımız var. İmar konusunda her yeni gün imar değişikliği yapılıyor” diyen Torunoğlu, “Bu imar değişikliği bizi tökezletiyor. Daha öncesinde kod farkı dediğimiz bir sistem ve bundan müteahhit d de kazanıyordu, arsa sahibi de kazanıyordu, daire alan insanlarda daireyi biraz daha ekonomik satma durumunda kalıyordu. Çünkü kazancımız o zaman bir miktar daha artmış oluyordu. Şimdi ise kot farkı kalktı. İmar planındaki değişikliklerde açılması gerekiyor bunun önünün de açılması gerekiyor. Çevre ve şehir planlayıcıların böyle arsaları küçük küçük bölmemeleri gerekiyor. 300 metrekare, 270 metrekare, 90 metre kare bu şekilde bölmemeleri gerekiyor. Biraz daha parselizasyonu yüksek oranları büyük miktarda yapılması daha etkili bir kentleşme neden olacaktır. Doğu kent tarafında hep imarımız mesela bazı noktalarda 5 kat, 6 kat onların karşısında baktığımızda bir minyatür şehirmiş gibi hava verilmesi gerekiyor. Ama orada da belediyemizin üzerine düşen büyük bir görev var. İmar noktasında bitişik nizamlar bunların hepsinin iyi bir şekilde irdelenip bölgesel olarak yapılması gerekiyor. O zaman eminim ki bunun hem kar olarak hem maddi olarak herkese katkı sağlayacaktır. Arsası olan insan da bir nevi rahatlamış olacaktır. Arsayı alan müteahhit de oraya üretim yapıp satın alan insan da bundan verimli bir şekilde faydalanmış olacak. Eğer imar planlarını daha güzel yaparsak” diye konuştu.

İNŞAAT SEKTÖRÜ TÜRKİYE’DE HİÇBİR ZAMAN DURMAYACAK”

İnşaat sektörünün Türkiye’de hiçbir zaman durmayacağını anlatan Torunoğlu, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “İnşaat sektörü Türkiye’de hiçbir zaman durmayacak, Türklerin asıl ve en büyük sorunlarından bir tanesi budur, Türkler göçebe hayatı yaşayan insanlardır, Yörük hayatı yaşarlar. Yerleşik düzen sistemimiz var ki, yüzyıllardır buna ayak uyduruyoruz. Artık insanlar tamamen kendini rahat etmek üzere hayatını adapte ediyor. Evlenen bir insan annemgilin, babamgilin yanında değil de küçükte olsa kendi evime çıkayım diye düşünüyor. Bundan 20 yıl önce insanlar bu şekilde ev alamıyorlardı bu kadar konut üretilip satılmıyordu. Ama şuan da hem hayatın ekonomik bir şekilde cazibeli hale gelmesi hem ülkemizin refahının yükselmesi, insanların alım gücünün artması nedeniyle insanlar daha farklı özgürlüklerin peşinde oluyor ve bunu kullanmak istiyor. Bunu da en başta ev yada araba değiştirerek yapıyor. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki vatandaşlarımızın en büyük düşüncesi eline para geçtiğinde ev yada araba almaktır. Bu duruma göre baktığımızda da inşaat sektörü hiçbir şekilde durmayacak bir sektör ki ülkemizde şuan lokomotifliği üstlenmiş bir sektör. Küçük sorunları var, kısa vadede çözülmeyecek, uzun vadede radikal kararlarla çözülecek sorunlar var. Bunun için de seçimlere yaklaşmışız, az bir süre kaldı, A Parti, B Parti söz konusu değil ama isterim ki milletvekili olan aday adaylarının içerisinde inşaatçılar var ama eminim ki inşaat alanındaki sorunlara daha güvenli bakacaktır. Bu objektif bakışın sonunda da nihayete erdirecekleri çözümler varsa, gayet de bu sektöre rahat bir nefes aldırmış olacaklardır.”

GÜZEL MİMARİ PLANLAR YAPARAK ŞEHRİMİZİ GÜZELLEŞTİREBİLİRİZ”

Güzel mimari planlar yaparak şehri güzelleştirebileceklerini ifade eden Torunoğlu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “İnşaat sektörü güzel bir sektör, tepeden tırnağa herkese para kazandıran, ekmek kazandıran bir sektör. En küçük müteahhitlik firmasının bile haftalık işçinin avansı dediğimiz puantajla haftalık 15-20 bin lira dağıtması demek kaba bir hesap yaparsak 200 tane küçük müteahhit haftalık 15 bin lira puantaj dağıtırsa her hafta sonu şehrimize girecek para 3 milyon lira gibi bir paradır. Bu 3 milyon TL, dondurma sektörünün de, tekstil sektörünün de hepsinin önüne geçmiş olur. İnşaat bir lokomotij, elimizde tutup bunu sağlam bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Gelişen dünyanın en büyük gerekçesi mimari çözümler. Bir ülkenin gelişmişliği tamamen mimari olarak alt yapı ve üst yapısına bağlı bir durumdur. Onun için bu şehir güzel bir şehir, havasıyla, doğasıyla, biz inşaatçılar olarak kendimiz kazanıyoruz ama aynı zamanda güzel ürünler üretilerek, güzel mimari planlar yaparak da şehrimizi güzelleştirebiliriz.”

Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN

Editör: Mahmut Beyaz