Mobilya sektörünün KDV indirimi beklentisi gerçekleşti. Mobilya sektörünü sevindiren gelişmeyi Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Çanakkale’de iş insanlarıyla bir araya geldiği toplantıda açıkladı. Mobilyadaki KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldüğünü kaydeden Bakan Albayrak, Kayseri’de geçen hafta mobilyacıların bir talepte bulunduğunu hatırlattı. Mobilya sektörünün ciddi oranda ‘Mobilyada KDV’yi yüzde 18 indirelim’ yönünde bir talebi olduğunu belirten Albayrak, “O ziyaret sonrası gelir idaresi başkanımız, tüm sektör, mobilyacılarımız büyük bir beklenti içinde güzel bir adım bekliyordu bizden. Bu manada çalışmalarımız, gelir idaresi başkanımız, tüm ekip, çalışmaların sonunda bir noktaya geldik. Bugün ben buradan sektör için güzel bir gelişme olan mobilyadaki KDV’yi yüzde 18’den yüzde 8’e düşürdüğümüzün haberini paylaşmak istiyorum. Kayseri’de söyledim. İhracatta da aynı oranda artış hedefi koymamız lazım. Hem iç piyasaya bu maliyetler yansıyacak hem de inşallah ihracatı da bu manada üretimi de istihdamı da artıracağımızın sözünü Kayseri’de vermişlerdi. İnşallah bu güzel adımın mobilya sektörümüze, ekonomimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu. Bakan Albayrak’ın açıklamaları sonrası mobilya sektöründeki KDV indirimlerinin piyasayı ne derecede canlandırdığını İpek Mobilya Mağazasının sahibi İrfan Gölcü’ye sorduk. Gölcü, mobilyada KDV’nin yüzde 18’den 8’e çekilmesiyle alakalı, “Ürünlere devlet tarafından gelen bu indirimlerle piyasa yavaş yavaş canlandırdı. Atılan bu adım, sektörümüzün rekabet gücünün devamlılığı ve desteklenmesi adına çok kıymetli bir gelişmedir” şeklinde konuştu.

"2020 YILINA GÜZEL BİR KDV İNDİRİMİ İLE GİRMİŞ OLDUK"

İrfan Gölcü kentte geride kalan 2019 yılı ve içersinde bulunduğumuz 2020 için, "2020 yılına güzel bir KDV indirimi ile girmiş olduk bu yılın geri kalanı için umut verici bir durum bu indirimle bahar sezonu da birleşince mobilyacılar için 2020 yılı güzel bir yıl olacak gibi duruyor diyebilirim" dedi. Gölcü, "Şuan işler geçen haftalara göre biraz daha iyi diyebilirim. Bu durumun birden fazla etkeni var. Artık kış aylarının neredeyse yarısından fazlasını geride bıraktık, bu önde gelen etkenlerden birisidir. Bahar sezonu mobilyacılıkta her zaman en canlı geçen sezondur. Bahar sezonu yaklaştıkça da işlerin açılması en olası durumdur. İnsanlar yaz başında evlendiklerinden veya yaz aylarında evlerini yenilemek istediklerinden dolayı bahar bu dönemin öncesine geliyor. Bahar ayları insanların yenilik hareketlerinin hazırlık dönemi olmuş oluyor. Şuan işlerin genel biraz hareketlenmesinde yine ısınan havalarında payı büyüktür. Kış mevsimin de böyle güneşli hava insanların kafasında olan yenilik hareketini icraata dökmeleri için güzel bir fırsat olmuş oluyor. 2019 yılı çok da hareketli geçmedi geri bıraktığımız yıllara göre daha sakindi ama 2020 yılı daha iyi olacak diye bekliyorum. 2020 yılına güzel bir KDV indirimi ile girmiş olduk bu yılın geri kalanı için umut verici bir durum bu indirimle bahar sezonu da birleşince mobilyacılar için 2020 yılı güzel bir yıl olacak gibi duruyor diyebilirim." şeklinde konuştu.

İNDİRİMLER YENİ YENİ YANSIMAYA BAŞLADI”

ÖTV ve KDV indirimlerinin yeni yeni yansıdığını anlatan Gölcü, “Bizde hem beyaz eşya hem de mobilya var. Beyaz eşya kısmında ÖTV'de indirime gidildi, mobilya kısmında da KDV oranında indirim yapılmış oldu. Oranlar yüzde 18'den yüzde 8'e çekildi. Bu indirimin yansımaları daha yeni yeni başlıyor. Beyaz eşya bölümünde indirimin yansımaları hemen başladı ama mobilya bölümümüzde bu süreç biraz yavaş işliyor. Bizim mağaza olarak müşterilerimize bu indirimler dışında sağladığımız bir avantajımız mevcuttu zaten. Mobilya firmalarımızla genel olarak yılbaşlarında bağlantı yapıyoruz bundan dolayı zamlanan fiyatları değil de önceki fiyatları baz alarak ürünlerimizi satışa sunuyoruz bu da alıcımıza yüzde 15 ve 20 arası bir indirim avantajı sağlıyor. Ürünlere devlet tarafından gelen bu indirimlerle piyasa yavaş yavaş canlanacak gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRMEYE BAŞLADI”

ÖTV ve KDV indirimlerinin haricinde kendilerinin de indirim yaptıklarını anlatan Gölcü, “İndirimden önce son zamanlarda işler oldukça durgundu, dolarla işi olan da olmayan da sabah kalkar kalkmaz doların gidişatına bakar olmuştu, insanlar psikolojikmen bu durumdan etkilendi. İnsanların bu durumdan etkilenmesi de bütün sektörlerle birlikte bizim sektörümüz de olumsuz etkiledi. Şuan bu yapılan indirim hem insanların psikolojisini etkilemek için hem de indirime güvenerek rahat bir şekilde alışveriş yapmaları içindir. Üretici firmalar ürünlere yılbaşından bu yana çok fazla zam yaptılar. Düğün alışverişi ve acil ihtiyaç dışında alışveriş yapacak olanlar alacaklarını ertelemeye başlamışlardı. Şimdi ise KDV ve ÖTV indirimi ile birlikte fiyatlar biraz daha aşağı çekilmiş oldu. Bu durum da yeni sezona kadar hem bizim hem de alıcıların yüzünü bir nebze olsun güldürmeye yardımcı olacaktır” dedi.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz