Özellikle geçmiş yıllarda bir hayli fazlalık gösteren, günümüzde ise eskisi gibi olmasa da halen birçok vatandaşı mağdur eden kat karşılığı dolandırıcılığı, arsa sahiplerini tedirgin ediyor. Arsa sahibinden daire verme vaadiyle arsa alan ancak aradan geçen zaman sonrası binayı yapmayarak, arsa sahibini canından bezdiren bazı müteahhitler, işini hakkıyla yapan müteahhitlerinde imajına gölge düşürüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran, “Önceki dönemlerde de günümüz şartlarında da ne yazık ki konut müteahhitliği mesleği; hiçbir ön şartı olmadan yapılabilecek meslekler arasındadır. Bir müteahhitlik belgesinin alınmasının 3 gün gibi kısa bir süre ve çok cüzi bir harç dışında zorluğu bulunmamaktadır.  Özellikle son yıllarda artan konut ihtiyacı ve satışların hızlanması sektöre hızlı geçişleri artırmış, planlananın üstünde ki bu artışlar ise konut piyasasının daralmasıyla beraber firma iflaslarını da beraberinde getirmiştir” ifadelerini kullandı.

“FİRMALARIN HEPSİNİ AYNI KEFEYE KOYMAK DOĞRU DEĞİL”
Firmaların hepsinin aynı kefenin içine katmanın doğru olmayacağını anlatan Dalkıran, “Konut sektöründe iflasların artması; dolandırıcıların aslında bekledikleri fırsatları doğurmaktadır, şu an piyasada gerçekten işlerini devam ettiremeyen yahut durma noktasına gelmiş firmaların hepsini aynı kefeye koymanın da doğru olduğunu düşünmüyorum, meslekte iyi olmak hem teknik & kalite ile hem de finansal dengenin sağlanmasıyla mümkündür. Müteahhit finans kısmını layıkıyla yerine getirebiliyorsa zaten en önemli kriteri sağlayabilmiş demektir” şeklinde konuştu.

“DANIŞMANLIK HİZMETİ ALINMASI ARSA SAHİPLERİNİN YARARINA OLACAKTIR”
Arsa sahiplerinin danışmanlık hizmeti almasının fayda sağlayacağını da dile getiren Dalkıran, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Kat karşılığı sözleşmelere gelince; bu sözleşmeler müteahhit ile arsa sahibi arasında gerçekleştiriliyor. Arsa sahibi müteahhittin yapacağı taahhüde göre belirli bir oranı alarak yapacağı proje üzerinden müteahhitti arsasını kat karşılığı sözleşmesi yaparak teslim ediyor. Kat karşılığı olayı basit anlatımla budur. Burada önemli olan nokta noter huzurunda yapılan bu sözleşmelerin imza öncesinde konuşulan tüm şartların usulüne uygun kâğıda aktarılmış olması. Sözleşme öncesinde mutlaka teknik personeller ve hukuki donanımlı insanlarla istişare edilmesi danışmanlık hizmeti alınması arsa sahiplerinin yararına olacaktır.”

“ÖNEMLİ OLAN MÜTEAHHİTTİN ARSA ÜZERİNDE PLANLADIĞI PROJEYİ İYİ ANLAMAK İYİ YORUMLAMAKTIR”
Dalkıran, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bu noktada Arsa sahiplerinin sıkça yaptığı hatalardan birisi de; müteahhit değerlendirmelerini sadece yüzdeliklerle aritmetik olarak kıyaslamasıdır, önemli olan müteahhittin arsa üzerinde planladığı projeyi iyi anlamak iyi yorumlamaktır. Bu sayede yapı tamamlandığında o bölgedeki arz-talep uygunluğu, ihtiyaç olan kalitenin sağlanması yatırımın geri dönüşünün hızlılığı gibi önemli kriterleri içermektedir, dolayısıyla her iki taraflıda karlılık sağlanmış olacaktır, kısacası Arsa sahipleri müteahhitle beraber ortak olarak yatırıma girmiş oluyor, Bu yatırımın doğru ve profesyonelce çalışan firmalarla kazanca dönüşmesi tabi ki daha kolaydır, karlılığın yükselmesi ise tamamen müteahhit firmanın kalitesiyle alakalıdır. Bu nedenle tek başında yüzdeliklerin baz alınmasını çok doğru olarak görmüyorum.”    

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz