Yaklaşık 4 yıl önce Büyükşehir yasası ile kurulan Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KASKİ) kentteki sivil toplum örgütlerine, Karasu ve Pınarbaşı su tesislerini tanıttı. Karasu’dan şehre her saniye 1,50 Ton, Pınarbaşı su tesislerinden 500-600 Kg arası su girişi sağlanırken suyun PH., değeri 7.0-8.0 arasında değişe suyun önemine dikkat çeken KASKİ Genel Müdürü Mustafa Uzunlar: “İçmeyeceğimiz suyu şebekeye vermeyiz” dedi.

SUYU KORUMAK İÇİN EKSTRA ÖNLEM

KASKİ, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un talimatı ile şehir genelinde bulanan bin 200 cami ve yine şehirde bulanan tüm çeşmelerin musluklarını değiştirerek kuraklık ile mücadele eylem planını başlatmıştı. Bu kapsamda yine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un talimatı ile Tarımsal Daire Başkanlığı, çiftçilere damlama sulama desteği vererek, vahşi sulama yapmak zorunda kalan çiftçilere ilaç oldu. 1 dönüm için harcadığı 3 tonluk suyu 400 KG kadar düşürebilen çiftçiler, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a teşekkür ediyor.

KASKİ HER ZAMAN ÇALIŞIYOR

Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KASKİ)’nin günlük, haftalık ve aylık ölçümlerinin yapıldığını, KASKİ haricinde yaklaşık 10 kurumun daha su analizi yaptığına dikkat çeken Genel Müdür Mustafa Uzunlar: “Bize KASKİ olarak düşen işin gerçeğini göstermek. Su durumumuzu, suyun kalitesini nasıl bir su olduğunu göstermek. Niyetimiz bu. Pınarbaşı tesislerindeki su, el değemeden gün görmeden direk içme suyu şebekelerini gidiyor. Buradan daha aşağı kodlara bu sulara gidiyor. Şebekede kirli gitme riskine karşı klorlama yapılıyor. En büyük kaynağımız Andırın’da bulanan Karasu kaynağı. Bu Pınarbaşı’ndan çıkan suların 3 katı Karasu’da var. Orada aynı böyle memba suyu. Gün görmeden yer altından direk borular ve depolara iletiliyor” dedi.

CAZİBE ŞEKLİNDE GELİYOR

Suyu elektrikle getirmediklerini belirten Uzunlar şunları kaydetti: “ Karasu kaynakları cazibe ile geliyor. Herhangi bir pompa, elektrik kullanılmıyor. Saniyede 1,5 ton debisi var. Burada saniye de 500 kg geliyor. Diğer kaynağımız Ayvalı barajı kaynağı barajı, arıtma tesisi var. 7-24 teknik analiz yapılıyor. Şebekeden sürekli analiz alıp yapılıyor. Bizim dışımızda sağlık müdürlüğü ekipleri yapıyor. Bizim yaptığımızı onlarda yapıyor. Ayrıca ihbara dayalı analiz yapıyoruz. Bizim içme sularımız 7/24 kontrol altında. Yaptığımız analizler kimyasal analizler. Bakteriyolojik analizlerimiz var. Biz sürekli takip denetim altında olduğumuz için, ‘içmeyeceğimiz suyu şebekeye vermiyoruz’ merkezde böyle olduğu gibi Göksun, Elbistan, Çağlayancerit Kaynak suyudur. Afşin’in kaynak suyu olması için yatırımlar devam ediyor. Kahramanmaraş içme rezervi açısından iyi durumda. İleriye yönelik yatırımlar gerekiyor. Onlarla ilgili KASKİ 3 ana bölümde kısa, orta, uzun vadede yatırımlar gerçekleştiriliyor”

HAZIR SU İÇMEYECEĞİZ

Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KABODER) Başkanı Hanifi Çöplü, diyaliz hastalarının düzenli su içmeleri gerektiğini şu anda ise hazır su içmekten vazgeçip musluk sularına döneceklerini belirtti.

Çöplü: “Şehrimizin suyu, önceki yıllarda da daha güzeldi. Bu yılda buraya gelme fırsatı bulduk. KASKİ Genel Müdürlüğümüzün suları gayet güzel. Hasta gruplarımız sudan enfeksiyon kapma durumları söz konusu. Bu sıkıntıları yaşamamak için de sularda olabildiğince enfeksiyondan uzak durmamız gerektiğini doktorlarımız bize söylüyor. Hastalarımızın kullandığı suların yüzde 50’si hazır su. Uzman hekimlerimiz de yüzde 50 hazır su ise yüzde 50 de çeşme suyu olması gerekiyor. Geçen yıllarda su ile alakalı bazı sıkıntılar yaşandı. Gerek sosyal medya da gerek ise bazı kesimlerin söyledi. Ama bunun böyle olmadığını geçen yıllarda da gördük, şimdi de gördük. Bugünde bu gezi ile bizde rahat bir nefes aldık. Bildiğimiz bir şeydi ama yine de emeni olduk. Suyun berraklığı, temizliği benden tam not aldı. Ayrıca ölçümlerde normalde 5 olması gereken bulanıklık 0.37 çıktı. Bu sizim için gayet önemli bir rakam. Yetkililere teşekkür ederim” dedi.

PH DEĞERİMİZ YÜKSEK

Ayvalı Barajı Arıtma Tesisi Kimyageri Büşra Kireççi Türkmen ise şöyle konuştu: “Şu an Karasu tesislerindeyiz. Bizim su değerlerimiz gayet normal. PH, üretkenlik, bulanklık, nitrit, nitrat, demir, mangan, amonyak gibi ölçümler yapıyoruz. Bizim belli değerlerimiz var. İnsani su tüketimi yönetmeliğine göre bu değerler belirleniyor. Şu an Karasu dan aldığımız numunede bulanıklığmız 0,37 görüldüğü gibi. Maksimum değerimiz 5, genelde bulanıklıkta Ayvalı Arıtmada ve Karasu’da 0,20-,0.30 aralığında çıkıyor. Değerlerimiz gayet uygun. İçilebilir nitelikte herhangi bir problem yok”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz