Dış ticaretle uğraşan firmalara sahtecilik ve dolandırıcılık konusunda bilgi vermek, onların bilgi seviyelerini arttırmak, bu anlamda da farkındalık yaratmak adına kentte faaliyet gösteren ve ithalat ile ihracat yapan firma temsilcilerine KASİAD ve TEB ortaklığında bir eğitim semineri verildi. KASİAD Eğitim Salonu’nda düzenlenen seminerde firma temsilcilerine önemli bilgiler aktarıldı. Seminerde firma temsilcilerine eğitimi 29 yıllık bankacılık kariyeri ile dikkat çeken TEB Dış Ticaret Danışmanı ile ICC Türkiye Bankacılık Komisyonu Başkanı Abdurrahman Özalp verdi. Toplantıya KASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Himet Gümüşer’de katıldı.

DOLANDIRICILARIN EN ÖNEMLİ SİLAHI BİLGİ YETERSİZLİĞİDİR”
Seminerde konuşan Hikmet Gümüşer, şunları söyledi: “Türkiye Ekonomi Bankası eğitime vermiş olduğu destekle bugüne kadar birçok başarılı projeye imza attı. Abdurrahman hocamız Türkiye’nin Uluslararası Ticaret Odası’ndaki temsilcisi. Kendisinin buraya gelmesi bizler için çok büyük bir lütuf. Bu açıdan Abdurrahman hocamızın burada olmasını bizim için bir fırsat olarak görüyorum. Bugünkü toplantımızın konusu dış ticarette sahtecilik ve dolandırıcılık. Bir önceki eğitimde dış ticaret teknikleriyle alakalı genel bir eğitimimiz olmuştu. Bu kez biraz daha detaya ineceğiz. Kahramanmaraş’ın ithalat ve ihracatta ne kadar etkin bir şehir olduğu aşikâr. Burada da Kahramanmaraş’ın dış ticaretini gerçekleştiren firmaların temsilcileri yer alıyor. Mesela bazen “Süveyş Kanalı’ndan geçmekte olan gemiye Somalili korsanlar saldırdı” gibi haberlere rastlıyoruz. Bunlar halen günümüzde ara sırada olsa gerçekleşiyor. Ama aslına bakarsanız bunlar eski çağlarda kalan dolandırma teknikleri. Artık günümüzde dolandırma teknikleri çok daha başka. Bilgi toplumundaki dolandırıcıların en önemli silahı ticareti yapacak olan alıcı ve satıcı taraflarının bilgi yetersizliğidir. Onların teknik bilgiden mahrum kalışı. Biz eğer ki bazı konulara dikkat etmezsek orada teknik ve mevzuatla alakalı bilgi yetersizliğimiz olursa ve bazı açıklamalarımızı ortaya çıkarsa bu konuda dolandırıcılar boş durmuyorlar. Bize unutulmaz tecrübeler yaşatıyorlar.”

İTHALAT VE İHRACATTA DÖNEN İŞLEM HACMİ ARTTI”
“Son zamanlarda ithalat ve ihracatta dönen işlem hacmi arttı” diyen Gümüşer, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Dünya üzerinde serbest ticaret anlaşmalarının yoğunlaşması, gümrük birliği gibi uygulamaların gerek Avrupa ile Amerika arasında gerek Türkiye ile Avrupa arasında gerek Asya Pasifik ülkelerinin kendi arasında yapmış olduğu ticaret birliklerinde ticaretin çok hızlı bir şekilde akıyor olması, ticaretin kolaylaşıyor olması bu gibi dolandırıcıları ve sahtecilikle uğraşan kitlelerin ekmeğine yağ sürmüş durumda. Ticaretin güvenli olabilmesi için geliştirilen ödeme yöntemlerinde bile bir takım açıklar bulunup, bunlardan dolayı firmalar zarara uğratılmakta. Bu konuya Uluslararası Ticaret Odası oldukça kafa yormuş ve Abdurrahman Hocamda bu konuda bize bilgilendirmelerde bulunacak. Örnek vakaları, gözlemleri, neler yapılabileceğini anlatacak.”

İHRACATI 3 MİLYAR DOLARA ÇIKARMA HEDEFİMİZ VAR”
Kahramanmaraş olarak şu anda ihracatın bir milyar doları geçtiğini belirten Gümüşer, hedeflerinin bu rakamı 3 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu belirtti. Gümüşer, “Aynı eğitim geçenlerde Gaziantep Sanayi Odası’nda verildi. Gaziantep bugün 5 milyar dolar ihracat hedefi olan ve bu hedefi oldukça zorlayan bir şehir. Oranın da böyle bir eğitim konusuna önem vermesi konunun ne kadar acil olduğunu ne kadar dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu bizlere göstermektedir. Kahramanmaraş bugün bir milyar doları aşan bir ihracat hacmi ile karşımızda ve bu rakamı inşallah kısa süre içerisinde 3 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedefimiz var. Bu anlamda yapılacak olan ticaret şekillerine, yapılacak olan ihracat yöntemlerine, ithalat yöntemlerine dikkat etmemiz ve bu konuda bilinçlenmemiz bizler için oldukça önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

BİLGİ SEVİYESİNİ ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
TEB Dış Ticaret Danışmanı ve ICC Türkiye Bankacılık Komisyonu Başkanı Abdurrahman Özalp Abdurrahman Özalp, şunları kaydetti: “Dış ticaretin kuralları, uluslararası kurallar, ödeme yöntemleri, teslim şekilleri ile ilgili çalışmalarım var. Bu konuda 8 tane kitap yazdım ve şu anda da 9’uncu kitabım yayınlanacak. Aynı zamanda da ICC Türkiye Bankacılık Komisyonu Başkanıyım. Bu konuda da firmalarımıza, bankalarımıza yardımcı olmak amacıyla her yıl seminer, konferans gibi aktivitelerde bulunuyorum. Bugün KASİAD ile Türk Ekonomi Bankası ile ortaklaşa düzenlediği seminer için buraya geldim. Toplantımızın amacı dış ticaretle uğraşan firmalarımıza sahtecilik ve dolandırıcılık konusunda bilgi vermek, onların bilgi seviyelerini arttırmak, bu anlamda farkındalık yaratmaktır. Dış ticarette sahtecilik ve dolandırıcılık nerelerde, hangi alanlarda ortaya çıkıyor? Bu konuda firmalarımızın bilgi seviyesini arttırmayı hedefliyoruz.”

EĞİTİM OLMAZSA OLMAZDIR”
Eğitimin olmazsa olmaz olduğuna vurgu yapan Özalp, “Nerede bir para varsa nerede bir ticaret varsa tabii ki sahtecilik ve dolandırıcılıkta olabilir. Teknolojinin gelişmesiyle bazı yerlerde azalma söz konusu olsa da bu sefer teknolojiyle birlikte gelen bazı olumsuz durumlar var. Her zaman için dikkat edilmesi gerekir. Bu konudaki yayınların takip edilmesi gerekir. Bu konuda hizmet veren bazı kurumlar var. Firmalılarımız bu kurumlara abone olabilirler. İşlemleri yaparken mutlaka işlemde kullanılan araçlara dikkat edilmesi lazım. Çünkü günümüzde bunlar son derece önem kazanmaya başladı. Ticaretin uzman kişilerle yapılması gerekir. Bilgi seviyelerinin yüksek olması gerekir. Çünkü uluslararası ticaret söz konusu olunca farklı kültürler, farklı hukuklar, farklı teknikler olabilmektedir. Bu yüzden de yeterli donanıma yeterli ekipmana sahip olunması lazım. Eğitim olmazsa olmazdır” diye konuştu.

BİLİM TOPLUMLARI KENDİLERİNİ YÜCELTİR”
Zirve Tekstil Genel Müdürü Cihangir Çalık ise şunları dedi: “Biliyorsunuz ülkemizin çeşitli ekonomik hedefleri var. Bu hedefler doğrultusunda ihracat hedefleri en önemli hedeflerimizden birisi. İhracat olmazsa hangi sektörde olursanız olun işin dinamiği kalmaz. Bu dinamiği oluşturmak için ihracata yönelik çeşitli eğitimler almaktayız. Burada da ihracatta ve ithalatta sahtecilik ve dolandırıcılık eğitimine yer verildi. Bilginin faydasızı olmaz. Çünkü bilim toplumu olmak zorundayız. Bilim toplumları kendilerini yüceltir. Zaten dış ticaret açığımız çok fazla. Biz bunu nasıl kapatabiliriz? İhracat yaparak kapatabiliriz. Biz doğru, güvenli ve emin olarak genç potansiyel nüfusumuzla bu eğitimleri almak zorundayız.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz