11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde kuşkusuz iftar soflarının lezzetine lezzet katan kırmızı ette tüketim bir hayli arttı. Kasap esnaflarından bol bol kırmızı et alan vatandaş, bir yandan ağız tadıyla iftarını yaparken, diğer yandan da kasap esnaflarının yüzünün gülmesine sebep oldu. Ramazandaki et satışlarının genel durumuyla ilgili bilgi veren Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran, “Ramazan beraberinde bereketi, bolluğu da getirdi” diye konuştu. Et fiyatlarında herhangi bir değişikliğin olmadığına vurgu yapan Uyduran, şu anda ete zamla alakalı bir durumun söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi.

“RAMAZANLA BİRLİKTE KASAP ESNAFLARIMIZIN İŞİ AÇILDI”
Uyduran, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Ramazan ayı öncesi piyasada işler rutindi. Öyle çok fazla yoğunluk yoktu. Ama mübarek Ramazan ayını yaşadığımız şu günlerde et satışlarımız bir hayli arttı. Ramazan beraberinde bereketi, bolluğu da getirdi. Ramazanla birlikte kasap esnaflarımızın işi açıldı ve esnaflarımızın yüzü güldü. Fiyatlar konusunda da daha önceki yıllarda Ramazanla beraber et fiyatları yükselirdi. Ama bu yıl Ramazan öncesi ve Ramazan içerisinde fiyatlarımız hemen hemen aynı. Herhangi bir zam olmadı. Biz vatandaşlarımıza en güzel kalitede en uygun eti yedirmenin derdindeyiz ve bunu her zaman yapıyoruz.”

“RAMAZAN SONRASINDA PİYASADA ÇOK BİR DÜŞÜŞ OLMAZ”
Ramazan sonrasında et piyasasında düşüş yaşanacağına inanmadıklarını anlatan Uyduran, “Ramazan sonrasında piyasada çok bir düşüş olacağını düşünmüyorum. Hemen hemen aynı şekilde devam eder. Yalnız Kurban Bayramı’nda bir sirkülasyon olacağını düşünüyoruz. Ancak bu sirkülasyon et fiyatlarına çok yansımaz. Canlı hayvanda bir pahalılık olacağını tahmin ediyoruz. Allah devletimizin yokluğunu vermesin. Devletimizin kontrolü altında et fiyatlarında çok yükseliş olacağını sanmıyorum” şeklinde konuştu.

“SAKATAT KONUSUNDA SIKINTILAR VAR”
Et piyasasında genel olarak sakatat konusunda sıkıntıların olduğunu söyleyen Uyduran, “Sakatatın azlığı can sıkıyor. Ayrıca devletimiz karkas eti ithal ediyor. Kahramanmaraş’ımızda mumbar kelle, ciğer gibi ürünler çok tüketilir. Bu yüzden sakatat üretiminde biraz sıkıntılar oluyor. Kahramanmaraş olarak ette geçen yıllardaki gibi bir sıkıntı yok. Hayvan pazarında alımda bir sorunumuz yok. Şu an çok ta güzel işlerimiz var. Ramazanda, “İşim kötü” diyen kasap esnafı bulamazsınız. Yalnız bir şeyi söylemek istiyorum; et fiyatı kasaplarımızda uygun ancak marketlerde pahalı. Yemek konularında tavadır, lahmacundur bütün ön hazırlıkları kasaplarımızda yapıyoruz. Bu ramazanlığın bereketliyle beraber maşallah işlerimizin artış noktasının en büyük etkilerinden biri de tava hazırlaması, lahmacun hazırlaması, insanların birbirlerini konuk etmesi, ramazan kültürleriyle beraber bu da bizim işimize yarıyor. Gerek fırıncı kardeşlerimizin olsun gerek kasapların olsun bir bolluk bir bereket var” ifadelerini kullandı.

“İRİŞKİT TÜKETİMİ ARTTI”
Son yıllarda İrişkite olan talebin arttığına da dikkat çeken Uyduran, son olarak sözlerine şunları ekledi: “İrişkit Kahramanmaraş’ımızın genel kültürü. Kışın tüketimi yapılır. Bu irişkit festivalindeki amacımız şehrimizin kültürel, yöresel ürünü olan irişkitimizi ve kayak merkezinin tanıtımını yapmaktı ve her yılda üst üste artıyor. Vatandaşlarımızın alışverişlerini kasaplardan yapmasını istiyoruz, kasaplarda hem hijyenik hem sağlıklı hem daha ucuz ve hem de hizmet, kalite açısından her zaman birinci sınıf kasaplardır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz