Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanlığı tarafından “Ahde vefa gecesi ve istişare toplantısı” düzenlendi. Esnaf ve Sanatkârlar Odası toplantı salonunda düzenlenen geceye, katılım oldukça yoğun oldu. Samimi ve güzel bir ortamda gerçekleşen toplantıda, Kasaplık mesleğini icra eden büyüklere plaket takdim edildi. Toplantıya katılan Esnaf ve Sanatkârlar Odası (KMESOB) Başkanı Ahmet Kuybu, birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaparken Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran’da, bu gibi toplantıları sık sık yapacaklarını söyledi.

‘DEVLET OLMAZSA HİÇBİRİMİZ OLMAYIZ’

Toplantı da kasap esnaflarına seslenen KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu, Türkiye’nin hassas bir dönemden geçtiğinin altını çizerek,  “Allah devletimize zeval vermesin, devlet olmazsa hiçbirimiz olmayız. Şuanda çok hassas tehlikeli bir süreçten geçiyoruz, hiç yaşamadığımız bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Allah’ın yardımıyla bunu atlatacağımıza inanıyorum. Esnaf kesimi olarak krizden öncede son 10,15 yıldır yaşanan değişen teknoloji, gelişim, yenilik Avrupa uyum yasaları derken hepimizin yaşadığı büyük bir değişim oldu, olmaya da devam ediyor. Buradan da en çok etkilenen esnaf kesimi olmuştur. Belki kasap esnafımız o kader değil ama farklı sektördeki esnaf arkadaşlarımız daha çok etkilendi. Teknolojiye artık yetişemiyoruz, daha önce bir ayda dikilen takım elbise şimdi bir saatte dikiliyor, bir iki haftada dikilen ayakkabı şimdi ise yarım saatte dikiliyor. Esnaflarımızın da bununla rekabet etme şansı neredeyse sıfırdır. El emeği teknolojinin karşısında maalesef yenik duruma düşüyor. Her ne kadarda büyük alış veriş merkezlerinde ve büyük marketlerde kasap reyonları olsa dahi ben inanıyorum, gözetliyorum insanların itimatı yok, çok şükür insanlarımızın çoğu kasap esnaflarımızdan alış veriş yapıyor, bunu görüyoruz. En önemlisi bu krizi aşmak, değişime, yeniliğe dayanmamız için siz kasap esnaflarının birlik ve beraberliğidir. Omuz omuza vermeniz birbirinize haksız rekabet yapmamanız kısacası bütün esnaf kesimi için öyle olmalı” dedi.

‘USTADAN ÇIRAĞA DEVAM EDEN BİR GELENEĞİN MENSUPLARIYIZ’

Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran ise, Bu gibi istişare toplantılarını sık sık yapacaklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Bizler ustadan çırağa devam eden bir geleneğin mensuplarıyız. Örf ve adetlerimizden biri de büyüklerimizi unutmamak, onları yalnız bırakmamak. Onlar bizim meslek büyüğümüz. Bilgileri ve tecrübeleri ile yolumuzu aydınlatmaya devam ediyorlar. Hepimizin, bu insanlara gücü yettiğince sahip çıkması gerekiyor. Bizde Kasaplar odası olarak bugün bir araya gelip meslek büyüklerimizi onurlandırmak istedik.”

‘İRİŞKİTİN MARKA TESCİLİNİ YAPTIRIYORUZ’

Geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş’ın çevresinde bulunan illere giderek Kasaplar Odasını ziyaret ettiğini belirten Uyduran, Gerek oda başkanları, gerekse mezbahane yetkilileriyle bir araya geldik ve gördüm ki oradaki kasap esnaflarının hepsi birlik beraberlik içerisinde bir sisteme oturtulmuş durumda. Buraya gerek ben, gerekse yönetimim odanın ne maaşı için, ne ismi için gelmedik, tek gayemiz sizlere hizmet yolunda daha iyi şeyler yapmak.  Bakın şimdi Maraş irişkitinin marka tescilini yaptırmak için bir yola koyulduk. Maraş et sucukları olarak Marka tescili yaptırmak üzere müracaatımızı oda adına yaptık. Sucuklarımızı bir isim üzerinde nasıl Afyon ve Kayseri sucukları hem marka tescili yaptırıp, hem patentini yaptırıp hep de coğrafi işaretini almışsa biz Kahramanmaraş olarak neden almayalım? İnşallah Maraş sucuğu önümüzdeki yıllarda ismi ile ön plana çıkacaktır.”

Konuşmalardan sonra HRC Belgelendirme Şirketler Yöneticisi Hamit Çınkır, Kasap esnafına yönelik Maraş sucuğunun Marka tescili ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz