Her yıl hac ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşların ihramdan çıkıp hacı olabilmeleri için yanlarında gelen kasap ve kasap yardımcılarının bu yılki hac mevsiminde görev yapmaları Suudi Arabistan Krallığınca iptal edildi. Suudi makamlarca tebliğ edilen bu karar sonrası ise Türkiye Kasaplar Federasyonu’ndan açıklama geldi. Federasyonun web sitesinden yapılan açıklamada, “2019 yılı hac mevsiminde Suudi Arabistan’da görev yapacak kasap ve kasap yardımcısı antlaşmaları Suudi Arabistan Krallığı tarafından iptal edilmiştir. Bu nedenle hac mevsimi için Arabistan’a kasap ve kasap yardımcısı gitmeyecektir. Daha önce federasyonumuz tarafından verilen yazılar hükümsüzdür. Bu yıl için bu tür organizasyonlara itibar edilmemesi önemle kamuoyuna duyulur” ifadelerine yer verdi.

Tüm bu gelişmelerin ardından Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran, konuyla ilgili gazetemize konuştu. Suudi Arabistan’ın iptal kararı sonrası her örnek bir olayda, “Sizi hacca götüreceğiz” vaadiyle dolandırıcıların ortaya çıktığını ve bu durumun mağduriyetlere yol açtığını belirten Uyduran, kasap esnaflarını dolandırıcılara karşı uyardı.
 

“KASAPLAR ODASI BAŞKANLIĞI OLARAK UYARIDA BULUNUYORUZ”
Uyduran, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Türkiye Kasaplar Federasyonumuz Cuma günü web sitesinde 2019 yılı hac mevsiminde Suudi Arabistan’da görev yapacak kasap ve kasap yardımcısı anlaşmalarının iptal edildiğini açıkladı. Bu vesile ile şehrimizde olan tüm kasap ve kasap yardımcısı arkadaşlarımıza Kasaplar Odası Başkanlığı olarak uyarıda bulunuyoruz. Yaklaşık 14 yıldan bu yana şahsımda kasap olarak hac kafilesi başkanlığı yaptım. Bu yıl Suudi Arabistan hükümetinin tek taraflı olarak İslam Bankasının ihalelerini iptal etmesi ve Türkiye genelinde imtihanları yapılmış olmasına rağmen güvenliği gerekçe göstererek Suudiler bu anlaşmayı iptal etmiştir. Geçmiş yıllarda ülkemizde özellikle Kahramanmaraş’ta bu iptal durumunu fırsat bilip , “Hacca götüreceğim” vaatleriyle dolandırıcılık olayları olmuştur ve insanlar bu olaylardan mağduriyet yaşamıştır. Bu yıl kesinlikle kasap ve kasap yardımcısı adı altında hacca gidilmeyecek. Tüm esnaf kardeşlerimize duyurulur.”

“ALANIMIZDA ÇOK BAŞARILIYDIK”
Kasap ve kasap yardımcılarının hac ibadeti görevinde oldukça başarılı olduklarını anlatan Uyduran, “Bu yaşanan olayla Türkiye genelinde toplamda 4 bine yakın insan hac görevini yapmış oluyordu. Kasaplar orada hacıların Arafat’tan indikten sonra ihramlarını çıkartmak için kurban kesiyordu. Kasaplarımızın görevi buydu ve bu yıla kadarda Türkiye’nin bu konuda çok başarılı olduğunu bizzat İslam Kalkınma Bankası yetkilileri tarafından söyleniyordu. Hatta Kahramanmaraş olarak ta 2011 yılında bir ödül töreni merasimine katılmıştık. Esasında Türkiye’den giden kasaplardan kimsenin bir memnuniyetsizliği yoktu. Bu yıl Suudi Arabistan Krallığı’nın ülkemize yapmış olduğu dayatmadan dolayı güvenlik gerekçesini bahane gösterip işçilerimizin gitmesini iptal etmiştir. Bu Kâbe âşıkları için üzücü bir durumdur. Ben bu iş dolayısıyla 13 defa gittim. Kasap olarak bu vesile ile gittiğimiz zaman cebimizden hiçbir ücret çıkmıyor. Gidip orada çalışıyor ve çalıştığına dairde kesim ücreti alıyor. Yani hem hac ibadetini yapıyor hem de insanlara yardım ediyor” şeklinde konuştu.

“DAHA ÖNCEKİ YILLARDA FIRSAT BİLİP DOLANDIRICILIK YAPAN KİŞİLER ÇOK OLDU”
Uyduran, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Daha önceki yıllarda bu gibi işleri fırsat bilip dolandırıcılık yapan kişiler çok oldu. Özellikle bu yıl federasyonumuzun da belirttiği gibi Suudi Arabistan’a kasap ve yardımcısı adı altında Türkiye’den kimse gitmeyecek. Ama tabii ki Diyanetimizin hacıları normal statüde gidiyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz