Optopedi Uzmanı Dr. Kemal Gölbaşı, vatandaşları karlı ve buzlu yollarda dikkatli yürümeleri için uyardı.

Soğuk hava ve kar yağışıyla birlikte yollar ve kaldırımlarda meydana gelen buzlanmalara karşı vatandaşları yürürken dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunan Necip Fazıl Şehir Hastanesi Yörükselim Ek Binasında görev yapan Ortopedi Uzmanı Dr. Kemal Gölbaşı, , eller cepte yürümek, telefonla konuşarak yürümek, önüne bakmadan yürümek ve sigara içerek yürümek bunlar dengenin bozulması için bir risk faktörü olduğunu söyledi. Konuyla ilgili önemli bilgiler veren Gölbaşı, “Kış dediğimiz zaman ilk etapta insanın aklına kar ve buz geliyor. Kar ve buz olduğu zaman bize ekseri el ve bilek kırıkları, düşmeler sonrası diz kapak kırıkları ve kalça kırıklıkları gelmekte. Bu konu hakkında hastalarımızı ve karda dışarıda iş yapan vatandaşları uyarmak gerekiyor. Yürürken bacakları açarak yürümek lazım. Yürürken hafif öne eğilerek penguen vari, yani vücut ağırlığını her iki ayağa eşit olarak yürümek lazım. Bu şekilde yürüyerek mümkün mertebelerden korunmak lazım. Bu etaplarda ilk olarak korunmak çok önemli. Böyle bir olay başımıza geldiği zaman bunun tedavi bir ay iki ay zaman zamanda beş altı aya kadarda uzaya biliyor. Özellikle dışarıda çalışan vatandaşlarımızı bu konuda uyarmak istiyorum” dedi.

 

‘MÜMKÜN OLDUĞUNCA DIŞARI ÇIKMAYIN’

Genelde kurak bir hava beklenmesine rağmen Kahramanmaraş’ın alışık olduğundan fazla kar yağması vatandaşların tedbirsiz yakalandığını dile getiren Gölbaşı, “Bununla ilgili de pek çok kazalar, istenmeyen durumlar oluşabilir. Karın ilk yağdığı gün hastanemize yaklaşık 50’ye yakın kol ya da bacak kırığı geldi. Bunların tedavileri aynı gün ya da planlandığı şekilde birkaç gün içerisinde tamamlandı. Biz karlı yağışlı havalarda insanların çok daha fazla dikkatli yürümelerini istiyoruz. Karda yürüyüş kıyafetleri, ayakkabılarının dişli olması, kaygan ve parlak zeminlerde basarken dikkatli davranmaları gerekir. Belki de yaşla ilgili ya da kendi gücünü kullanmakta zorluk çeken kişilerinde yanlarında baston taşıması kendilerine destek alabilecek yürüyüşü yapabilmeleri ve de birilerinin istemeleri çok daha iyi olacaktır. Daha da önemlisi çok gerekli değilse bu havalarda dışarı çıkmayıp bu sıkıntılı günlerin beklemek lazım” şeklinde konuştu.

 

‘ERİMEDEN TEMİZLEYİN’

Ayakkabı seçimin de vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Gölbaşı, “Giyinen ayakkabının derecesi çok önemli. Yazdan kalan bir ayakkabıyı kış aylarında giyemeyiz, tabi bu yüzden kışlık ayakkabıları tercih etmeliyiz. Bazen çift çorap bazen üç çorap ve kalın ayakkabılar giymelerini tavsiye ederim. Ayakkabımızın üzerini kar kapladığı zaman karların üzerinde erimesine izin vermeden temizlemeyi öneriyorum” ifadelerini kullandı.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz