Ülkemizde son dönemlerde gittikçe artan trafik kazalarını önlemek, sürücüleri bilinçlendirmek, kaza sayılarını en aza indirmek, daha hoşgörülü ve daha saygılı bir trafik için her yıl 5-11 Mayıs tarihleri arasında kutlanan "Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası" Kahramanmaraş’ta da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen program Vali Yardımcısı Bayram Öz’ün Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden programda Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Türkiye’de ki trafik kaza sayıları ile ilgili bilgi veren Doğan, yaşanılan kazaların en aza indirgenmesi için bu haftanın çok önemli olduğunu ifade ederek, sürücülerin birbirlerine karşı daha hoşgörülü ve sabırlı olmalarını istedi. Doğan'ın konuşmalarının ardından ise Vali Yardımcısı Bayram Öz ve beraberinde ki yetkililer, Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından oluşturulan trafik standının açılışını gerçekleştirdi. Stant açılışının ardından Vali Yardımcısı Öz, meydanda kurulan trafik araç-gereçleri hakkında ilgililerden brifing aldı.

TRAFİK ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ SORUNLARININ BAŞINDA GELMEKTEDİR”
Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Trafik düzeni ve güvenliği bakımından karayolu kullananların eğitimdeki önemini vurgulamak amacıyla her yıl Mayıs ayının ilk cumartesi günü Karayolu Trafik Güvenliği Günü’nü bugünü takip eden gün ise Karayolu Trafik haftası olarak kabul edilmektedir. Bu yıl ülkemizde olduğu gibi ilimizde de 5-11 Mayıs tarihleri arasında ‘Hey büyükler trafik kurallarına uyun biz çocuklara örnek olun’ sloganıyla trafikte çocuk güvenliği teması kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecektir. Modern hayatın ayrılmaz bir parçasını oluşturan trafik günlük yaşamda birçok kolaylık sağlamasına ve insan yaşamına refah katmasına rağmen çeşitli olumsuzlukları ve sorunları da beraberinde getirmektedir. Her gün biraz daha artan trafik yoğunluğu ve onun yol açtığı sorunlar içinde yaşadığımız yüzyılda bütün ülkelerin ve ülkemizin en önemli sorunlarının başında gelmektedir.

HER YIL 7 BİNDEN FAZLA İNSANIMIZ CANINI KAYBEDİYOR”
Trafik kazalarında her yıl binlerce insan hayatını kaybetmekte yâda yaralanmaktadır. Ülkemizde ise kazalarda her yıl 7 binden fazla insanımız canını kaybetmekte, 300 binden fazla kişi yaralanmaktadır. Kazalar nedeniyle ekonomik kaybımız yaklaşık 38 milyar TL’yi bulmaktadır. Yine bu trafik kazalarından en çok etkilenen yaş grubumuz ise 25-45 yaş aralığıdır. Anlaşıldığı üzere trafik kazaları büyük maddi ve manevi kayıplara neden olmaktadır. Oysaki trafik kazaları çoğunlukla önlenebilir bir yapıya sahiptir. Trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarının önlenmesi adına kolluk kuvvetlerimiz ile zabıta büyük gayretler sarf etse de bilinmelidir ki sadece polisiye tedbirlerle trafik kazalarının önüne geçilmesi mümkün değildir. Bu konuda trafikte sürücü yaya ve yolcu olarak bulunan yol kullanıcılarına büyük görev düşmektedir. Trafik kurallarına uymayı sadece polisiye tedbirlerden veya ceza-i yaptırımlardan kaçınmak için değil, kendi güvenlikleri adına istemelidir. Diğer yandan trafik ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket etmeleri ayrıca önem arz etmektedir.

ÇEVREMİZE VE ÇOCUKLARIMIZA ÖRNEK OLMALIYIZ”
Trafik güvenliğinin sağlanması için kanunun görev verdiği kurum ve kuruluşların yanı sıra üniversitelerimizin, derneklerin, vakıfların, sivil toplum örgütlerinin ve özellikle de medyanın desteği önem arz etmektedir. İşte Karayolu Trafik Haftası’nda düzenlenecek etkinliklerle bireysel ve toplumsal duyarlılık ile trafik bilincinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Haftanın amacı mümkün olduğunca çok sayıda insana ulaşarak trafikte riskler ve kurallar konusunda bilinçlendirmektir. Bu bilinçlendirme özellikle sürücülerin cezalandırılarak değil isteyerek kurallara uyma düzeyini arttırmayı sağlayacaktır. Trafik kurallarına uymak insanın kendisine ve çevresine duyduğu saygının sonucu ve medeni insan olmanın gereğidir. Trafik kurallarına uygun davranarak çevremize ve çocuklarımıza örnek olmalıyız. Gelecek nesillere güvenli bir trafik ortamı sağlayabilmemiz için her şeyden önce çocuklarımıza karşı sorumluluğumuz olduğu gibi insanımıza ve geleceğimize yapılan bir yatırımdır. Son olarak unutulmamalıdır ki; araçlar değişiyor ama fizik kuralları değişmiyor. Fren sistemleri gelişiyor ama fizik kurallarını alt üst edecek bir fren sistemi yok. Gelişen teknoloji bize daha hızlı bir trafik sunuyor ama daha riskli bir trafik sunuyor. Dolayısıyla araçlarımızın marka ve modeline değil, kurallara güvenilmesi temennisiyle tüm halkımızın ve personelimizin Karayolu Trafik Haftası’nı kutluyorum.”

TRAFİK KURALLARINA UYMA NOKTASINDA ÇOK FAZLA TİTİZ DEĞİLİZ”
Programa katılan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise konuşmasında şunları söyledi: “Bildiğimiz gibi bu hafta trafik haftası. Dolayısıyla trafikle ilgili hemen hemen bütün kurumlarımız trafiğe gereken önemin verilmesi hakkında bugün bu münasebetle 15 Temmuz meydanımızda çocuklarımızı gelecek vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla böyle bir etkinlik düzenliyorlar. Ülkemizin de en önemli problemlerinden bir tanesi de bu trafik meselesidir. Trafik kurallarına uyma noktasında çok fazla titiz değiliz. Ben bu bağlamda bütün sürücü kardeşlerimizin özellikle okul çevrelerinde çok dikkatli gitmelerini ve trafik kurallarına da azami ölçüde dikkat etmelerini temenni ediyorum.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz