Komşuluk kültüründeki dejenerasyonu hisseden ve eski günlere dönmesi noktasında sorumluluk üstlenen Onikişubat Belediyesi, komşuluk ilişkilerini arttırmak amacıyla belirli aralıklarla site kahvaltıları düzenlemeye devam ediyor. Toplumsal kültürü ayakta tutmak adına önemli çalışmalar yapan Onikişubat Belediyesi, başta Başkan Hanefi Mahçiçek öncülüğünde vatandaşları sık sık bir araya getiriyor. Onikişubat Belediyesi, kalabalığın yoğun olduğu ve insanların birbiri ile kaynaşmakta zorluk yaşadığı büyük ölçekli sitelerde düzenlediği kahvaltı programlarıyla daha önceden 25 binden fazla kişiyi aynı sofrada buluşturmuştu. Geleneksel mahalle kahvaltılarına ara vermeden devam eden Onikişubat Belediyesi, bu kez sofrasını Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi’nde bulunan Tebessüm Sitesi’ne kurdu. Birlik ve beraberliği artırmanın hedeflendiği programa, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Ak Parti Onikişubat İlçe Başkanı Mücahit Kara, AK Parti Onikişubat Kadın Kolları Başkanı Banu Pakdil, belediye başkan yardımcıları, AK Parti il ve ilçe teşkilatı mensupları, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda mahalle sakini katıldı.

“DEĞERLERİMİZİN YAŞATILMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Kahvaltı sonrası site sakinlerine seslenen Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, birlik ve beraberliğin önemine değinerek, Türk aile sisteminin diğer toplumlara örnek olduğunu söyledi. Başkan Mahçiçek, “Bu sabah belediyemizin düzenlemiş olduğu kahvaltı programında bizlerle beraber oldunuz, davetimize icabet ettiniz, hepinize gönülden, yürekten teşekkür ediyorum. Bir araya gelmemizin, birlikte olmamızın sebebi birer ya da üçer lokma bir şey yemek değil. Ülkelerin geçmişinde olan ve geleceğe de aktarılacak olan önemli değerleri vardır. Sosyal olarak o değerlerin yaşatılması, sürekli olarak o güzelliklerin birlikte yaşanması güzel olaylardır. Bizim Türk-İslam kültür medeniyetinin önemli değerlerinden bir tanesi ailedir. Aile birliği ve bütünlüğü çok önemli. Bizdeki aile sisteminin bütünlüğü anne, baba ve kardeşler olarak gelişmiş denilen ülkelerde kesinlikle yoktur. Onlarda ne aile, ne anne, ne baba ne de bizim için kutsal olan aile yaşamı kalmıştır. Onlar birbirleri ile boyfriend derler girlfriend derler beraber yaşarlar. Ne annelerine bakarlar, ne de babalarına ama bizim kültürümüzde makamların en güzeli olan cennet makamı analarımızın ayakları altındadır” dedi.

“MAALESEF BİR KISIM DEĞERLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ”

Toplumsal hayatta aileden sonra komşuluk ilişkilerinin geldiğini kaydeden Başkan Mahçiçek, “Dolayısıyla bizim toplumsal hayatımızda çok önemli olan aileden sonra o değerlerin başka bir şekli olan komşuluk münasebetleri gelir. Peygamber Efendimiz, ‘Cebrail AS. geldiğinde, ‘Komşularla ilgili o kadar çok şeyler anlattı ki, ben neredeyse komşuları birbirine mirasçı yapacak diye düşündüm’ der. Demek oluyor ki komşuluk münasebetlerimiz önemli değerlerimizden bir tanesi. Onun için burada bir araya gelmemizin en önemli sebeplerinden bir tanesi, komşuluklarımızın devam etmesini sağlamak. Bir kısım değerlerimizi maalesef kaybediyoruz. Bu apartman hayatı bizim eski komşuluk münasebetlerimizde bir miktar eksilmeye sebep oluyor maalesef. Biz çocukken, büyüklerimiz bir yere gideceklerinde ya da ihtiyaç halinde çocuklarını komşularına emanet ederdi. Akşamları birer tabak yemeklerini paylaşırlardı, tarhanalarını beraber yaparlardı, bulgurlarını beraber kaynatırlardı. Şimdi bunların bir kısmı apartman hayatıyla yok oldu. Ne tarhana yapabiliyoruz ne de bulgur kaynatabiliyoruz. Ama bu birliktelik önemli, beraber olmamız önemli. Bu ülkenin de buna ihtiyacı var. Onun için bu kabil kahvaltı programlarını düzenlememizin en önemli sebebi, birliğimiz, beraberliğimiz ve komşuluk münasebetlerimizin devam etmesi. Çünkü bu bizim sosyal hayatımızda, toplumsal hayatımızda çok önemli bir yeri olan değerdir komşuluk münasebetleri. Bu kabil kahvaltı programlarını düzenlemeye devam edeceğiz, en azından hatırlatmış olalım diye” ifadelerini kullandı.

“KARARLIYIZ, DÜNYA KENTİ YAPACAĞIZ”

Sözlerinin devamında 2023 yılında ev sahipliğini yapacakları EXPO 2023 Fuarı’nın önemine dikkat çeken Mahçiçek, Kahramanmaraş’ı dünya kenti yapmakta kararlı olduklarını belirterek, “Kahramanmaraş’ı bir dünya kenti yapacağız inşallah, bunda kararlıyız. Antalya’dan sonra Türkiye’nin ikinci EXPO Fuarı’nı Onikişubat Belediyesi olarak Kahramanmaraş’a biz getirdik. Bu projeyle en az 50 ülkeyi Kahramanmaraş’a getireceğiz. İki milyon insanın Kahramanmaraş’ı ziyaret etmesini sağlayacağız. Kahramanmaraş’ımızın ekonomisine yılda 1 milyar 250 milyon dolar katma değer sağlayacağız İnşallah. Yani Kahramanmaraş’ı bir dünya kenti yapacağız, bunda kararlıyız. O EXPO alanı içerisinde yaptığımız güzellikleri yakın bir zamanda hep beraber göreceğiz ve yaşayacağız” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZDAN BAŞKA SERMAYEMİZ YOK”

Site sakinlerine çocukların en büyük sermayeleri olduğunu belirterek, onlara dikkat etmeleri uyarısında bulunan Başkan Mahçiçet, yaşamından anekdotlar anlatarak, “Bu güzel kahvaltı programında bizlere zaman ayırdığınız, bizlerle beraber olduğunuz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımıza da sahip olalım diyorum, çünkü çocuklar çok önemli. Çocuklar bizim sermayemiz, başka sermayemiz yok emin olun ki. Bunu bazı yerlerde anlatıyorum, bir Pazar yerinde dolaşırken annemiz pazarcılık yapıyordu, yanına gittiğimde bana, ‘Başkanım biraz görüşelim’ dedi. Bir kenara çekildik, bana ilk cümle olarak, ‘Benim çocuğumu hapse attır’ dedi. Ben, ‘Bacım sen ne diyorsun, öyle şey olur mu, ben senin çocuğunu nasıl hapse attırırım’ dedim. O ablamız da, ‘Ben burada pazarcılık yapıyorum, akşama kadar kazandığımı akşam oğlum elimden alıyor, o parayı da uyuşturucuya veriyor, hapse attırırsan onu belki uyuşturucudan kurtulur’ dedi. Bir annenin feryadıydı bu. Onun için çocuklarımıza dikkat edelim, bizim başka sermayemiz yok” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZIN BAŞARISI İÇİN GAYRET EDİYORUZ”

Çocukların gelecekte daha iyi noktalara gelmesi adına Onikişubat Belediyesi olarak çalıştıklarına vurgu yapan Başkan Mahçiçek, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Biz de sizin sermayelerinize sahip çıkmak için kültür programlarıyla, spor programlarıyla, eğitim programlarıyla onların yanında olacağız. Her sene 70 bin kitap alıyoruz onları okutmak için. Her sene üniversite hazırlık kursları düzenliyoruz, bütün masraflarını belediyemizden karşılayarak. Bu sene 2 bin 750 öğrencimiz vardı, geçen seneki başarımız yüzde 71’di, bu sene daha yüksek olacak. İlave olarak, üniversite hazırlık kurslarının dışında bir de devlet memuru olmak için gerekli olan KPSS sınavları için de hazırlık kursları yapacağız. Yani belediye olarak çocuklarımızın, evlatlarımızın gelecekteki başarıları için her türlü gayreti ve çalışmayı yapacağız. Bizlerle beraber olduğunuz için bir defa daha teşekkür ediyorum.”

Başkan Mahçiçek konuşmasının ardından kahvaltıya katılan site sakinlerinin masalarını gezerek sohbet etti.

Programın sonunda site sakinleri adına Başkan Hanefi Mahçiçek’e plaket takdim edildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz