Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremin ardından uzmanlar, Kahramanmaraş’ın da olası bir deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek dikkat çeken uyarılarda bulunuyor. Bu uyarılar kent halkında paniğe neden olurken, bazı vatandaşlar evlerini bile değiştirme gereksinimi duydu. Gelişmeler üniversite öğrencilerini de tedirgin etti. Bugün sabah saatlerinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin (KSÜ) Karacasu Kampüsü’nde eğitim gören öğrenciler, eğitim gördükleri binaların çürük raporunun olduğunu, bu sebeple canlarının hiçe sayıldığını öne sürerek derse girmedi, eylem yaptı. Öğrenciler eylemlerini olaysız bir şekilde noktalarken, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaşanan gelişmelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“GEREKLİ YATIRIM VE BÜTÇENİN KONULMASI İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ”

Kahramanmaraş’ın deprem riski olan bölgelerden biri olduğunu kaydeden Rektör Can, göreve başladıkları günden bu yana Karacasu Yerleşkesi’ne gerekli yatırımları kazandırmanın çabası içerisinde olduklarını belirterek, “Üniversitemizin Karacasu yerleşkesinde iki yüksekokul bulunmaktadır. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu. Buradaki binalarımız da Kahramanmaraş’ımızdaki 1998-2007 yıllarında çıkan ‘Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’lerden önce inşa edilmiş binalardandır. Göreve başladığımız günden beri konu ile ilgili gerekli yatırımların yapılması ve bütçenin konulması için çaba içerisindeyiz ve yazdığımız resmi yazılar da bulunmaktadır. Bu noktada Ankara’ya her gittiğimizde gerek bürokrasi ile gerek siyasi otoritelerle ve gerekse Maliye Bakanlığımızın yetkilileriyle konuyu istişare ettik ve Kahramanmaraş'ımızın deprem riski olan bölgesindeki yüksekokullarımızın durumu hakkında açıklamalarda bulunduk. Ankara bürokrasisi de gereken her türlü desteğin 2020-2021 yılı içerisinde verileceğini ifade ettiler” dedi.

“KARACASU'DA BULUNAN BU İKİ OKULUMUZU AVŞAR YERLEŞKEMİZE TAŞIYACAĞIZ”

Karacasu’daki iki yüksekokulu Avşar Yerleşkesi’ne taşıyacaklarını aktaran Rektör Can, “Zaten bu konuda aylardır çalışıyoruz. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak bizler Karacasu’da bulunan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu yeni binalarının Avşar Yerleşkesi’ne yapılmasına karar verdik, yerlerini belirledik. Önümüzdeki ay içerisinde bu iki okulumuzun da temellerinin atılacağının planlarını yaptık. Ben öyle inanıyorum ki 2020-2021 eğitim-öğretim yılı içerisinde Karacasu'da bulunan bu iki okulumuzu Avşar Yerleşkemize taşıyacağız. Öğrencilerimizin de öğretim elemanlarımızın da istekleri bu yönde idi. Onların isteklerini bu şekilde gerçekleştirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

“YIKIM KARARI VERİLMİŞ ŞEKLİNDE YANLIŞ BİR BİLGİ VAR”

Karacasu Yerleşkesi’ndeki okullara yıkım kararı verildiği yönünde yanlış bir bilginin olduğunu dile getiren Can, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı, “En kısa zamanda bu okulların Avşar Yerleşkesine yeni binalar yapılarak taşınması yanında başka formüller de arıyoruz. Acaba bu öğretim yılı içerisinde bu okullarımızı başka binalara taşıyabilir miyiz diye de gerek valiliğimizle gerekse büyükşehir belediyemizle görüşme halindeyiz. Valiliğimiz, belediyelerimiz, şehrimizin tüm yönetimi, siyasilerimiz, bürokrasimiz, sadece Üniversitemizle ilgili değil Kahramanmaraş’taki tüm riskli binalarla ilgili bir çalışma içerisinde. Biz de bu çalışma gruplarının içerisinde bulunuyoruz. En kısa zamanda Karacasu’daki binalarımız ile ilgili tedbirlerin icraata konulacağını düşünüyorum. Karacasu’daki okullarımızla ilgili yıkım kararı verilmiş şeklinde yanlış bir bilgi var. Karacasu’daki binalarımız, 1998-2007 tarihlerinde çıkarılan ‘Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’lerden önce yapılan binalarda. Ve bu binaların yenilenmesiyle ilgili çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam etmektedir. Öğrencilerimizin ve akademik/idari personelimizin bu gelişmelerden haberdar olması için bu açıklamanın yapılması ihtiyacı doğmuştur.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz