Kahramanmaraş’ın kültürünü, geleneklerini ve göreneklerini ele alarak oyunlara konu eden Salman Kapanoğlu, bu kez de gençlere özel bir kitap yazdı. Gençlerin sanatı yakalayabilmeleri için Edebiyat ve Tiyatro alanında önemli başarılara imza atan Kapanoğlu, ‘İnternet Kafesi’ adlı eserini okuyucularıyla paylaştı. Bu anlamda gençlerin hayata bakış açısını daha iyi noktalara taşımak için yazdığı bu eseri Gazetemizle paylaşan Kapanoğlu, Gençliğin, milletlerin en kıymetli hazinesi olduğunu belirterek, “Benim yazdığım tiyatroları okullarda Öğretmenler, öğrenciler rahat rahat oynayabilirler. Millî zevkimize, millî ruhumuza, bizim Türk soframıza uygun gıdalardır” dedi.

 

TİYATRO HAYATA AYNA TUTUYOR”
Gençlik, milletlerin en kıymetli hazinesidir. Batı, bu hazineden mahrum olduğunu çok iyi biliyor. Onun içinde bizim gençliğimize kancayı attı diyen Kapanoğlu, “Kimseyi bu zamana kadar taklit etmedim. Ben bu kitapta sanatla alakalı görüşümü anlatmak istedim. Ne için yazdığımı, amacımın ne olduğunu okuyucularımla paylaşmak istedim. Öğrencilerin içinde yaşayarak kendi oyunlarımı yazdım.30’a yakın oyunum var hepsi oynanarak, seyircinin alkışını aldı. Mevcut oynanacak oyunlarda hep Türkiye’ye kafa tutan, Türklüğünden utanan, Müslümanlığından utanan, inkâr edilen, geçleri yoldan çıkaran, bizim kültürümüze, tarihimize, küfür eden oyunlardı. Onları da ben oynayamazdım. Tiyatro insana bir edep, terbiye öğretmeli, estetik öğretmeli, güzellik öğretmeli. Hayata ayna tutmalı. Eğer bir tiyatro bir milletin tarihine küfür ediyorsa, inançlarla alay ediyorsa ben bu tiyatroyu oynamam. Benim tiyatrolarım bir ihtiyaçtan dolayı doğdu. Benim yazdığım tiyatroları okullarda Öğretmenler, öğrenciler rahat rahat oynayabilirler. Millî zevkimize, millî ruhumuza, bizim Türk soframıza uygun gıdalardır” ifadesini kullandı.

GENÇLİK İSE EN BÜYÜK HAZİNE”

Bu kitaptaki oyunların hepsi, Türk mutfağında pişmiş, Milli soframıza servis edilmiş, gençlerimizin tam dişine ve damak tadına uygun oyunlar olduğunu söyleyen Kapanoğlu, “İnsan okumaya kendini zorlayacak, yazma ise insanı zorluyor. Kitap tamamen gençlere yönelik, gençlik ise en büyük hazinedir. Avrupalılar bu hazineden mahrum. Bu hazineden mahrum olduğu için ise bizim gençlerimize kancayı takıyor. Gençlerimizin elinden gençliğini almaya çalışıyor. Bu yüzden bizim gençlerimizi kurtarmamız gerekiyor. Uçuruma giden gençlerimizi bu kitapla kurtaracağız. Artık günümüzde teknoloji bağımlılığı olan bir tek gençlerimiz değil ne yazık ki. Artık gencisi, yaşlısı teknolojinin bağımlısı olmuş. Bu kitapta ise gençlerin okul hayatını, okuldan kaçmaları gibi sorunları ele alıp tek tek bu konuları işledik. Bu kitaptaki amaç okunmasının yanında uygulanmasıdır” dedi.

TİYATROLARIM İHTİYAÇTAN DOĞDU”
Kapanoğlu, “Öğrenciler, İnternet Kafes’inde yer alan tiyatro aynasında kendilerini görüp, gerçek benliklerine döneceklerdir. Görev yaptığım okullarda, tiyatro kolunu hep bize uygun gördüler. Tiyatroya çok önem verdim. Tiyatro, canlı birebir orada ağlayıp, gülünebiliyor insan. Benim tiyatrolarım hepsi ihtiyaçtan doğdu. Kitap beni yaz diye zorladı. Bu konuda Kahramanmaraş halkından çok ilgi gördüm ve Kahramanmaraş halkı tiyatroya sahip çıktı. Hatta gelen seyircilerimden çok güzel tepkiler aldım almaya da devam ediyorum. “İnternet Kafesini” yazdım ama çocuklar hiç internet oynamasın demiyorum. Tabiki oynayacak, vakit geçirecek. Eskiden çocukların medeni cesareti yoktu, Öğretmenlere soru soramazdı, Öğrenci öğretmenlerine dertlerini anlatamazdı. Şimdiki nesil ise o kadar çok kendine öz güveni var fakat aşırıya gidiyor. Her şeyin bir mesafesi olmalı. Aşırıya kaçmamalı. İnternetin esiri olmaktan kurtulmalılar. Saygıyı, sevgiyi elden bırakmamaları gerekir” şeklinde konuştu.

OYUNLARIMI MARAŞ AĞZIYLA YAZDIM VE OYNADIM”
Tiyatro dünya çapında oturmuş bir sanattır diyen Kapanoğlu, “Tiyatroyu bir akrabamızın okuma yazma bilmezken, aklından Köroğlu’nu, eski hikâyeleri anlatarak, bulunduğu yerde tiyatro yaparak ve ekibini oluşturmasıyla heveslendim bu işe. Orada bu işi yaparak hem para kazandı hem de birçok kişiye yardımcı oldu. Bende orada karar verdim tiyatrocu olmaya. Tiyatro oyunlarımda Maraş ağzıyla yapmak ise çok farklı bir iş. Oyunlarımı hep Maraş ağzıyla yazıyorum ve mahalli ağzı ile oynuyorum. Bir kısmını dekordan dolayı, kostümden dolayı ve masraftan dolayı oynayamasak ta, Bu şekilde takdir gördü ve çok büyük ilgi görmesine vesile oldu” dedi.

OKUMAKTAN İNSAN BIKMAZ”
Sanat, ne sanat için nede toplum içindir; sanat yalnız insan içindir. Sanatkâr, gerçek sanatkârın kâinattaki sanatını arar. Kim ne kadarını görebilirse diyen Kapanoğlu, “İnsan okumalı, araştırmalı. Okumaktan insan bıkmaz. Eskiden insanlar sobanın başında toplanıp yaşlı insanlar hikâye, masal anlatırmış ve herkes dinlermiş. Gençlere şimdilerde kendini internete çok kaptırıyor ve her şeyden bağını koparıyor. Hayattan soyutluyor kendini. Çocuklar kendini okumaya zorlasınlar. Yazarlığa zorlamasınlar. Yazarlık kendilerini bir gün zorlar. Benim gece vakitlerinde uykumun kaçtığını bilirim. Kaç defa uyanıp yazıları kaleme aldığımı bilirim. Geçlere tavsiyem ilham geldiği zaman kesinlikle not alsınlar. Bizler okumaya mecburuz. Hem okudum hem de yazdım, yalan dünya senden bezdim şarkıda da olduğu gibi önce okumak” ifadesini kullandı.

Salman Kapanoğlu Kimdir?

1956 yılında Kahramanmaraş’ta doğan yazar, mezun olduğu Kahramanmaraş Lisesi, edebiyat öğretmenliğinden 2007 yılında emekli oldu. Ankara Üniversitesi’ne bağlı Kırıkkale Meslek Yüksek Okulu’nda güzel Sanatlar ve Türkçe derslerine girdi. Hisar, Türk Edebiyatı, Töre, Devlet, Milli Gazete, Millet, Çaylak, Testere, Uzunoluk, Edik, Alkış Gazete ve dergilerde, edebi ve mizahi yazıları yayınlandı. Tek kişilik (Stand Up) gösterilerini; Ankara, Bursa, Konya, İzmir, Niğde, Almanya ayrıca; Kahramanmaraş Sütçü imam, Konya Selçuk, Isparta, Süleyman Demirel ve Gaziantep Üniversitelerinde sergiledi. “Bir tatlı tebessüm Tiyatro Topluluğu” nu kurdu. Kendi yazıp yönettiği oyunları, Kahramanmaraş’ta ve diğer illerde sahneledi. Emekli olduktan sonra, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nün kuruculuğunu yaptı. Burada uzun yıllar tiyatro dersleri vererek birçok tiyatro öğrencisi yetiştirdi. Yazıp yönettiği yedi adet oyununu 2008 yılında yayınladığı “Çarşıbaşı Hatıraları” adlı kitabında topladı. “Akılsız Başın Cezası” adlı Ortaoyunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Edebi Kurulu’ndan geçerek sahnelenmeye hak kazandı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve İl Eğitim Müdürlüğünce KADEP Projesi kapsamında ilk, orta ve liselerde tek kişilik gösteri tarzında “Değerler eğitimi vermeye devam ediyor.

Haber: Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz