Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşısı esnafı, uzun süredir durgun olan işlerin yaz sezonunda hareketleneceğini umduklarını ancak 2016 yazında da umdukları gibi hareketli bir sezonun geçmediği söyledi.

Bezirgân Çarşısından Ayakkabıcılar Çarşısına, Kuyumcular Çarşısından Bakırcılar Çarşısına, Semerciler Çarşısından Bedesten ve Taş Hana kadar birçok sektörün adeta beşik yeri olan ve asırlardır bölge insanının alışveriş yaptığı gözde mekânlarından Tarihi Kapalı Çarşı’da esnaf işlerin iyi gitmediğinden dolayı yakınıyor. Diğer esnafların olduğu gibi Kapalı Çarşı esnaflarının da sorunlarını ve düşüncelerini sık sık dile getiren ve onları sayfa sütunlarına taşıyarak gündeme alan Manşet Gazetesi, bu hafta yine esnafın derdini dinledi. Esnaflara, Geçtiğimiz yazın ardından nasıl bir sezonunun geçtiğini sorduğumuzda esnaf, işlerin azda olsa hareketli olduğunu ancak bu yazdan da umduklarını bulamadıklarını dile getirdi.

‘İŞLERİMİZ HER SENEYE NAZARAN BİRAZ DAHA DÜŞÜYOR’

Kapalı Çarşı sandıkçı esnafı İsmail Kara  şunları kaydetti: “Çarşımız tadilat gördükten sonra her zaman olduğu gibi özel ziyaretçileri geldi. Bir yoğunluk vardı ama işler fena değildi. İşlerimiz her seneye nazaran biraz daha düşüyor. Bu da kitlesel bir sorundan kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Kısaca söylemek gerekirse çarşı olarak yaz sezonundan beklentimiz yüksekti ama beklentimizin altında bir sezon geçti.  İşlerimizin iyi veya güzel olmasından çok öncelikle üslubumuz esnaf olarak devletimiz rahat olursa bizde rahat oluruz.” 

‘İSTEDİĞİMİZ GİBİ BİR YAZ SEZONU OLMADI’

Kapalı Çarşı kuyumcu esnaflarından Olcay Dayıoğlu, şöyle konuştu: “Kapalı Çarşıda yaz sezonu iyi geçti diyebilirim. Altının çok yükselmesine rağmen yine de vatandaşlarımız rağbet gösterdi. Bu sene gurbetçilerimiz çarşıya neredeyse hiç uğramadılar. Bunun etkisi olarak da istediğimiz gibi bir yaz sezonu olmadı ama az öncede dediğim gibi yine de altının yükselmesi ve birçok sebebe rağmen iyi bir sezonu geride bıraktık.

‘YAZ SEZONU KIŞIN DEVAMI GİBİ OLDU’

Giyimci esnafı Mehmet Çuhadar, şunları dedi: “Çarşıda yaz sezonu kışın devamı gibi oldu. Yazdan hiçbir şekilde verim alamadık. Tabii bunu etkileyen birçok çeşitli sebep oldu. Altın yükseldi, gizli bir ekonomik kriz vardı. Dolayısıyla vatandaşlarda elinde ki paraları harcamak istemediler. Bunun sonucunda da çarşıda yaz sezonu ölü geçti diyebilirim.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz