Geçtiğimiz yıl 480 iş yerinin bulunduğu Kapalı Çarşı’da yaşanan sel felaketi esnafı maddi zarara uğratmıştı. Bu yıl ise Belediye yaşanabilecek sorunları önlemek amacıyla gerekli hazırlıkları tamamladı. Yaşanabilecek sel felaketine karşı önlemler alındı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte yaşanabilecek sorunları önlemek amacıyla gerekli hazırlıkları tamamladı. Yaşanabilecek sel felaketine karşı önlemler alındı. Geçtiğimiz yıllarda Kapalı Çarşı, Yeni Sanayi Sitesi, Doğukent ve ana arterlerde yağmurlamaların eksik olduğu yollarda sürücü ve vatandaşlar zor anlar yaşıyordu. Belediye bu alanlarda çalışma alt yapı çalışmalarını güçlendirdi. Özellikle Kapalı Çarşı’da yağmurların yoğun olduğu günlerde zor anlar yaşayan esnafların sıkıntıları sık sık gündeme getiriliyor. Geçtiğimiz yıl 480 iş yerinin bulunduğu Kapalı Çarşı’da yaşanan sel felaketinde birçok ürün zarar görerek esnaf maddi zarara uğramıştı. Su baskınlarının en etkili olduğu ayakkabıcılar çarşısında gerekli önlemlerin alındığı belirtildi.

KAPALI ÇARŞI KAHRAMANMARAŞ’IN VİTRİNİ
Türkiye’nin üçüncü büyük çarşısı olan Tarihi Kapalı Çarşıda esnaflık yapan aynı zamanda Kapalıçarşı Esnafları Topluluğu (KATARDER) Başkanı Mutlu Bolat Kapalı Çarşı esnafları adına konuyu Manşet Gazetesi’ne değerlendirdi. Kapalı çarşı hakkında bilgiler veren Bolat, Tarihi Kapalı Çarşı’nın Kahramanmaraş’ın ekonomisindeki lokomotifi ve can damarı olduğunu söyledi. Yurtdışı ve şehir dışından gelen vatandaşların çarşıya uğramadan geçmediğini belirten Bolat şöyle dedi: “Kapalı Çarşı Kahramanmaraş’ın vitrinidir.

Son dönemde çarşımız restore edildi ve sonrasında bir takım sıkıntılarımız oldu. Sıkıntılardan birisi olan çatıda problemler vardı. Yoğun yağışta olsa ufak yağışta olsa çatıda akmalar yaşanıyor. Akmaların önlenmesi için zaman zaman belediyeden görevliler gelerek konuyla ilgileniyor. Çatıda şu an içinde akmalar meydana geliyor. Sabırla çatımızın yaptırılmasını bekliyoruz. Çatının yapılmasıyla birlikte yağan yağmurla çarşının üst tarafından gelen sel baskınlarını su yoğunluğu direk Bakırcılar Çarşısı ile Semerciler Çarşısı’ndan geçerek ana artere kadar iniyor. Suların inmesi sonucuyla işyerlerini su basıyor.”

Belediyenin çalışmalar yaptığını fakat kendilerin istediği gibi olmadığını vurgulayan Bolat,

Sadece kış için değil yazında çatılara uygulanan camlar sıcaklığı yoğun bir şekilde alt tarafa veriyor. Çarşıyı gezen insanlar bu defa sıcak gezmiyor. Çarşı’nın görünümü güzel ama işleyiş olarak burada ki vatandaşlara zararı oluyor. Esnafların dışarıda kalan ürünlerinin renk atması bakırlarının bozulması gibi problemler yaşanıyor” dedi.

KAPALI ÇARŞI KIŞA HAZIR
Kapalı Çarşı’nın sel felaketine fiziki olarak hazır olmadığını kaydeden Bolat, “Sel felaketi doğa şartlarından meydana gelir ama tedbiri almakta bizim elimizde olan bir durum. Konuyla ilgili sadece belediyeden beklentimiz yok. Esnaflarında bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesi gerekir. Burada en büyük görev Büyükşehir Belediyesi ve Dulkadiroğlu Belediyesi’ne düşüyor. Kapalı Çarşı’da ki tüm işyerlerinin ön tarafta bir tezgahları var. Tezgahlar kaldırım seviyesinin üzerindedir. Esnafların ürünlerini dışarı çıkaracakları yerine içeride tutma gibi bir şansı yoktur. Esnafın ürünlerini dışarıda sergilemesi gerekir.

Çarşıda yaşanan mağduriyet tek bir esnafa yönelik değildir. Burası karma esnafların bulunduğu bir alan. Ayakkabıcı, sandıkçı, bakırcı, hediyelik eşya satan işyerleri de mağdur oluyor. Yağış olduğu zaman sadece gıda üzerinde tüketilen ürünler değil tüm ürünler de sıkıntılar yaşanıyor” şeklinde konuştu.

SOSYAL ALAN EKSİKLİĞİ VAR
Çarşı 31 bin metre kare bir alan ve bu alan içerisinde sosyal alan eksikliğinin olmadığını vurgulayan Bolat konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsanlar çarşıya geldiği zaman çocuklarıyla dinlenecek, alışveriş arasında nefes alabileceği, oturup dinlenebileceği bir alan yok. İnsanların tuvalet ihtiyaçlarını giderebileceği yeterli sayıda tuvalet yok. Uygulanabilecek en güzel alan eski kışla ile çarşı arasında kalan alan yapılabilir. Çarşı içerisinde sosyal aktivitenin işleyebileceği bir alanın yapılması gerekir. Çarşı yaklaşık 600 yıllık bir çarşı Ticaretin işleyişinin yanı sıra tarihi mekânlarında yoğun olduğu bir alandır. Çarşı içerisinde Gaffaryum Baba türbesi, Bedesten, Doğa Kubbesi, İklimiye Hatun Camii, Hatuniye Hamın Camii, Ulu Camii gibi tarihi alanlarımız da var. Buralar önemli noktalar” diye konuştu.

“KENTİMİZ BACASIZ SANAYİ OLACAK”
Germenica Antik Kent’le ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bolat, şu ifadeleri kullandı:

“Germenica Antik Kent 500 tane eski generallerin yaşadığı antik evlerdir. Bu alanlar bölgede sadece Kahramanmaraş’ta mevcut. Çalışmalar devam ediyor, fakat henüz ziyarete açılmadı. Ziyarete açıldığı zaman buranın Kahramanmaraş’ın bacasız sanayisi olacağı kanaatindeyim. Mahir Ünal’ın Kültür Bakanı olmasıyla birlikte çarşı esnafı büyük bir beklenti içerisine girdi. Germenica Antik Kentin artık bir şekilde ele alınıp gün yüzüne çıkarılması gerekiyor. Mozaikler dünya standartlarının üzerinde bir alandır. Bu şehri kurtaracak bir projedir. Öncelik buna verilmelidir.”
Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz