Merkez Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan 2 kilometre uzunluğundaki 500 yıllık tarihi çarşı, bayrama sayılı günler kala sabahtan akşama kadar alışveriş yapanların uğrak yeri oluyor. Saraçhane, Bakırcılar, Semerciler, Mazmanlar, Kazzazlar ve Demirciler Çarşısı’nın etrafında toplanmış geleneksel el sanatları alanında hizmet veren çok sayıda atölye ve dükkânla Türkiye’de geleneksel el sanatlarının en yoğun şekilde icra edildiği merkezlerden biri olan Tarihi Kapalı Çarşı, birçok sektörün adeta beşik noktası olma konumunu koruyor. Sim sırma işlemeciliği, köşkerlik, keçecilik, külekçilik, ahşap oymacılığı, saraçlık, semercilik, kuyumculuk gibi geleneksel el sanatlarının birçok çeşidinin doğal ortamında sergilendiği, temelleri Dulkadiroğulları dönemine dayanan tarihî çarşı, hâlâ ayakta olmakla birlikte ekonomik açıdan canlılığını da koruyor. Kıyafetten ayakkabıya, kuyumculardan oymacılara, bıçakçılardan bakırcılara, bayramlık ikramlardan hediyeliklere kadar hemen hemen her talebe cevap verebilen esnaflar yoğun talebi karşılamaya çalışıyor. Bu sene tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten dolayı bu görüntüleri pek fazla göremediğimiz Kapalı Çarşı’da, esnaf eski günlerini arıyor. Koronavirüsten dolayı bir müddet hizmet veremeyen esnaflar geçirilen Ramazan Bayramı’nı çok kötü olarak değerlendiriyor. Bizde gazete ekibi olarak yaklaşan Kurban Bayramı’nın Kapalı Çarşı esnafının satışlarını etkilemeye başladı mı? Hareketlilik var mı? Bu konuyu değerlendirmek üzere esnaflarla konuştu.

KURBAN BAYRAMI’NDAN BİR ŞEYLER OLUR DİYE BEKLİYORUZ”

Kapalı Çarşı esnaflarından 53 yaşındaki Durdu Mehmet Karasu, Kurban Bayramı yaklaştığını ama vatandaşlardan bir hareketlilik, bir canlılık göremediklerini kaydederek, “Kapalı Çarşıda biraz kalabalık var ama alışveriş konusunda işler çok zayıf. Ramazan Bayramında virüsten dolayı hiçbir iş yapamadık. İnşallah Ramazan Bayramı’na istinaden Kurban Bayramı’ndan bir şeyler olur diye bekliyoruz” dedi. İnsanların bayram alışverişine daha çıkmadıklarını anlatan Karasu, son hafta bir hareketlilik olmasını beklediklerini ifade etti.

“BİZDE HAREKETLİLİK VAR AMA VATANDAŞLARDA YOK”

Koronavirüs sadece kendisinin içinde bulunduğu giyim sektörünü değil bütün esnafları etkilendiğinin altını çizen Durdu Mehmet Karasu, “Bizde hareketlilik var ama vatandaşlarda yok. Biz Kurban Bayramı için bütün hazırlıklarımızı yaptık ama vatandaşlardan icraat yok. Hep sorup gidenler var alışveriş yok. Ama belki Kurban Bayramı’nın son hafta kala bir şeyler olursa olur. Temennimiz bu yönde” diye konuştu.

“ALLAH VATANDAŞLARIMIZIN YARDIMCISI OLSUN”

Fiyatlara da değinen Karasu, “Fiyatlar serbest piyasa olduğundan dolayı isteyen istediği gibi fiyatlarda artış yapıyor ama hepsi zamlı gerçekten. Allah vatandaşlarımızın yardımcısı olsun, özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın. Kazasız belasız bir Kurban Bayramı atlatırız inşallah” şeklinde konuştu.

“GEÇEN SENEYE GÖRE ALIŞ VERİŞ ÇOK NADİR”

Baharatçılık yapan Ömer Akçakale, de geçen yıla göre bu yılı değerlendirerek bayram alışverişlerinin çok nadir olduğunu söyledi. 18 yaşından beri baharatçılık yaptığını söyleyen Akçakale, “Bu sene pandemiden dolayı piyasaların çoğu biraz kritik. Geçen seneye göre alış veriş çok nadir. Alışveriş yok tüm esnaflar zaten perişan. Perişan dediğimiz iş yok, ortalık vahim, dışarıdan gelen gidenler yok, özellikle gurbetçilerimiz. Onlarda gelmezse durumumuz harap. Onların gelmemesi bizi büyük etkiledi” dedi.

“KURBAN ALIP KESECEK DURUMU BİLE VAHİM”

Ramazan Bayramında çok kötü geçti. Pandemiden dolayı insanlar dışarı çıkamadı. Esnafların çoğu mağdur oldu. 3 gün çalıştık 4 gün kapattık. Bu sene halimiz harap. Kurban Bayramı’da bir yandan yaklaşıyor. Milletin şu andan kurban alıp kesecek durumu bile vahim. Bu sene böyle gider işlerin açılacağını hiç zannetmiyorum. Bu sene için hayırlısı diyelim” ifadelerini kullandı.

“DUYARLI OLMALARINI İSTİYORUM”

Devletin esnaflara biraz destek çıkmalarını istediğini belirten Ömer Akçakale, “Bazen ödemelerimizde zorlanıyoruz” diye konuştu. Son olarak ise “Tüm İslam aleminin Kurban Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum” şeklinde konuştu.

“SON 1 HAFTA KALA HAREKETLİLİĞİN BAŞLAMASINI ÜMİT EDİYORUZ”

Bir başka esnaf Mustafa Gündoğdu ise şu ifadelere yer verdi: “Piyasada şu an daha hareketlilik başlamadı. Son 1 hafta kala hareketliliğin başlamasını ümit ediyoruz. Virüsünde bunda bayağı bir etkisi oldu. Normalde şimdiden Kurban Bayramı hareketliliği başlaması gerekiyordu. Son günlere doğru açılmasını bekliyoruz.

“RAMAZAN BAYRAMI NORMAL BİR GÜN BİLE DEĞİLDİ”

Geçen seneye göre bayram haricinde işleri 4/3’ü kayıp. Bayram alış-verişini daha görmedik tabi. Piyasa da 4/3 gibi bir oranda bir kayıp var. Ramazan Bayramı bizim için çok kötü geçti. Hiç bayram gibi değildi. Normal bir gün bile değildi. Virüs bizim işlerimizi bayağı bir etkiledi. Bundan sonrada artık ne olur bilemiyorum. Bizde temkinli gitmeye çalışıyoruz. Allah hakkımızda hayırlısını versin. Bütün esnaf arkadaşıma Allah bol rızıklar versin. Allah’ım tüm insanlığın üzerinden bu virüs belasını kaldırsın inşallah. Herkesin Yaklaşan Kurban Bayramı şimdiden mübarek olsun.

 (Haber: Burhan Karagöz)

Editör: Mahmut Beyaz