Koronavirüs (COVİD-19) salgını başlangıçta Çin’i etkilese de artık küresel bir tehdit haline gelirken, bugün 6 kıtaya ve 50’den fazla ülkeye yayılmış durumda. Dünya kamuoyunu kasıp kavuran koronavirüs enfeksiyonu Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların çalışmalarına rağmen Türkiye’de de görülürken, resmi makamların yaptığı açıklamalara göre iki vatandaş hayatını kaybetti. Yaşanan gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen koronavirüs toplantısı sonrası bazı kararlar alınmıştı. Toplantıda eğitim ve öğretime ara verilmesinin yanı sıra spor karşılaşmalarının seyircisiz oynanmasına kadar birçok karar alınırken, Sağlık Bakanlığı ile yapılan değerlendirmeler sonucunda İçişleri Bakanlığı tarafından ek bir genelge 81 il valiliklerine gönderildi. Genelgeye göre, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri olarak faaliyet yürüten ve vatandaşların çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini arttıracağı gerekçesiyle market ve lokantalar haricindeki birçok işletmelerde faaliyetler geçici olarak durduruldu. Faaliyetleri devam eden işletmelerde ise koronavirüs tedbirlerine azami özen gösteriliyor. Bu kapsamda sorumluluk üstlenen Kahramanmaraş Dondurmacılar, Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Erdal Kanbur, oda üyesi iş yerlerinin dezenfekte edilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi. Kanbur, üyelerine uyulması gerekenler noktasında uyarılarda bulundu.

“HALKIN SAĞLIĞI İÇİN TÜM TEDBİRLERİ UYGULAMAK ZORUNDAYIZ”

Koronavirüsün etkilerini yakından takip ettiklerini belirten Kanbur, “Koronavirüsün etkilerini bütün dünya görüyor. Bizlerde bunu yakından takip ediyoruz. Esnaflarımızdan öncelikle sakin olmalarını ve hijyen konusunda gerekli tedbirleri almalarını istedik. İş yerlerine kapasitenizin fazlasında müşteri almamaları konusunda uyardık. Tedbirler kapsamında bir dolu bir boş masa bırakmalarını istedik. Gıda maddelerini açıkta bulundurmamalarını söyledik. Devletimiz bir takım önlemler alıyor. Devletimizin aldığı önlemleri bizlerde hayata geçiriyoruz. Bu süreç geçecektir, hayat normale dönecektir. Bizler halkın sağlığı için alınan tüm tedbirleri uygulamak zorundayız. Koronavirüs karşı ailemizi nasıl koruyorsak, esnaflarımız aynı şekilde müşterilerini korumalıdır.” diye konuştu.

“400’ÜN ÜSTÜNDE ŞUBEMİZDE ÖNLEMLER ALDIK”

Öte yandan MADO olarak da Türkiye genelindeki 400’ün üstünde şubede çeşitli önlemler aldıklarına vurgu yapan Kanbur, sözlerine şu şekilde devam etti, “Şuanda MADO olarak açıkta ürün bulundurmadan vatandaşlara hizmet etmeye devam ediyoruz. Koronavirüse yönelik tüm tedbirleri alıyoruz. MADO olarak Türkiye’de 400’ün üstünde şubemiz var. Bütün şubelerimize bakanlığımızın bize verdiği bilgileri iletiyoruz ve bu noktada bilgilendirmek üzere iş yerlerine asmaları için dikkat edecekleri kuralları anlatıyoruz. Temizlik ve hijyene her zamankinden daha fazla özen göstermeleri gerektiğini belirtiyoruz ve tedbirleri aldırıyoruz. Giriş ve çıkışlarda daha dikkatli olmak ve misafirlerimizi daha güzel ortamlarda ağırlamak için bu tedbirlere uymak zorundayız. İnşallah bunu kolaylıkla atlatacağız” dedi.

“MAĞAZALARIMIZ DÜZENLİ OLARAK DEZENFEKTE EDİLİYOR”

En önemli önceliklerinin müşterilerinin sağlığı olduğunu vurgulayan Kanbur, “Bu kapsamda koronavirüsüne karşı alınan önlemleri sizinle paylaşmak isteriz. Mağazalarımız düzenli olarak dezenfekte edilmektedir. Personellerimizin tümü konu ile ilgili bilgilendirilmiş ve rutin hijyen kontrolleri sıklaştırılmıştır. Mağazalarımızda kullanılan tüm malzemeler düzenli olarak dezenfekte edilmektedir. Personelimizin ateşleri ve sağlık durumları düzenli olarak takip edilmektedir. Üretimden sunuma kadar tüm alanlarda maske ve eldiven kullanımlar sağlanmaktadır. Misafirlerimiz ve çalışanlarımız için tüm mağazalarımıza dezenfektanlar yerleştirilmiştir. Tedarik zincirlerimizdeki rutin kontroller sıklaştırılmıştır. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm ilgili bakanlıklar yakından takip edilmekte, alınan tüm tedbirler hızlı şekilde uygulanmaktadır. MADO ailesi olarak tüm hizmet süreçlerimizde önceliğimiz misafirlerimizin güvenliği olup, bu çerçevede içinde bulunduğumuz durumun gerektirdiği önlemleri hızlıca alıyoruz” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz