Türkiye’de gençliğin en büyük sorunları arasında yer almaya başlayan madde bağımlılığına karşı Kahramanmaraş’ta bir grup madde bağımlısı ailesi tarafından kurulan Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği (KAMED), kısa sürede önemli başarılara imza atıyor. Her geçen gün yeni bir proje oluşturarak gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması ve ailelerinin de eğitim almasını amaçlayan dernek yeni bir projeye imza attı. KAMED, Kahramanmaraş’ta madde bağımlılığına karşı etkin bir mücadele dönemi başlatmak için İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunduğu ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ projesinin startını geçtiğimiz aylarda vermişti. Proje kapsamında aile bilinçlendirme toplantıları hızlı bir şekilde devam ederken, projenin sürdürülebilir olması amacıyla yeni bir çalışma başlatıldı. ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ projesinin sürdürülebilir olması amacıyla hayata geçirilecek olan ‘Bağımlılıkla Tam Mücadele: 1. Akdeniz Ulusak Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı ve Farkındalık Seminerleri’ ile madde kullanımına bağlı tehlikeleri azaltmak hedefleniyor.19 Eylül’de gerçekleştirilecek olan ‘Bağımlılıkla Tam Mücadele: 1. Akdeniz Ulusak Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı ve Farkındalık Seminerleri’ projesiyle hakkında bilgiler veren KAMED Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu, madde bağımlılığı hakkında farkındalık kazandırarak, bu problem için her bir bireyin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini hatırlatmak istediklerini söyledi.

“TEHKİLERİ BERTARAF ETMELİYİZ”

Madde bağımlılığına karşı farkındalık, duyarlılık ve bilinç düzeylerinin artırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Hacıbebekoğlu, “Madde bağımlılığının önlenmesi ve toplumsal bilincin oluşturulması amacıyla hayata geçirilen ‘Bağımlılıkla Tam Mücadele: 1. Akdeniz Ulusak Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı ve Farkındalık Seminerleri’ projesiyle, derneğimiz çalışmalarının etki alanını genişleterek ve bir önceki projemiz olan ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ projemizin sürdürülebilirliğini sağlamış olacağız. Proje kapsamında başta 14-25 yaş arası olmak üzere tüm gençlerin ve yetişkin bireylerin karı karşıya olduğu madde kullanımı ve bağımlılığı problemi yaşayanların sosyal uyumunu sağlamak ve geliştirmek için karar vericilerin bir araya gelmesi: farkındalık, duyarlılık ve bilinç düzeylerinin artırılması için çalışmalar yapma kararı aldık. Madde kullanımına bağlı tehlikeleri bertaraf etmek ve madde bağımlılığı ile ilgili sorunların çözümüne katkı sağlamak için bu projeyi geliştiriyoruz” dedi.

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Proje kapsamında bütün kesimlere ulaşarak çalıştay, bilinçlendirme ve farkındalık seminerleri düzenlemek istediklerini kaydeden Hacıbebekoğlu, “Proje kapsamında, aile hekimlerinden sağlık çalışanlarına, toplum sağlığı merkezi çalışanlarından okul yöneticilerine, anne ve babalardan din görevlilerine, muhtarlardan psikolojik danışmanlık ve rehber öğretmenlere, öğrencilere ve sivil toplum sektöründe madde bağımlılığı alanında çalışan ve başka tematik ulaşarak çalıştay, bilinçlendirme ve farkındalık seminerleri düzenlemek istiyoruz. Amacımız kamuoyunun tüm paydaşlarına madde bağımlılığı hakkında farkındalık kazandırarak, bu problem için her bir bireyin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini hatırlatmaktadır. Genel olarak tüm bu proje ile yapacağımız çalışmalar; madde bağımlılığı ile mücadele etmeye çalışan dezavantajlı bireyler ve ailelerin yanında yer alarak onları bilgilendirmek, desteklemek ve bu problem için birlikte çalışarak, önleyici yollar ve yöntemler geliştirerek kamu yararına üzerimize düşeni yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BAĞIMLILIKTAN KURTULMANIN YOLU BAKIŞ AÇISINI DÜZELTMEKTEN GEÇER”

Proje hedeflerini anlatan Hacıbebekoğlu, “Toplumun tüm kesimlerinden bireylere ulaşarak madde bağımlılığı sorunu ve problemine topyekün mücadele edilmesini sağlamak. Şehrimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarında görev alan üst düzey yöneticilerin madde bağımlılığı ile mücadele noktasında bilgilendirmek. Kurumları bilinçlendirme ve farkındalık kazandırma faaliyetlerine dâhil olarak, sorumluluk almalarını ve bizlere destek olmalarını sağlamak. Kamu-STK işbirliğini güçlendirerek, diyalog ve ortaklarımızın devamlılığının sağlanması. Madde bağımlısı bireylerin sosyal hayata katılabilmesi ve uyum sağlayabilmesi için kamudaki ve sivil toplumdaki kuruluşlar ile birlikte çalışabilmek. Madde bağımlılığı ile mücadele eden bireylerin tedavileri sonrasında sosyal ve çalıma hayatına kazandırılması için psiko-sosyal destek sağlamak. Şehrimizdeki madde bağımlısı bireylerin sayısını azaltmak. Bağımlılığa bulaşmamış bireyleri bilinçlendirerek, yeni bireylerin bağımlılığa bulaşması konusunda önlemler alınmasını sağlamak. Tüm paydaşlarımızın desteğini alarak, bağımlılıkla mücadele noktasında hareket alanımızın ve çalışma kapasitemizin güçlenmesini sağlamak. Kamuoyunun bir şekilde bağımlılıktan yolu geçmiş bireylere karşı olan bakış açısının değişmesini sağlama” açıklamalarında bulundu.

“MADDE BAĞIMLISI BİREYLER VE AİLELER HEDEF KİTLE”

Projenin hedef kitlesinin kamu kurumları ve STK’lar olduğunun altını çizen Hacıbebekoğlu, “Projemiz kapsamında öncelikli hedef kitlemiz; kamu kurumları ve Stk’lar. Madde bağımlısı bireyler ve ailelerdir. Sonrasında bağımlılık riski altındaki bireyler ve bu bireylerin aileleridir. Bireylerin odak halinde içindeki yaşadıkları sosyal çevre (okul, üniversite, arkadaşlar, mahalle ve iş çevreleri) öncelikli ulaşmak istediğimiz hedef kitlemiz arasındadır. Yerel medya kuruluşları (gazete, TV, radyo ve bu kuruluşlarda çalışan gazeteciler) ulusal ve yerel sivil toplum kuruluşları Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde yer alan genç Yeşilay topluluğu” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ’TA BAĞIMLILIĞA SAVAŞ AÇTIK”

Hacıbebekoğlu, Kahramanmaraş’ta bağımlılığa savaş açtıklarını belirterek, “İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Müdürlüğü’nce bir projemiz vardı, ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ isimli. Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Mücadele Derneği’nin azmini ve iş birliğini güçlendirmek istiyoruz. İnşallah bu çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Sizleri geleceğimiz olan çocuklarımıza sahip çıkmaya davet ediyorum. Bağımlılık, bir maddenin veya davranışın yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilemesine rağmen kullanımına veya yapılmasına devam edilmesidir. Fiziksel bağımlılık, kullanılan maddeye karşı bir adaptasyon gelişmesine bağlı olarak maddenin varlığına karşı duyulan fizyolojik bir istektir. Ruhsal bağımlılık ise kişinin duygusal ya da kişilik yapısı gereği, gereksinimlerini tatmin etme/giderme amacı ile o maddeye veya davranışa düşkünlüğüdür. Bağımlılık kişinin bedensel, ruhsal sağlığını ve sosyal hayatını yok etmektedir. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır. Ülkemizde ve dünyada bağımlılık oranı hızla artmaktadır ve bağımlılık yapıcı maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Ayrıca toplumda teknoloji bağımlılığı da her geçen gün artmaktadır. Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek ancak riskleri analiz ederek tehlikeleri ortadan kaldırmak ve toplumsal bilinci artırmakla mümkün olacaktır” dedi.

(Haber: Mustafa Bilgiç)

Editör: Mahmut Beyaz