Sosyal Medyada #20’liyaşlarchallenge etiketiyle başlatılan ve her kesimden insanın katılım gösterdiği gençlik fotoğrafı paylaşma akımı, kısa süre içerisinde yoğun bir katılıma ulaştı. Ünlü isimlerin de dahil olmasıyla git gide daha da yaygınlaşan bu akıma uzmanlardan ise uyarı geldi. Akımın veri toplayıcı firmaların veri elde etme yöntemi olduğunu vurgulayan uzman kişiler, bu verilerin bireysel olarak düşünülmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilgi İşlem Yöneticisi Yakup Kaman, İnsanların ‘Benim bu fotoğrafımı alıp ne yapacaklar’ gibi düşünceler içerisine girmemesi gerektiğini belirterek, milyonlarca kullanıcı verilerinin birçok yere satıldığına dikkat çekti.

 “TÜM VERİLERİ PAYLAŞMIŞ OLUYORUZ”

Bilgi İşlem Yöneticisi Yakup Kaman, konuşmasında şu ifadeler yer verdi: “Firmalar insanlara, ‘Elinizdeki bulunan bizim sistemimizde olmayan verileri evinizde taratın fotoğrafını çekin bize gönderin’ deseydi hiçbir kullanıcı bu fotoğrafları çekip başka birine göndermeyecekti ‘20’liyaşlarchallenge’ akımıyla sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar aslında arka planda veri toplayıcı firmaların verilerinizi bir şekilde elde etme yöntemi ama biz ne yapıyoruz bu challenge ile bilinçsiz bir şekilde evdeki tüm fotoğraflarımızı taratıp internete yükleyerek Facebook, İnstagram gibi büyük veri toplayan firmaların ellerine kendilerinde olmayan tüm verileri paylaşmış oluyoruz.

“BU KİŞİLERİN VERİSİ ÇOK BÜYÜK PARA EDİYOR”

Biyometrik veri Kişinin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında kendi özel verisi ama biz ne yapıyoruz bu verimizi karşı tarafa gönderiyoruz. Şimdi yüz tanıma ID’leri ile telefon otomatikman açılabiliyor. Yarın bir gün bu yüz tanıma teknolojileri ile siz orada olmasanız dahi sanki sizin yüzünüz ordaymış gibi bir şekilde sizin üzerinizden hamle yapabilirler. Bilim kurgu filmlerinde görüyoruz insanların yüzünü alıp maskeyle sanki o kişiymiş gibi seslerini dahi değiştirerek, karşılarına çıkabiliyor o yüzden herkes ‘ya benim bu fotoğrafımı alıp ne yapacaklar’ gibisinden düşünmemeli, bu biyometrik veri sizin kendi kişisel verinizdir. Amerika’daki, Avrupa’daki sağlık sektöründeki firmalar bu yüz verilerini kullanarak insanların nasıl yaşlandığını ortaya çıkartarak o yüz verileri üzerinden kendilerine ait teknolojilerin üzerinden kullanabiliyorlar gerçekten de bu kişilerin verisi çok büyük para ediyor.”

Haber: Abdulsamet İspir

               

Editör: Mahmut Beyaz